Propunere PSD: persoanele condamnate, inclusiv pentru corupție, să execute pedeapsa acasă sau doar în weekend

Florin Iordache, Eugen Nicolicea - AGERPRES

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, mai multe amendamente la trei propuneri legislative referitoare la măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate.

 

Comisia a stabilit că persoanele condamnate, inclusiv pentru fapte de corupţie, cu pedepse de până la 5 ani de închisoare, să poată beneficia de executarea pedepsei la domiciliu sau executarea fracţionată a pedepsei în zilele de sâmbătă şi duminică într-un centru special înfiinţat.

Deputaţii jurişti au comasat, astfel, trei propuneri legislative iniţiate de PNL şi UDMR, adăugând mai multe amendamente ale PSD. Liberalii au protestat faţă de amendamentele PSD, menţionând că acestea schimbă fundamental propunerea făcută de ei.

Potrivit amendamentelor depuse de PSD şi aprobate de comisie, măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt măsuri de natură judiciară, dispuse de judecătorul de supraveghere a executării pedepsei conform Legii 254/2013, constând în înlocuirea măsurii executării pedepsei principale cu închisoarea în regim de detenţie cu măsura executării acesteia la domiciliu, în libertate sau în regim special penitenciar.

Citește și
inchisoare
”Manualul infractorilor” vândut de un român în închisoare, în UK. ”Înveți să faci o grămadă de bani”
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Judecătorul de supraveghere a executării pedepsei va dispune aceste măsuri pentru persoanele condamnate la o pedeapsă de până la 5 ani, care au efectuat fracţia de 1/5 necesară pentru luarea în discuţie a regimului de detenţie. Măsurile alternative nu pot fi dispuse în cazul deţinuţilor care au săvârşit abateri disciplinare, mai prevede textul adoptat, la propunerea PSD.

Măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt: executarea la domiciliu a pedepsei, executarea fracţionată a pedepsei privative de libertate în zilele de sâmbătă şi duminică într-un centru special înfiinţat pentru această măsură de executare, precum şi executarea pedepsei în regim mixt, de echivalent zile de muncă în folosul comunităţii şi de zile de executare sâmbătă şi duminică într-un centru special înfiinţat. Toate măsurile sunt aplicabile pentru condamnări de până la 5 ani de închisoare.

Măsurile nu se aplică în cazul condamnărilor pentru săvârşirea de către condamnat a unei infracţiuni cu violenţă sau profitând de starea de neputinţă fizică sau psihică a victimei. Din proiectul iniţial a fost eliminată prevederea că măsurile alternative nu se pot aplica pentru condamnările pentru infracţiuni de serviciu, de corupţie sau cele conexe infracţiunilor de corupţie, cât şi persoanelor aflate în stare de recidivă.

Măsura alternativă de executare a pedepsei privative de libertate la domiciliu se face prin brăţară electronică. De asemenea, măsura alternativă de executare fracţionată a unei pedepse privative de libertate constă în executarea pedepsei în regim deschis de detenţie numai în zilele de sâmbătă şi duminică, în penitenciarul în care a executat restul pedepsei sau într-un centru de detenţie special înfiinţat în acest scop, iar măsura alternativă de executare în regim mixt a unei pedepse privative de libertate constă în executarea pedepsei prin prestarea de zile de muncă în folosul comunităţii în echivalent şi de executare a pedepsei în regim deschis de detenţie, mai prevăd amendamentele adoptate.

Ministerul Justiţiei implementează dispoziţiile prezentei legi, prin adoptarea de norme metodologice, în cel mult 30 de zile de la publicarea legii, şi prin crearea, în spaţii noi, a centrelor de detenţie pentru executarea măsurilor alternative, prin achiziţia de brăţări electronice în scop de supraveghere a executării pedepselor la domiciliu, prin angajarea de personal în sistemul de probaţiune, norma de angajare fiind de un inspector de probaţiune pentru cel mult 60 de persoane care execută o măsură alternativă la măsura executării în detenţie a pedepsei cu închisoarea.

Deputaţii jurişti au mai stabilit că în cazul persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii de până la un an executarea pedepsei se realizează în arest la domiciliu, cu excepţia persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenţă.

Potrivit amendamentelor propuse de UDMR, se va reveni la reducerea pedepsei cu câte 20 de zile pentru fiecare carte scrisă în închisoare. Astfel, în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 20 de zile executate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetate, prevede textul adoptat.

Comisia juridică a amânat votul asupra raportului pentru a face mai multe corelări între texte.

Plenul Camerei Deputaţilor urmează să decidă asupra acestor modificări.

Cupşa (PNL): Contestăm la CCR prevederile introduse în Comisia juridică privind măsurile alternative de executare a pedepselor cu închisoare

"Un proiect foarte bun pentru ţară a fost denaturat de intervenţia PSD, l-au transformat în cu totul altceva. Ne-am propus, preluând un model din legislaţia europeană (...) şi care duce la limitarea recidivei, la diminuarea fenomenului infracţional, l-am preluat, am încercat să-l trecem prin Parlament. Se pare că nu se poate, a fost complet denaturat de colegii noştri. Drept urmare, vom vota împotrivă. L-au preluat denaturându-l şi va fi practic un proiect inaplicabil, probabil ne vom vedea din nou la CCR", a afirmat Cupşa.

