Răsturnare de situație în cazul morții mezzosopranei Maria Macsim Nicoară, de la Opera din Iași. Ancheta, reluată de la zero
Răsturnare de situație în dosarul privind moartea mezzosopranei Maria Macsim Nicoară, de la Opera din Iași.
După doi ani, ancheta este reluată de la zero, după ce zilele trecute, judecătorii au apreciat că este nevoie de o nouă cercetare pentru încadrarea corectă a faptelor. Procurorii trebuie să demonstreze dacă este vorba despre accident sau crimă. Momentan, cercetările se fac in rem.
Mezzosoprana Maria Macsim Nicoară, solistă a Operei Naționale din Iași, a suferit, în mai 2020, mai multe leziuni grave la nivelul creierului, toracelui și abdomenului, după ce a căzut pe scările din casă. La momentul căzăturii, în casă se mai afla și soțul său, pianistul Codrin Nicoară. Șapte luni mai târziu, după internări succesive în spitale din Iași, artista a murit.
Inițial, ancheta a fost deschisă pentru omor, însă procurorul nu a strâns suficiente probe pentru această acuzație, așa că Nicoară a fost trimis în judecată pentru lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în primejdie.
Când a aflat, familia victimei a apelat la șeful procurorului de caz și a cerut ca ancheta să fie reluată pentru omor. Prim-procurorul Parchetului Iași a fost de acord.
Așa că, dosarul care ajunsese în instanță și în care Codrin Nicoara era acuzat de lasarea fara ajutor a unei persoane aflată în primejdie, a fost oprit de la judecată.
Cristina Vîlcu, judecător la secția penală a Judecătoriei Iași: „Colegul meu a găsit o soluție și dosarul dumnealui, printr-o încheiere, a plecat la Tribunal, apreciind faptul că fiind redeschisă urmărirea penală pentru săvârșirea infracțiunilor de omor și complicitate la omor, Tribunalul trebuie să facă cercetări și să vadă care este infracțiunea corectă pentru care ar trebui să fie cercetat domnul Nicoară”.
Ce trebuie să stablisescă anchetatorii
Anchetatorii trebuie să stabilească dacă este vorba despre infracțiunea de omor sau despre lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în primejdie.
Ioanela Gâmbuță, prim-procuror adjunct la PT Iași: „În urma admiterii de către judecător de camera preliminară a plângerii formulate împotriva soluției de clasare cu privire la săvârșirea infracțiunii de omor, infracțiune care privește împrejurările în care a intervenit decesul victimei a fost reluată urmărirea penală, reluate administrarea probelor urmând să fie reevaluat întreg probatoriul”.
La dosar a mai fost adăugată și o plângere a fostului soț al victimei, Codrin Nicoară, care îi vizează pe medicii care au avut grijă de artistă.
Andrei Homeucă, avocat: „Clientul meu Codrin Nicoară a formulat o plângere penală pentru mai multe infracțiuni printre care și ucidere din culpă urmare a unui malpraxis”.
Artista a ajuns la spital în comă, după ce a căzut pe scări. Potrivit documentelor medicale, în momentul externării, starea de sănătate a artistei era ameliorată.