România a coborât în clasamentul World Justice. Suntem mult sub Costa Rica

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sustine o conferinta de presa la sediul ministerului.
Agerpres

România este pe locul 31 în clasamentul WJP, în vreme ce ţara unde a fugit Elena Udeea este pe locul 24. 

 

Numărul ţărilor în care situaţia statului de drept s-a deteriorat este în creştere pentru al doilea an consecutiv în raportul World Justice Project (WJP) 2019 făcut public joi la Washington. Şi România a coborât două poziţii în acest clasament, situându-se pe locul 31 din 126 de state analizate.

Raportul "Rule of Law Index" realizat de organizaţia independentă World Justice Project a luat în calcul mai multe aspecte, şi anume constrângerile asupra puterilor guvernamentale, situaţia corupţiei, transparenţa guvernării, drepturile fundamentale, ordinea şi securitatea, aplicarea legilor, justiţia civilă şi cea penală, coroborând date provenite din 120.000 de gospodării şi 3800 de studii ale experţilor.

La stabilirea mişcărilor din actualul clasament nu au fost luate în calcul şi poziţiile ocupate de cele 13 state evaluate în plus pentru actuala ediţie faţă de cele 113 din ediţia precedentă a raportului, 2017-2018, precizează autorii.

Citește și
proteste justitie
Criză majoră în Justiție din cauza OUG 7. ”Are tot felul de balauri juridici"
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Scorul obţinut de România o plasează pe locul 20 între cele 24 de ţări evaluate din Uniunea Europeană, Asociaţia europeană a liberului schimb şi regiunea Americii de Nord, precum şi pe locul 2 din 38 de ţări din categoria statelor cu venit mediu-superior, iar între tendinţele semnificative înregistrate pe perioada evaluării se numără o deteriorare în ce priveşte "constrângerile asupra puterilor guvernamentale" şi "transparenţa guvernării".

De amintit că în clasamentul precedent al WJP, publicat în februarie anul trecut, România urcase trei poziţii faţă de evaluarea precedentă, din 2016, când s-a clasat pe locul 32.

În fruntea clasamentului WJP din acest an privind statul de drept în lume, cu cel mai bun scor, se află, din nou, statele nordice Danemarca, Norvegia şi Finlanda, iar ultimele clasate sunt Republica Democratică Congo, Cambodgia şi Venezuela.

Pe plan global, raportul relevă că numărul ţărilor unde s-a înregistrat un declin al statului de drept este mai mare pentru al doilea an consecutiv decât al celor unde au avut loc îmbunătăţiri la acest capitol. Mai mult, a crescut numărul ţărilor cu un punctaj semnificativ mai slab la factorul "constrângeri asupra puterilor guvernamentale" faţă de ediţia precedentă - în declin în 61 de ţări, staţionare în 23 şi îmbunătăţiri în 29 de ţări -, ceea ce semnalează o creştere a autoritarismului, notează autorii.

"Această degradare în ce priveşte statul de drept în general şi controlul asupra puterii executive în special este profund îngrijorătoare", a comentat Elizabeth Andersen, director executiv al WJP.

În plan regional, în zona Uniunii Europene, EFTA şi Americii de Nord în fruntea clasamentului se află tot Danemarca, urmată de Norvegia şi Finlanda, iar cele trei state cu cel mai slab scor din această zonă sunt Croaţia, Bulgaria şi Ungaria (care ocupă locul 57 pe plan global, din totalul celor 126).

"Un stat de drept autentic stă la baza justiţiei, şanselor şi păcii în orice comunitate", a subliniat William H. Neukom, fondator şi CEO al WJP. "Nicio ţară nu a reuşit o concretizare perfectă a statului de drept. Indexul WJP privind statul de drept doreşte să fie un prim pas în stabilirea de jaloane, promovarea reformelor, susţinerea de programe şi aprofundarea aprecierii şi înţelegerii importanţei fundamentale a statului de drept", a adăugat acesta.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Laura Codruţa Kovesi, la întoarcerea în ţară:
Laura Codruţa Kovesi, la întoarcerea în ţară: "E un vot pentru sistemul de justiţie român"

Fosta şefă a DNA s-a întors miercuri după-amiază în ţară, după victoria de la Bruxelles.

Criză majoră în Justiție din cauza OUG 7. ”Are tot felul de balauri juridici
Criză majoră în Justiție din cauza OUG 7. ”Are tot felul de balauri juridici"

Scandalul modificărilor din Justiţie prin ordonanţă de urgenţă ia amploare. "Nu vom renunţa la ordonanţa 7", a fost mesajul Vioricăi Dăncilă, care i-a ascultat însă pe nemulţumiţi.

Schimbările din Justiție au scos oamenii din toată țara în stradă: „Suntem mințiți pe față”
Schimbările din Justiție au scos oamenii din toată țara în stradă: „Suntem mințiți pe față”

Nu doar Capitală, ci şi marile oraşe din ţară s-au aflat sub semnul protestului.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.