"Necunoscutul" care i-a invins pe Stallone si Tom Hardy. Cum i-a oferit Steven Spielberg un rol de Oscar lui Mark Rylance
Una dintre cele mai disputate lupte la Oscar in acest an s-a dat la categoria "cel mai bun actor in rol secundar", unde erau favoriti trei actori: Sylvester Stallone ("Creed), Tom Hardy ("The Revenant") si Mark Rylance ("The Bridge of Spies").
Daca primii doi nu au nevoie de nicio prezentare, al treilea era considerat un "necunoscut". De unde a aparut Mark Rylance si cine este s-au intrebat multi dupa ce a castigat Oscarul pentru cel mai bun actor in rol secundar, pentru partitura exemplara facuta in filmul lui Steven Spielberg, "The Bridge of Spies".
Inainte de gala de duminica seara, pronosticurile specialistilor il dadeau castigator pe Sylvester Stallone, care a oferit un rol emotionant in “Creed”. Al doilea favorit era considerat Tom Hardy, insa criticii il laudau de mult pe Mark Rylance si rolul tacut, dar extreme de expresiv facut in “Bridge of Spies”.
De la actor de teatru la actorul enigmatic care a luat Oscarul la prima nominalizare
Nascut pe 18 ianuriae 1960, in Marea Britanie, Mark Rylance este considerat unul dintre cei mai buni actori ai generatiei sale. Cu o cariera vasta in teatru, dar si cu experienta in cinematografie, Mark Rylance a castigat doua premii Olivier, trei premii Tony, un trofeu BAFTA (tot pentru rolul din “Bridge of Spies”), iar acum isi completeaza colectia cu premiul Oscar. Inclusiv Al Pacino l-a numit cel mai bun actor al generatiei sale: “Rylance vorbeste ‘shakesperieana’ ca si cum ar fi fost scrisa pentru el cu o noapte inainte”, o referire la faptul ca joaca extraordinar de bine in piesele de teatru scrise de William Shakespeare.
Dupa o cariera de success in teatru, iata ca a venit momentul ca Rylance sa devina un nume cunoscut la Hollywood.
Mark Rylance interpreteaza in “Bridge of Spies” rolul unui spion rus din perioada Razboiului Rece, care este capturat de americani. Rudolph Abel a fost folosit de americani in primul schimb de prizonieri din acea epoca, in urma eforturilor depuse de avocatul James Donovan (Tom Hanks), impreuna cu CIA.
La 12 ore dupa ce a primit Oscarul pentru rol secundar, Mark Rylance a mai inregistrat un succes: o nominalizare la premiile Olivier. Ceea ce este surprinzator la faptul ca a castigat Oscarul este ca atunci cand au aparut primele vizionari ale filmului regizat de Spielberg, pana si cei mai mari fani ai sai au privit cu scepticism decizia lui.
Rylance este cunoscut pentru meticulozitatea cu care isi pregateste personajele, modul in care vorbesc si modul in care arata. Insa, in “Bridge of Spies”, Rylance a ales un accent diferit, care nu este cel clasic al unui rus, ci ma degraba combinat intre rusa si engleza, intrucat in film, aflam ca el este de fapt, nascut in Marea Britanie.
Tacut si introverit, personajul lui Mark Rylance exprima mai multe emotii prin mimica si gestica sa decat ar face-o prin cuvinte. Replica lui “Ar ajuta?” atunci cand Tom Hanks il intreaba daca nu se ingrijoreaza niciodata defineste perfect atitudinea personajului sau fata de teama si furie.
Cum i-a oferit Steven Spielberg rolul din “Bridge of Spies”
In realitate, Rylance este o persoana rezervata si modesta, iar asta a arata-o atunci cand a urcat pe scena sa isi ridice trofeul. In discursul sau, acesta le-a multumit lui Tom Hanks si Steven Spilerberg, spunand ca datorita lor a obtinut acest trofeu.
Pentru producatorii de teatru, Rylance era un caz rar, de actor care atragea un public urias de teatru fara sa fie cunoscut pentru un rol important in filme. Insa, acum, este clar ca statutul sau s-a schimbat.
Steven Spielberg l-a remarcat dupa ce l-a vazut in piesa “Twelfth Night”, pusa in scena pe Broadway, ce i-a adus al treilea premiu Tony din cariera. Dupa asta, Spielberg i-a oferit imediat rolul spionului Rudolph Abel in “Bridge of Spies”. Si pe viitor, cei doi vor mai aduce impreuna, pe marile ecrane, un proiect inedit. Recent, Rylance a lucrat la primul sau rol cu ajutorul tehnicii “motion-caption”, in filmul “Big Friendly Gian”, adapatare dupa romanul “The BFG”, al lui Roald Dahl.
“Imi place sa merg la film mai mult decat imi place sa joc in ele” a spus actorul pentru Entertainment Weekly, a doua zi dupa ce a castigat Oscarul.