Chirurgia robotică în ortopedie. Cum se realizează protezarea genunchiului cu ajutorul robotului Mako
În ultimii 5-10 ani, tehnologia a adus progrese semnificative în domeniul medical, inclusiv în chirurgia ortopedică.
Protezarea de genunchi este o intervenție realizată frecvent în ortopedie, fiind destinată tratării durerii cronice și disfuncției articulației genunchiului cauzate de afecțiuni precum osteoartrita, artrita reumatoidă sau traumatisme. Astăzi, protezarea genunchiului poate fi făcută și cu ajutorul chirurgiei robotice. Dr. Vlad Predescu, Chirurg de Excelență în Ortopedie la Ponderas Academic Hospital, ne explică, în emisiunea Doctor de bine, cum se desfășoară această procedură și care sunt avantajele noilor tehnologii pentru pacienți.
Andreea Groza: Până la protezarea genunchiului este un drum lung. Cum începe?
Dr. Vlad Predescu: O banală durere de genunchi, pe la vârsta de 30-40 de ani, care apare și dispare, poate marca debutul problemelor. La un moment dat, aceasta devine mai puternică, iar ulterior, devine permanentă. Remarcăm, de asemenea, cum, pe măsură ce mergem, genunchiul are tendința să se curbeze și ne pierdem din mobilitate. Boala evoluează și apare stadiul final al artrozei de genunchi, al gonartrozei, care înseamnă degenerarea lentă și progresivă a cartilajului articular.
Andreea Groza: În ultimul stadiu, articulația nu își mai face deloc treaba.
Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.
Dr. Vlad Predescu: Din păcate, da. În mers există o „frecare os pe os”, cum se spune popular. În acest moment, devine necesară înlocuirea totală a genunchiului cu o proteză, printr-o intervenție chirurgicală complexă. Este, însă, bine să mergem la medic înainte de a ajunge în acest punct.
Andreea Groza: Ce înseamnă proteza personalizată, pe care puteți să o montați?
Dr. Vlad Predescu: Tehnologia a avansat extrem de mult în zilele noastre și a venit în ajutorul medicului ortoped. Astăzi, pacienții nu mai acceptă un genunchi ușor dureros sau cu mobilitate diminuată după protezare, ci își doresc o articulație cât mai aproape de cea normală, pe care, dacă se poate, după un an sau doi, să nu o mai simtă. Aici ne-a ajutat foarte mult tehnologia, pentru că s-a observat că, indiferent cât de bine am opera noi, uneori pacienții se află oarecum între dimensiunile protezei standard - sunt mici variații anatomice, imperceptibile pentru ochiul chirurgului, dar care se traduc, după protezare, prin ușoare dureri restante sau o mobilitate diminuată. În prezent, însă, putem monta proteze făcute exact după dimensiunea pacientului, realizate prin printare 3D – este doar una dintre variantele prin care tehnologia ne-a venit în ajutor astăzi. A doua este reprezentată de chirurgia robotică ortopedică.
Andreea Groza: Ce înseamnă chirurgie robotică, atunci când vorbim de montarea unei proteze de genunchi?
Dr. Vlad Predescu: Tot chirurgul operează, dar are ajutor printr-un braț robotic. Pașii prin care se realizează o implantare robotică încep printr-un examen clinic extrem de amănunțit. După investigațiile radiologice, pacientul este supus unui examen CT, care presupune o scanare a întregului membru inferior și, bineînțeles, a genunchiului. Pe baza acestor imagini rezultate în urma CT-ului, computerul robotului chirurgical reface imaginea virtuală a genunchiul pacientului, iar medicul ortoped analizează cel mai potrivit mod de a implanta proteza pe acest genunchi. Așadar, operația este ,,realizată” virtual, „operăm” pacientul pe computer. În momentul în care suntem mulțumiți de rezultatul obținut, planul chirurgical rezultat este transmis brațului robotic și urmează a doua etapă, de verificare și validare, care este realizată intraoperator. Se pun senzori speciali pe genunchi și se validează, din nou, planul chirurgical, chirurgul captând anumite impulsuri de la nivelul genunchiului. Brațul robotic verifică tensiunea ligamentară și, împreună cu mâna chirurgului, realizează secțiunile osoase. Chirurgul este cel care deține controlul absolut și decide, în final, poziția și modul în care se fac secțiunile osoase, iar robotul ne ajută să punem în practică planul chirurgical și reduce riscul erorilor pe care le-am putea face, crescând, în același timp, acuratețea plasării protezei de genunchi.
Andreea Groza: După ce am trecut prin această operație, când pot să mă gândesc la mobilitate?
Dr. Vlad Predescu: Recuperarea pacientului depinde foarte mult și de pacient, pentru că suntem, de fapt, o echipă. Dacă toată lumea este bine motivată, bine instruită și respectă fluxurile normale de recuperare, parcursul este unul extrem de bun. Unul dintre marile avantaje ale implantărilor personalizate sau ale implantărilor robotice este faptul că pacientul poate fi mobilizat chiar din ziua operației, face primii pași chiar din acea zi. Începând din a doua zi, pacientul devine capabil să meargă singur. În primele două săptămâni, mersul rămâne unul asistat – o cârjă, un cadru – însă totul depinde foarte mult de tonusul muscular.
Sursa:
Etichete:
Dată publicare:
06-02-2025 10:47