Ministerul Educației: 170 de elevi primesc bursă de excelenţă olimpică I, pentru premii la olimpiadele internaţionale

Cum să învățăm eficient pentru examenele de Capacitate și Bacalaureat. Șase sfaturi utile pentru elevi
Getty

Ministerul Educaţiei a făcut publice, vineri date statistice privind numărul elevilor care primesc burse şi tipul acestora.

Datele publicate de instituţie arată că 170 de elevi primesc bursă de excelenţă olimpică I, care se acordă celor care au obţinut premii şi menţiuni la olimpiade sau concursuri internaţionale, numărul acestora reprezentând mai puţin de un sfert din numărul elevelor care primesc bursă fiindcă sunt mame minore.

Ministerul aduce şi explicaţii legate de bursele de merit, pentru care nu mai există un plafon minim privind media, astfel că se poate ajunge în situaţia în care să fie acordate şi unor elevi cu medii foarte mic, instituţia explicând că acordarea acestora are scopul „de a stimula progresul şcolar individual, prin raportare la colectivul de elevi din care beneficiarii fac parte”.

Ministerul Educaţiei publică datele centralizate, primite de la inspectoratele şcolare judeţene şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) care arată numărul de beneficiari pentru fiecare categorie de burse în acest an şcolar.

Conform statisticilor făcute publice vineri, 170 de elevi primesc bursa de excelenţă olimpică I, al cărei cuantum variază între 700 şi 3000 de lei şi care recompensează elevii care obţin premiile I, II, III şi menţiune la olimpiadele şcolare internaţionale sau la campionatele sportive şcolare internaţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei şi la Jocurile Olimpice în parteneriat cu Comitetul Olimpic şi Sportiv Român.

În cazul bursei de excelenţă olimpică II, în cuantum de 700 de lei şi care se acordă elevilor de gimnaziu şi liceu care obţin premiile I, II şi III la olimpiadele şcolare naţionale organizate şi finanţate de Ministerul Educaţiei, Ministerul precizează că la nivel naţional există 2.750 de beneficiari ai acesteia.

Tot 700 de lei primesc şi mamele minore care reiau cursurile şcolare. De bursa pentru încurajarea participării la educaţie şi prevenirea abandonului şcolar pentru mamele minore beneficiază, în acest an şcolar 731 de tinere.

459.883 de elevi beneficiază de bursă de merit

 

Ministerul transmite că anul acesta sunt 459.883 de beneficiari ai bursei de merit, de 450 de lei lunar. Aceasta se acordă celor mai buni 30% elevi din fiecare clasă, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale / a mediilor de admitere (clasa a IX-a) / a mediilor primelor două module (clasa a V-a) şi celor cu rezultate mai mari sau egale cu 9.50; elevilor din loturile restrânse de pregătire pentru olimpiadele internaţionale; premianţilor (I, II sau III) la olimpiadele şcolare judeţene; premianţilor cu locul I la concursurile şcolare şi extraşcolare naţionale recunoscute şi finanţate sau nefinanţate de Ministerul Educaţiei; celor care au obţinut medalii de aur la campionatele naţionale organizate de federaţiile sportive naţionale în sporturi olimpice.

Oficialii Ministerului Educaţiei au ţinut să facă precizări, în comunicatul dat publicităţii vineri, în legătură cu acordarea burselor de merit în funcţie de mediile din clase, fără un cuantum minim al mediilor beneficiarilor.

„Bursa de merit înlocuieşte bursa de merit şi bursa de studiu, aşa cum erau prevăzute înainte de intrarea în vigoare la Legii nr. 198/2023 şi se acordă mai multor categorii de beneficiari, aşa cum sunt prevăzuţi în cuprinsul art. 7, alin. (1) din Metodologia de acordare a burselor şcolare. Scopul burselor de merit care se acordă primilor 30% dintre elevii fiecărei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor anuale, este de a stimula progresul şcolar individual, prin raportare la colectivul de elevi din care beneficiarii fac parte, precum şi îmbunătăţirea mediei naţionale a rezultatelor obţinute de elevi, luând în calcul contextele de învăţare diferite”, transmite instituţia, precizând că „performanţa şcolară este recompensată prin acordarea burselor de excelenţă olimpică I şi II”.

