Savonea: Am primit textul care modifică OUG 7; aduce clarificări substanţiale

csm
Inquam

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a anunţat, vineri, că a primit de la Ministerul Justiţiei textul ordonanţei care modifică OUG 7, susţinând că noul act normativ aduce "nişte clarificări substanţiale”.

"Am primit de la Ministerul Justiţiei proiectul de ordonanţă de urgenţă care modifică mai multe texte din OUG 7/2019. Sunt puţine şi foarte importante. Se revine la forma anterioară a articolului 54 din Legea 303/2004, respectiv procurorii de rang înalt vor fi numiţi numai dintre procurori şi numai cu avizul Secţiei pentru procurori, nu cu avizul Plenului. De asemenea, se propune abrogarea articolului 57 alineatul 7 indice 1, care interzicea delegarea în funcţii de vârf de la nivelul Parchetelor. Totodată, se elimină ca posibilitate de excludere din magistratură a judecătorilor şi procurorilor - cazul pentru neîndeplinirea bunei reputaţii. Se revine la forma anterioară a textelor care vizează salarizarea specialiştilor IT şi se abrogă un text care era tranzitoriu privind delegarea în funcţii de conducere de nivel înalt din Parchete. Acest proiect de ordonanţă a fost transmis instanţelor şi Parchetelor, urmează să îşi spună punctele de vedere, iar noi săptămâna viitoare, într-o şedinţă de Plen, să dăm un aviz favorabil sau negativ", a precizat Savonea, într-o conferinţă de presă, relatează Agerpres.

Totodată, Lia Savonea a menţionat aspecte legate de traseul urmat de emiterea Ordonanţei 7.

"Demersurile au fost iniţiate de CSM în decembrie 2018, apoi am revenit în luna ianuarie 2019, pe două segmente: admiterea în magistratură şi concursurile de promovare în funcţiile de execuţie şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Prima solicitare era justificată de faptul că starea resurselor din acest moment nu ne permite să formăm pe o durată de 4 ani judecătorii şi procurorii la INM. A doua cerinţă are ca justificare mai multe texte care nu sunt corelate şi altele care sunt contradictorii în corpul Legii 303/2004. Ultima solicitare am făcut-o Guvernului în luna ianuarie 2019. Pe 18 februarie, Ministerul Justiţiei a înaintat proiectul de OUG pentru avizare. Avizul nu a putut fi emis, deoarece nu a fost timpul necesar, de doar o zi, pentru a fi lecturată. OUG a fost adoptată în aceeaşi zi, respectiv la 19 februarie 2019, şi a cuprins şi alte modificări decât cele solicitate de CSM, modificări care apoi au generat o serie de îngrijorări în rândul magistraţilor", a spus Lia Savonea.

Savonea a relatat că, la întâlnirea pe care a avut-o cu premierul Viorica Dăncilă la Palatul Victoria, a cerut să fie eliminate din OUG 7 acele prevederi care nu proveneau de la CSM.

Citește și
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

"Am cerut să fie abrogată OUG în ceea ce priveşte textele care nu proveneau de la CSM. În cadrul întâlnirii am mai insistat asupra nevoii acordării unui termen rezonabil, care să ţină seama atât de caracterul urgent al actului, dar şi de asigurarea posibilităţii reale de a emite un aviz, atunci când se solicită asemenea avize pentru acte normative. Reprezentanţii Guvernului şi-au manifestat disponibilitatea de a respecta pe viitor astfel de cerinţe. Am primit asigurări că în mod cert vor fi abrogate anumite texte, iar altele au rămas în evaluare. Astăzi am primit textul ordonanţei şi am văzut că unele sunt abrogate, altele sunt reformulate", a afirmat preşedintele CSM.

Răspunzând unei întrebări, Lia Savonea a declarat că ordonanţa care modifică OUG 7 aduce nişte clarificări "substanţiale", "exact pe zonele care au generat o stare de îngrijorare şi de conflict".

Savonea, despre judecătorii care îi cer revocarea: Aştept să finalizeze demersul şi apoi urmăm procedurile legale

Preşedintele CSM, Lia Savonea, a declarat vineri că respectă opiniile judecătorilor de la Curtea de Apel Braşov care au demarat procedura de revocare a sa din funcţia de membru al Consiliului, subliniind că aşteaptă ca aceştia să-şi finalizeze demersul şi apoi vor fi urmate "procedurile prevăzute de lege".

În cadrul unei conferinţe de presă, având ca temă modificarea Ordonanţei 7, Lia Savonea a fost întrebată de jurnalişti despre demersul iniţiat de Curtea de Apel Braşov privind revocarea sa din funcţie.

"Respect opiniile colegilor mei. Sunt în măsură să răspund la orice îmi cer, la orice imputare mi-ar face în orice moment şi nu le comentez. Aştept să-şi finalizeze demersul şi apoi urmăm procedurile prevăzute de lege (...) În mod clar am respectat mandatul plenului, cât şi dispoziţiile legale atât la discuţiile care au avut loc la Guvern, cât şi în procedurile interne atunci când am sesizat Guvernul României pentru adoptarea ordonanţei de urgenţă", a spus Savonea.

Judecătorii de la Curtea de Apel Braşov au iniţiat, la începutul săptămânii, o procedură de revocare a Liei Savonea din funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit unui comunicat, Curtea de Apel Braşov solicită revocarea ei deoarece pe 29 ianuarie a iniţiat modificarea Legii 303/2004 şi a Legii 304/2004 în lipsa unei hotărâri a plenului CSM.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Motivare oficială în cazul Macovei: Judecătorii au ținut cont când au dat pedeapsa și de faptul că este necăsătorită
Motivare oficială în cazul Macovei: Judecătorii au ținut cont când au dat pedeapsa și de faptul că este necăsătorită

Judecătorii au emis motivarea condamnării fostului ministru al Justiţiei, Monica Macovei, la şase luni de închisoare în urma accidentului rutier din Mangalia în care un motociclist a fost rănit.

Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai, rămâne în arest preventiv. El ceruse să fie judecat în arest la domiciliu
Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai, rămâne în arest preventiv. El ceruse să fie judecat în arest la domiciliu

Vlad Pascu, autorul accidentul de la 2 Mai, în urma căruia doi tineri au murit, a cerut, marţi, la Tribunalul Constanţa, să fie judecat în arest la domiciliu.

Bărbat prins în flagrant de DNA când lua o șpagă de 20.000 de euro. Promitea că banii ajung la judecători din București
Bărbat prins în flagrant de DNA când lua o șpagă de 20.000 de euro. Promitea că banii ajung la judecători din București

Un bărbat a fost prins în flagrant de DNA în timp ce primea o mită de 20.000 de euro de la o persoană trimisă în judecată, căreia i-a promis că banii vor ajunge la judecătorii Curții de Apel București, pentru o sentință favorabilă.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu

În Coaliția de guvernare persistă incertitudinea legatăvde candidatul comun pentru Primăria Generală a Capitalei.

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.