Reactia Vaticanului dupa ce "Spotlight" a castigat Oscarul. Cum a fost realizat filmul despre abuzurile preotilor catolici

Spotlight

“Spotlight”, drama regizata de Tom McCarthy, a castigat, duminica seara, marele trofeu la gala Premiilor Oscar.

They knew and they let it happen! To KIDS! Okay? It could have been you, it could have been me, it could have been any of us. We gotta nail these scumbags! We gotta show people that nobody can get away with this; Not a priest, or a cardinal or a freaking pope! (Mark Ruffalo, in “Spotlight”)

Desi marele favorit era considerat “The Revenant”, drama despre cel mai mare scandal in care a fost implicata Biserica Catolica a obtinut Oscarul pentru cel mai bun film.

Subiectul delicat, distributia impresionanta si interpretarile foarte bune au fost elementele care i-au asigurat succesul lui “Spotlight” la Gala Premiilor Oscar din acest an, unde a obtinut doua trofee Oscar: pentru cel mai bun film si cel mai bun scenariu original.

Citește și
castigatori Oscar
PREMIILE OSCAR 2016. Leonardo DiCaprio, cel mai bun actor. Spotlight a luat marele trofeu. Lista castigatorilor
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”


Dupa victoria obtinuta, Vaticanul a avut o reactie, laudand filmul, in ziarul official al Vaticanului, Osservatore Romano.

Reactia Vaticanului dupa victoria obtinuta de filmul “Spotlight”


In editia de luni a ziarului Vaticanului, au aparut doua articole dedicate filmului “Spotlight” , despre ancheta jurnalistica a celor de la Boston Globe, care a dezvaluit abuzurile sexuale comise de preoti asupra copiilor din parohiile din Boston, in mod sistematic. Cei de la Obbservatore Romano au numit filmul “non-catolic” in editorial si au laudat faptul ca filmul a readus in atentie abuzurile fizice si emotionale comise de preotii catolici, dar si modul in care au fost ascunse aceste monstruozitati.

“Nu toti monstrii poarta sutana. Pedofilia nu apare neaparat din cauza abstinentei. Dar, a devenit clar ca in Biserica Catolica unii dintre preoti au devenit mai preocupati de imaginea acestei institutii, nu si de ce se petrece inauntrul ei” a spus Lucetta Scaraffia, cea care a semnat editorialul.

In discursul sau de multumire, producatorul filmului, Michael Sugar i-a transmis direct un mesaj Papei: “Papa Francisc, este timpul sa protejam copiii si sa le oferim la loc credinta. Sper ca acest film sa rezoneze pana la cei de sus, de la Vatican”.

Ancheta jurnalistica ce a dus la dezvaluirile socante despre abuzurile din Biserica Catolica

Dezvaluirile ca unii preoti abuzau sexual in mod obisnuit copii si ca unii episcopi au ascuns in mod sistematic aceste crime au aparut in atentia intregii lumii in 2002 cand publicatia Boston Globe a relatat despre abuzurile la scara larga din Arhidiceza Boston.

Ancheta, care a castigat Premiul Pulitzer si a facut subiectul filmului 'Spotlight' ce a obtinut recent Premiul Oscar pentru cel mai bun film, a declansat un val de investigatii la nivel global in cursul carora s-au gasit modele similare la parohii din intreaga lume.

Investigatiile au condus la procese si au afectat grav autoritatea morala a bisericii. Nu au fost formulate acuzatii penale in privinta cazurilor din Pennsylvania deoarece presupusele incidente sunt prea vechi pentru a fi judecate, a spus Kathleen Kane, procurorul general al statului Pennsylvania.


Povestea reala din spatele filmului Spotlight”, castigatorul Premiului Oscar in 2016

Pe 6 ianuarie 2002, The Boston Globe a publicat un material amplu realizat de echipa de jurnalisti “Spotlight” a ziarului, in care au fost facute dezvaluiri despre abuzurile sexuale comise de mai multi preoti catolici, dar si modul in care au fost ascunse aceste abuzuri timp de mai multe decenii.

Sa lovesti una dintre cele mai puternice institutii din lume nu este o sarcina usoara pentru niciun jurnalist, insa cativa ziaristi americani au avut curajul sa isi riste carierele si sa expuna ceea ce a fost considerat cel mai mare scandal in care a fost implicata Biserica Catolica.

Ancheta jurnalistica a celor de la The Boston Globe a dezvaluit faptul ca abuzurile din randul Bisericii erau cunoscute de preotii din functii inalte, si cu toate astea, totul a fost tinut secret, si preotului John J. Geoghan i s-a permis sa isi pastreze slujba, chiar daca a abuzat mai multi copii din parohie ani la rand.


