Scandalul înregistrărilor audio. Adina Florea anchetează 5 procurori DNA
Nou înfiinţata secţie de investigare a infracţiunilor din justiţie a declanşat o anchetă, după ce un avocat a făcut publică înregistrarea unei discuţii pe care ar fi avut-o, în urmă cu un an, câţiva procurori de la DNA Oradea.
Conversaţia a născut temerea potrivit căreia magistraţii ar fi pus la cale abuzuri împotriva unor judecători, care urmau să se pronunţe în dosarele instrumentate de ei. O parte dintre participanţi au fost chemaţi miercuri la audieri, unde au respins orice acuzaţie.
Discuţia purtată de cinci procurori şi înregistrată, poate chiar de unul dintre ei, a stârnit un nou scandal în sistemul judiciar. Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie a deschis chiar un dosar penal după ce magistraţii au fost acuzaţi că ar fi încercat să intimideze judecătorii sau chiar să le facă dosare penale pentru a se asigura că anchetele DNA Oradea vor fi soluţionate favorabil.
Cristian Marius Ardelean, procuror DNA Oradea: ”Nu am analizat autenticitatea înregistrării, nu ştiu. Era o discuţie la o cafea, că nu putem fuma în sediul instituţiei şi atunci... da, era (discuţia- n.r.) în sediul instituţiei.”
Reporter: ”Aţi încercat să băgaţi frica în magistraţi?”
Cristian Marius Ardelean, procuror DNA Oradea: ”Nu. Doamne fereşte! În nimeni nu am vrut niciodată să introduc frica.”
Secţia de investigare a infracțiunilor din justiţie a început în acest caz urmărirea penală in rem, adică pentru fapte. Iar cercetările vizează infracţiunile de constituire de grup infracţional organziat, cercetare abuzivă, reprimare nedreaptă, abuz în serviciu şi inducerea în eroare a organelor judiciare.
Ancheta declanşată împotriva procurorilor de la DNA Oradea este făcută chiar de Adina Florea, pe care ministrul Justiţiei o doreşte în locul Laurei Codruța Kovesi la şefia DNA. Primii chemaţi să dea explicaţii sunt chiar procurorii, însă audiat ar putea fi şi avocatul care a dat publicităţii înregistrarea, care ar putea fi supusă unei expertize tehnice. Cel puţin unul dintre procurorii înregistraţi pe ascuns are bănuiala că în spaţiul public ar fi apărut o versiune trunchiată.
Cei cinci procurori au statut de martor, însă în funcţie de probele strânse de procurori, el s-ar putea schimba în suspecţi, iar împotriva lor ar putea fi începută urmărirea penală.
Declarațiile au fost transmise LIVE pe aplicația gratuită a Știrilor ProTV și pe pagina de Facebook a Știrilor ProTV.