Șeful DNA: Sute de dosare cu prejudicii de miliarde de euro, clasate după o decizie a CCR
Procurorii anticorupție au fost nevoiți să claseze sute de dosare de corupție, cu prejudicii de peste 4 miliarde de euro, din cauza unei decizii a Curții Constituționale.
Procurorul șef al DNA, Crin Bologa, a declarat la Europa FM, într-un interviu difuzat și pe PRO TV PLUS, că un exemplu în acest sens este dosarul legat de fosta conducere a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).
El a explict că, după decizia CCR, procurorul de caz a rămas fără dovezi.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
”Nu s-a putut dovedi o conivență, o înțelegere, între cei care formau conducerea ANRP și cei care au profitat. Noi am mai trimis dosare în judecată și am și primit condamnări în primă instanță, dar acolo am avut și corupție pură pe așa ceva. În momentul în care nu am mai avut legislație primară pe care să o invocăm ca fiind încălcată de cei de la ANRP - și nu numai în dosarul ăsta. Știți că anul trecut, am făcut date publice, aveam la un moment dat 800 de dosare clasate, prin aplicarea deciziei Curții Constituționale 405/2016 cu un prejudiciu enorm, de peste 4 miliarde de euro. Asta începând din 2016 încoace. Deci acesta este un dosar în care noi am aplicat o decizie obligatorie a Curții Constituționale” - a spus șeful DNA.
În cazul ANRP, potrivit Agerpres, în noiembrie 2020, Crinuţa Dumitrean, fostă şefă a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), a fost condamnată de Curtea de Apel Bucureşti la 6 ani şi 3 luni închisoare cu executare, într-un dosar în care a fost acuzată de DNA că a primit o mită de 400.000 euro de la omul de afaceri Horia Simu, pentru a-i aproba acestuia despăgubiri supraevaluate pentru un teren de 25 ha situat în municipiul Constanţa.
Judecătorii au mai dispus confiscarea sumei de 400.000 euro primită de Crinuţa Dumitean cu titlu de mită de la Horia Simu. Omul de afaceri Horia Simu a fost condamnat la 6 ani şi 4 luni închisoare cu executare.