La nivel naţional există de asemenea, 736.635 de beneficiari ai bursei sociale, în cuantum de 300 de lei, care se acordă elevilor cu situaţii financiare sau familiale deosebite înscrişi în învăţământul primar, gimnazial, liceal, A doua şansă (minori), inclusiv frecvenţă redusă.

Pe de altă parte, există şi 82.512 beneficiari ai bursei tehnologice, care este tot de 300 de lunar şi care se acordă, conform metodologiei, elevilor înmatriculaţi în cadrul specializărilor din învăţământul profesional. Bursele tehnologice se plătesc lunar, pe perioada cursurilor şcolare, cu excepţia lunilor în care elevii cumulează 10 sau mai multe absenţe nemotivate. Bursa tehnologică nu se acordă în primele 3 luni calendaristice din anul şcolar următor, în cazul în care elevul a comis abateri disciplinare grave, care conduc la scăderea mediei generale la purtare sub nota 7 în anul şcolar precedent.Elevii declaraţi repetenţi la finalul unui an şcolar nu beneficiază de bursa tehnologică pentru anul de studiu pe care îl repetă.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Simona Halep a plecat definitiv din România! În ce țară s-a mutat
NEWS ALERT Simona Halep a plecat definitiv din România! În ce țară s-a mutat
Funded by the European Union
Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt ale autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Uniunii Europene sau ale Comisiei Europene. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea care acordă finanțarea nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.
Citește și...
Tineri din peste 85 de țări s-au adunat în inima Alpilor austrieci pentru a vorbi despre încălzirea globală și provocările UE
Tineri din peste 85 de țări s-au adunat în inima Alpilor austrieci pentru a vorbi despre încălzirea globală și provocările UE

Timp de două săptămâni, pitorescul sat Alpbach din Alpii austrieci a strâns la un loc zeci de tineri din toată lumea – printre care și din România, pentru a discuta despre teme de mare interes pentru Generația Z, cum ar fi schimbările climatice.

WVR: Eliminarea burselor pentru elevii navetiști va crește riscul abandonului școlar. “Mii de copii vor rămâne pe dinafară’
WVR: Eliminarea burselor pentru elevii navetiști va crește riscul abandonului școlar. “Mii de copii vor rămâne pe dinafară’

Eliminarea burselor pentru liceenii navetiști de la sate va crește riscul abandonului școlar, iar Ministerul Educației ignoră argumentele societății civile și ale altor instituții abilitate, consideră World Vision România.

Învățământul dual prinde tot mai bine în România. Cum își asigură copiii un loc bun de muncă chiar din liceu
Învățământul dual prinde tot mai bine în România. Cum își asigură copiii un loc bun de muncă chiar din liceu

Învățământul dual, acel sistem în care companiile și statul își dau mâna ca să formeze meseriași, se dezvoltă încet și discret, dar sigur.

Recomandări
Florin Cîțu, urmărit penal. Primele declarații ale fostului premier după ce a ieșit de la DNA
Florin Cîțu, urmărit penal. Primele declarații ale fostului premier după ce a ieșit de la DNA

Fostul premier Florin Cîţu a ajuns miercuri dimineață la sediul DNA, în dosarul privind achiziţia de vaccinuri din pandemie.

Israelul, atac devastator asupra unei școli din Fâșia Gaza. Cel puțin 25 de oameni au murit
Israelul, atac devastator asupra unei școli din Fâșia Gaza. Cel puțin 25 de oameni au murit

Cel puţin 25 de persoane şi-au pierdut viaţa, marţi, la Khan Younis, într-un atac israelian asupra unei şcoli care adăposteşte palestinieni strămutaţi din cauza războiului, a anunţat Ministerul Sănătăţii al guvernului Hamas, relatează AFP.

Trei zile cu ninsori în România. Zonele în care se va depune strat de zăpadă
Trei zile cu ninsori în România. Zonele în care se va depune strat de zăpadă

Meteorologii au emis, miercuri, o informare de precipitaţii moderate cantitativ, valabilă pentru majoritatea zonelor ţării.