Procurorii DNA au trimis în judecată societatea Tel Drum și reprezentanți ai firmei
Aproape de final de an, Direcția Națională Anticorupție face un ”cadou” neașteptat firmei Tel Drum, despre care procurorii cred că este controlată din umbră de Liviu Dragnea.
Dosarul în care compania este acuzată de fraudă cu fonduri europene a fost trimis în judecată, iar anchetatorii spun că 3 reprezentanți ai Tel Drum ar fi păgubit bugetul Uniunii Europene cu aproape un milion de euro.
Anchetatorii spun că, în 2015, șefii companiei TEL DRUM din Alexandria ar fi obținut fonduri europene nerambursabile, ilegal, pentru cumpărarea unei stații mobile de mixturi asfaltice.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ca să primească banii, susțin procurorii, cei trei suspecți ar fi trucat licitația prin care trebuia cumpărat utilajul, astfel încât câștigătoare să iasă o anumită firma.
DNA: "Au simulat procedura de atribuire, reprezentanții Tel Drum SA fiind în realitate cei care au negociat prețul și condițiile achiziției utilajului de la firma furnizoare, în timp ce WFA Impex SRL a fost doar un interpus scriptic în procedură;"
După ce firma a câștigat, Tel Drum a plătit mai multe servicii care nu erau necesare. Procurorii dau ca exemplu serviciile de amenjare a terenului pe care trebuia montat utilajul. S-au plătit 200.000 de lei, cu toate că locul respectiv era deja betonat.
În plus, Tel Drum ar fi achitat către aceeași societate "suma de 560.000 lei pentru montaj asistență (deși acesta se făcea sub îndrumarea furnizorului principal și cu muncitorii de la Tel Drum SĂ) și suma de 871.840 lei pentru cheltuieli diverse și neprevăzute."
Practic, susțin procurorii, TEL DRUM ar fi majorat artificial prețul uilajului achiziționat prin licitația trucată, pentru a obține mai mulți bani de la uniunea europeană.
Procurorii anticorupție au pus și sechestru pe conturile firmei Tel Drum pentru recuperarea prejudiciului de aproape un milion de euro și au cerut instanței către care au trimis dosarul, să mențină sechestrul.
TEL DRUM consideră acțiunea DNA ca rău voitoare și precizează că ”TEL DRUM SA a devenit o firma integrată în spațiul Uniunii Europene și a plătit până în prezent taxe și impozite în valoare de peste 50 de milioane de euro, iar ușurința cu care se decide falimentarea acestei societăți pentru o presupusă neregulă de mai puțin de 1 milion de euro, este o dovadă în plus de gravă neglijență și rea credință din partea procurorului de caz."