Liberalul Gabriel Andronache a subliniat că reglementarea adoptată de comisie este "aberantă".

"Sunt trist că o idee bună o să devină istorie ca urmare a faptului că noi, PNL, vom contesta la Curte această reglementare aberantă aşa cum a ieşit din comisie. Practic, au amestecat trei proiecte de lege astfel încât nici colegii din majoritate nu mai ştiau ce au votat. Ca atare, nu mai avem decât o singură alternativă", a spus deputatul liberal.

Deputatul Stelian Ion (USR) a susţinut că prin modificările adoptate în Comisia juridică PSD vrea să încurajeze corupţia şi infractorii.

"Variantele care au rezultat sunt pur şi simplu şocante. Nu-mi imaginam să se ajungă la astfel de propuneri după care în România o persoană condamnată definitiv la 5 ani, deci vorbim de pedepse grave, îşi va ispăşi pedeapsa după un an de zile acasă bine mersi. Acesta este regimul pe care PSD vrea să-l instituie în România, încurajând corupţia, infractorii. Dovedim pe zi ce trece că suntem o ţară de hoţi, eu impresia asta o am. Este foarte grav. (...) Se pare că PSD vrea să facă un cadou de iepuraş deţinuţilor", a spus deputatul.

În replică, preşedintele Comisiei, Eugen Nicolicea (PSD), a afirmat că prevederile adoptate sunt inspirate din legislaţia internaţională.

"Avem o decizie pilot pe care trebuie să o adoptăm, şi măsuri alternative, aceste măsuri alternative sunt inspirate din legislaţia internaţională. (...) Au fost trei propuneri care astăzi au fost sincronizate", a arătat Nicolicea.

El a respins criticile opoziţiei, menţionând, în legătură cu introducerea măsurilor alternative de executare a pedepselor pentru persoanele condamnate pentru infracţiuni de corupţie de până la 5 ani, că este vorba de "o neînţelegere, care se bazează pe opinia publică sensibilizată".

Nicolicea a adăugat că liberalii nu pot să spună că propunerea altui grup este ''mai proastă'' decât a lor.

"Nu s-a dezbătut numai proiectul PNL, ci trei proiecte, unul este al PNL, altul al UDMR şi altul al UDMR şi alţi deputaţi. Nu ce era la PNL avea cel mai mare impact. Ei nu pot să spună că o propunere care vine din partea altui grup este mai proastă sau mai bună decât a lor", a afirmat Nicolicea.

Potrivit acestuia, liberalii au primit ordin să-şi retragă propunerea "într-o manieră care nu le face cinste".

"În realitate, liberalii au primit ordin să-şi retragă această propunere. (...) Urma să nu o mai susţină şi să cadă că aşa e trendul acum. Ei sunt primii care au depus pe acest subiect. (...) În primul rând noi trebuie să facem o lege bună aici. Mai avem de făcut updatări pentru că sincronizarea legii este foarte grea. Mai avem propuneri de la Ministerul Justiţiei, după care plenul decide. Este o sincronizare între cele trei propuneri legislative, dintre care unii văd acum că nu au un avantaj din ceea ce au propus şi caută să se retragă într-o manieră care nu le face cinste", crede Nicolicea.

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
A ucis 4 oameni pentru că „e o victimă a bogăției” și a ieșit din închisoare dupa 2 ani
A ucis 4 oameni pentru că „e o victimă a bogăției” și a ieșit din închisoare dupa 2 ani

Ethan Couch, tânărul devenit celebru în SUA după ce avocații săi l-au numit o victimă a bogăției părinților, a fost eliberat după doar 2 ani de închisoare. Era condamnat pentru că a ucis 4 oameni, beat la volan relatează The Guardian.

”Manualul infractorilor” vândut de un român în închisoare, în UK. ”Înveți să faci o grămadă de bani”
”Manualul infractorilor” vândut de un român în închisoare, în UK. ”Înveți să faci o grămadă de bani”

În închisorile din Marea Britanie circulă ”Manualul Infractorilor” - un ghid care te învață cum să furi și să jefuiești, acesta fiind distribuit de ”gangsteri români”, potrivit tabloidului Daily Star.

Doi deținuți au evadat dintr-o închisoare de maximă securitate, după ce l-au îmbătat pe gardian
Doi deținuți au evadat dintr-o închisoare de maximă securitate, după ce l-au îmbătat pe gardian

Doi deținuți au reușit să scape dintr-o închisoare de maximă securitate din capitala columbiană Bogota, după ce l-au îmbătat pe gardian și i-au convins că se duc să mai cumpere băutură.

Șase ani de închisoare sau amendă de 100.000 de dolari, pentru cei care publică știri false
Șase ani de închisoare sau amendă de 100.000 de dolari, pentru cei care publică știri false

Un proiect de lege care vizează știrie false a fost adoptat, luni, de deputații din Malaezia. Astfel, cei care vor „crea, oferi sau publica” astfel de informații riscă peste 100.000 de dolari amendă sau închisoare de până la 6 ani.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.