Vesti amare despre piata mierii de albine din Romania
Din cauza secetelor, in ultimii 20 de ani, numarul familiilor de albine s-a injumatatit.
Nu mai putem vorbi despre exporturile cu care ne laudam pe vremuri, dar trebuie sa mentionam importurile masive care ii fac pe putinii apicultori pe care ii mai avem sa inchida afacerea.
Mierea naturala trebuie sa aiba o consistenta vascoasa. Pentru a nu fi inselati, trebuie sa fiti atenti la culoarea si la aroma ei. La fel de important de stiut este si faptul ca atunci cand produsul se zahariseste nu va demonstreaza decat ca este 100% natural.
Mierea se importa la un pret foarte mic, undeva la un dolar kilogramul, si se amesteca cu mierea romaneasca.
In afara de importuri, si clima ii sperie pe stuparii nostri. Apicultorii care au ramas totusi pe piata incearca sa se orienteze spre mierea bio, la mare cautare in tarile europene. Costul de productie este insa cu 30% mai mare.
In timp ce importurile cresc, exporturile scad de la an la an. Daca inainte de '89 din tara noastra ieseau in jur de 10.000 de tone de miere pe an, in momentul de fata cifra abia atinge patru mii.
In momentul de fata, in Romania nu se consuma mai mult de 200 de grame de miere, anual, pe cap de locuitor. De zece ori mai putin decat in tarile nordice, de pilda.
In aceste zile, la Bucuresti, pe platforma apicola din cartierul Baneasa, se tine Targul de miere. Este deschis pana duminica.