Criză majoră în Justiție din cauza OUG 7. ”Are tot felul de balauri juridici"


Ultimul update: Luni 25 Februarie 2019 19:42
Data publicarii: Luni 25 Februarie 2019 19:18
Categorie: Stiri Justitie

Scandalul modificărilor din Justiţie prin ordonanţă de urgenţă ia amploare. "Nu vom renunţa la ordonanţa 7", a fost mesajul Vioricăi Dăncilă, care i-a ascultat însă pe nemulţumiţi.

Între timp, zeci de magistraţi din toată ţara îşi continuă protestele, iar DIICOT anunţă că îşi suspendă activitatea de marți. "Este o nouă ordonanţă, dată peste noapte, cu tot felul de balauri juridici", au catalogat-o şi reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii, întruniţi de urgenţă. Iar preşedintele Klaus Iohannis a cerut abrogarea ei. În faţa acestor critici, Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat eliminarea unui singur articol.

Viorica Dăncilă: ”Nu renunţăm la ordonanţă, dăm dovadă de flexibilitate, dar nu înseamnă că trebuie să renunţăm la lucrurile bune din dorinţa unora de a face asta. Vreau să văd care sunt punctele care a creat această nemulţumire."

Deşi sistemul judiciar este într-o criză fără precedent, cei de la putere nu sunt dispuşi să renunţe la modificarea legilor justiţiei.

Liviu Dragnea: "E o linie roşie care nu trebuie încălcată de nimeni. Există o linie roşie şi pentru drepturile omului, nu trebuie încălcată nici de cei care fac abuzuri în numele aşa-zisei lupte anticorupţie. Şi dacă toţi înţelegem asta, putem avea o discuţie. Dacă nu, e care tipă mai tare.''

Doar ca Liviu Dragnea este contrazis chiar de voci din PSD.

Marian Oprișan, vicepreşedinte PSD: "Cred că această ordonanţa trebuie pusă în nota constituţionala şi legală şi cred că secţia de investigare să poată rămâne la Ministerul Public, ca să poată exista control ierahic."

În tot acest timp, invitaţi abia astăzi la discuţii la Guvern, reprezentanţii CSM, s-au întrunit dimineaţă de urgenţă. Ei susţin că până acum nu au fost cu adevărat consultaţi câtă vreme au avut doar o noapte la dispoziţie pentru a da aviz pentru Ordonanţa de urgenţă.

Cristian Ban, membru CSM: ''Au apărut peste noapte tot felul de balauri juridici. Soluţia este abrogarea tuturor dispoziţiilor în afară de cele care au caracter urgent şi care au fost trimise de secţia pentru procurori.”

Iar reprezentanţii DIICOT au luat o decizie fără precedent: procurorii DIICOT au anunţat că îşi suspendă activitatea, ca formă de protest. Astfel, de marți până pe 8 martie, în intervalul orar 8-12, vor fi soluţionate doar urgențele.

Protestele afectează de câteva zile sistemul judiciar. Zeci de magistraţi din toată ţara au ieşit şi luni pe scările parchetelor.

Zafer Sadîc, procurorul-şef al Secţiei Urmărire Penală:  "Ne-am dori o justiţie mult mai independentă decât cea care se preconizează în viitor, ne-am dori să fie respectate toate cerinţele autorităţilor de la Bruxelles, ne-am dori să fie respectat mecanismul de cooperare şi verificare.”

Mihaela Apostol, prim-procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi: "Ne dorim păstrarea echilibrului între puterile statului, aşa cum ar trebui să fie într-un stat constituţional.”

Procurorul general a sesizat şi el, după opoziţie, Avocatul Poporului, singurul care poate contesta la CCR ordonanţa de urgenţă.

Între timp, după o zi extrem de tensionată, ministrul Justiției spune că a găsit soluţia.

”Abrogrăm articolul 54”, a anunțat Toader.

Adică cel care le permitea judecătorilor să acceadă la o funcţie de şef de parchet. Tudorel Toader mizează şi pe o mai bună comunicare şi spune că de acum înainte Consiliul Superior al Magistraturii va avea 5 zile la dispoziţie pentru a da avizul consultativ. Celalalte articole, contestate de magistraţi, rămân însă în vigoare.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Dăncilă, despre OUG 7: ”Vom vedea care sunt punctele care A CREAT această nemulțumire”
Amânare în dosarul în care Tăriceanu e acuzat de mărturie mincinoasă. Nu a venit la proces
VIDEO PROTVPLUS.RO