Percheziţii DNA într-un dosar privind atribuirea ilegală de locuinţe din fondul locativ de stat
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au efectuat, joi, 26 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Giurgiu şi Ilfov într-un dosar în care se investighează atribuirea ilegală a unor locuinţe din fondul locativ de stat.
Ancheta vizează, în primul rând, administrația Fondului Imobiliar al Capitalei, o afacere din care s-ar fi câștigat ilegal poate chiar milioane de euro.
Deocamdată, nu s-au făcut expertize, însă anchetatorii DNA vorbesc despre o adevărată grupare care ar fi țintit locuințe aflate în proprietatea municipalității, fie că vorbim despre locuințe naționalizate, fie despre locuințe care au ajuns în proprietatea primăriei pentru că după dispariția proprietarilor nu au mai fost revendicate.
Locuințele vizate erau situate în special în centrul Capitalei și valorau sume mari de bani, zeci și chiar sute de mii de euro, în zone precum Piața Universității, Piața Victoriei, ori Moșilor.
Locuințele erau vizate de intermediari care gaseau clienti, pe de o parte, interesati sa inchirieze la preturi derizorii, pe de altă parte, să cumpere locuințele la prețuri cu mult sub nivelul pieței.
Anchetatorii au descoperit un apartament din zona Pieței Kogălniceanu, închiriat în acte pentru suma de 200 de lei, în condițiile în care chiria de la nivelul pieței este de 7-800 de euro.
Gruparea ar fi văduvit Primăria Capitalei, iar investigația vizează și un notar. Sunt 34 de suspecți care sunt urmăriți penal și sunt vizați de acuzații de luare de mită, trafic de influență, falsuri și chiar constituirea unui grup infracțional organizat. Cel mai probabil, împotriva unora dintre acuzați vor fi luate și măsuri preventive.
Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii de la Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate celor de corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie comise în perioada 2018 - 2020 în legătură cu atribuirea nelegală a unor locuinţe din fondul locativ de stat.
"În cursul zilei joi, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, se efectuează percheziţii domiciliare în 26 locaţii situate în municipiul Bucureşti şi judeţele Giurgiu şi Ilfov, dintre care una este sediul unui cabinet notarial, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice", anunţă procurorii anticorupţie.
În cauză, anchetatorii au beneficiat de sprijin din partea Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.