“De ce a durat 34 de ani, timp in care a existat o succesiune de trei cardinali si multi episcopi, ca Geoghan sa nu mai aiba copii in preajma? “
a fost titlul primului editorial, care a socat comunitatea din Boston. Acesta a fost si articolul care i-a atras si convins pe producatorii Nicole Rocklin and Blye Faus, pasionati de filme inspirate din povesti reale. Dupa ce au facut cateva cercetari, cei doi si-au dat seama ca nu vor sa faca un film despre scandal in sine, ci mai mult despre investigatia jurnalistica a celor de Boston Globe.

 


In 2009 au obtinut drepturile de a spune povestile celor cinci jurnalisti si al editorului diviziei “Spotlight”. Apoi au inceput sa caute un regizor si un scenarist, implicandu-se direct, alaturi de casa de productie, in realizarea filmului. Desi erau foarte multe articole si materiale despre Biserica Catolica, echipa din spatele filmului voia sa afle cum a ajuns povestea la jurnalistii din Boston.

Pe parcurs ce lucrurile inaintau, scenaristii si regizorul (tot Tom McCarthy) si-au dat seama ca nu este vorba doar de ziaristii care au demascat totul, ci si despre o comunitate care a devenit complice la aceste abuzuri: au stiut si nu au zis nimic. Intrebarea nu mai era de ce a durat 34 de ani ca preotul Geoghan sa fie demis, ci de ce comunitatea, inclusive cei de la Boston Globe care au refuzat ancheta in forma incipienta in urma cu multi ani, au tacut si au ascuns tot ce se petrecea?

Concluzia a fost ca toti au fost vinovati: comunitate, preotii din parohie care au tacut si nu au zis nimic, si in final, chiar ziaristii, care au refuzat sa cerceteze amanuntit cazul inca de la primele aparitii ale abuzurilor.

“Cu cat investigam mai mult, cu atat eram convinsi de amploarea situatiei si de faptul ca trebuie sa expunem acest lucru in filmul nostru” au spus cei doi producatori pentru The Boston Globe.

Mark Ruffalo a petrecut o buna perioada alaturi de jurnalistul Mike Rezendes, cel pe care il interpreteaza in film. Actorul, nominalizat la Oscar pentru rol secundar, spune ca temele filmului sunt cele care il fac special. “Este surprinzator cum scandalul a adus in lumina atat de multe institutii in Boston. Ca sa musamalizezi astfel de atrocitati pentru atat de mult timp, era nevoie de multa lume implicata, dar si de multi care s-au facut ca nu vad ce se intampla in orasul asta” a spus Ruffalo.

Dupa aparitia investigatiei, povestea a devenit atat de populara incat au fost scoase la iveala si alte abuzuri comise in parohiile din intreaga lume. Filmul “Spotlight” a primit laude la Festivalul de Film de la Venetia, apoi la Toronto, unde criticii s-au indragostit de acest film. Adevaratii jurnalisti de la Boston Globe au sustinut echipa si filmul, fiind prezenti la premiera filmului, iar unii dintre ei s-au aflat si in sala, la Premiile Oscar.

“Cred ca este un moment stralucitor pentru jurnalism si cei care practica aceasta meserie. Si mai ales, cat de importanta este munca lor” a spus Ruffalo.

Filmul lui Tom McCarthy nu ii transforma pe jurnalisti in supereroi, ci ii lasa sa isi faca meseria, dezvaluind slabiciunile, temerile si trairile lor, ca oameni ce fac parte din aceeasi comunitate care a trait si a ascuns abuzurile zeci de ani.
 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Ce nu s-a vazut la televizor. Cele mai tari momente din culisele Premiilor OSCAR 2016: cum au sarbatorit vedetele. FOTO
Ce nu s-a vazut la televizor. Cele mai tari momente din culisele Premiilor OSCAR 2016: cum au sarbatorit vedetele. FOTO

Editia din acest an a Premiilor Oscar a adus cateva momente inedite, culminand cu trofeul Oscar pentru cel mai bun actor, castigat de Leonardo DiCaprio.

PREMIILE OSCAR 2016. Leonardo DiCaprio, cel mai bun actor. Spotlight a luat marele trofeu. Lista castigatorilor
PREMIILE OSCAR 2016. Leonardo DiCaprio, cel mai bun actor. Spotlight a luat marele trofeu. Lista castigatorilor

PREMIILE OSCAR 2016. Cea de-a 88-a editie a Premiilor Oscar a avut loc duminica seara in Los Angeles. Spotlight a luat Oscarul pentru cel mai bun film, insa momentul serii a fost Oscarul castigat de Leonardo DICaprio.

Momentele care au definit istoria Premiilor Oscar. Cine este actorul celebru care a refuzat sa primeasca trofeul Oscar
Momentele care au definit istoria Premiilor Oscar. Cine este actorul celebru care a refuzat sa primeasca trofeul Oscar

Istoria celor 88 de ani de decernare a premiilor Oscar este presarata cu momente absolut geniale, memorabile sau rusinoase. In timp ce actorii se bat sa primeasca Oscarul, in 1973, un mare star a avut curajul sa-l refuze.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.