MWC 2014. Cele 7 tehnologii care vor schimba modul in care folosim telefoanele inteligente

Ultima actualizare: 02-03-2014 07:01
Duracell MyGrid

In aceasta perioada, la Barcelona se desfasoara Congresul Mondial al Mobilitatii, MWC 2014. Pe langa avalansa de telefoane care sunt prezentate, vor fi prezente si cateva tehnologii noi, care vor schimba piata mobilitatii in anii urmatori.

Bluetooth 4.0, cunoscut si ca Bluetooth Low Energy, permite interconectarea unei game din ce in ce mai multe dispozitive purtabile, cum sunt ceasurile inteligente sau bratarile care monitorizeaza sanatatea. Odata cu Bluetooth 4.0, a aparut o gama noua de aplicatii.

Luna viitoare va fi lansata prima yala pentru usi care nu are nevoie de o cheie pentru a fi descuiata. Un telefon inteligent sau o telecomanda cu bluetooh sunt suficiente pentru a descuia o astfel de usa, informeaza CNN.

Tehnologiile NFC sau iBeacon permit accesul intr-o locatie sau la un eveniment fara a mai fi nevoie de un bilet fizic, prin atingerea telefonului de un terminal de citire, dar astfel de solutii de plata nu au devenit prea populare.

Tehnologia iBeacon, de la Apple, promite sa devina mai populara. Ea combina sistemul Bluetooth 4.0, folosit pentru a transmite cupoane de reduceri si oferte cand un client, cand este detectat intr-un anumit magazin, cu modalitatile electronice de plata.

Pentru inceput, iBeacon a fost instalat in peste 20 de stadioane de baseball, din America.

Senzori purtabili

Viitorul sistemelor de monitorizare a sanatatii nu este in ceasurile sau bratarile inteligente. In schimb, senzorii vor fi incorporati in haine, pantofi, sosete sau ochelari.

Senzorii vor transmite prin Bluetooh aceste informatii catre un telefon inteligent si, mai departe, catre un serviciu de monitorizare sau catre un doctor.

Internetul fara fir: LTE

Tehnologia 4G LTE Advanced promite sa aduca viteze de transfer de 15-300 mbps, de pana la 20 de ori mai rapida decat actualele retele celulare 4G.

Cateva companii de telecomunicatii din lume au inceput deja sa foloseasca noul serviciu de date. Tehnologia are potentialul de a inlocui conexiunile fixe pentru acasa, pentru ca viteza potentiala este mai mare ca a majoritatea conexiunilor obisnuite pe cablu.

Passpoint Wi-fi

Aceasta tehnologie prespune crearea unor retele wireless asemanatoare celor de telefonie mobila, pentru ca utilizatorii sa nu se mai autentifice de fiecare data cand se conecteaza la o retea Wi-fi.

Securitatea biometrica

Amprentele, detectarea fetei sau a vocii vor inlocui introducerea parolelor sau schemele de deblocare de pe telefoanele inteligente.

Deja modelele de varf, cum sunt iPhone 5s sau Samsung Galaxy S5, folosesc un senzor de amprenta pentru deblocarea telefoanelor.

Alte terminale android folosesc scanarea ochiului iar sistemele de recunoastere a vocii sunt in curs de dezvoltare.

Incarcarea fara fir

In prezent, fiecare casa este plina de cabluri si adaptoare pentru alimentarea dispozitivelor. Tehnologia inductiva de incarcare promite sa ne elibereze de cosmarul cablurilor.

Prin incarcarea inductiva, este suficient sa plasam un telefon pe un pad special, iar bateria dispozitivului se va incarca.

Pentru asta, este nevoie de un standard universal. In prezent se duce o lupta intre doua formate, fiecare sprijinite de un consortiu de producatori de gadgeturi: Qi si Powermat, de la Duracell.

Producatorii de telefoane nu au adoptat pe scara larga acest sistem, din cauza lipsei acestui standard, dar, dupa standardizare, aceasta tehnologie va fi disponibila pe scara larga.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
Căsătoriți pe nevăzute
Sezonul 1, Ediția 7

01:32:35
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!