Prefectul județului Caraș-Severin, sub control judiciar pentru 60 de zile. Șeful serviciului arme și muniții, reținut
Prefectul județului Caraș-Severin, Matei Lupu, a demisionat în urmă scandalului cu permise de port-armă false, dosar instrumentat de procurorii DIICOT.
Matei Lupu a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, în timp ce șeful serviciului arme și muniții a fost reținut pentru 24 de ore. În total, patru persoane au primit astfel de mandate, după ore întregi de audieri.
Rețeaua permiselor port armă, din județul Caraș Severin, funcționa, potrivit procurorilor, din 2017. Ar fi fost condusă de un fost șef din Jandarmerie și din grupare făceau parte oameni influenți din județ.
Clienții lor obțineau dreptul de a avea armă în urma unor examene fictive. În fapt, ei nu urmau niciun curs de pregătire și primeau întrebările înainte de examenul scris. Așa se face că oameni total nepregătiți au ajuns să aibă dreptul să tragă cu o armă de vânătoare.
Anchetatorii susțîn că un astfel de "fost cursant" și-a ucis accidental fratele de 16 ani, în timpul unei partide de vânătoare. Ieri, procurorii DIICOT au intervenit și au oprit chiar un asemenea examen măsluit.
Cosmin Bolosin, avocat: „A fost reținut clientul meu în speță, comandantul de la arme Radu ștefan. S-au reținut mai multe infracțiuni: aderare la grup infracțional, luare dare de mită și fals. Acesta a fost reținut pentru 24 de ore. Noi vom încerca să dovedim că măsura arestului este una excepțională care nu se ia la tot pasul”
Nouă percheziții au fost făcute în total de procurorii DIICOT, inclusiv la sediul serviciului de arme și explozibili.
Radu Cristescu, avocat: „Cercetarea penală este în curs, foarte multe detalii nu va pot da în acest moment. Clientul meu a fost reținut pentru 24 de ore. Referitor la numărul de inculpați, s-a estimat că sunt peste 40 de inculpați, suspecți în acest dosar. Desigur că pe măsura audierilor se va ajusta numărul lor”
Grupul infracțional a fost pus la punct în urmă cu doi ani, de fostul șef din jandarmerie, un ofițer de poliție și trei agenți. Apoi, la rețea au mai aderat două persoane. Se fac însă verificări și în alte județe, unde polițiștii ar fi trecut de partea infractorilor, a anunțat ministrul de interne Marcel Vela.
Marcel Vela: „O să vedeți în curând o acțiune, facem curățenie”.
Potrivit procurorilor, nu doar permisele obținute ilegal făceau parte din domeniul de activitate al grupului.
Suspecții favorizau persoanele cu funcții importante, care dețineau deja arme, dar săvârșeau diverse infracțiuni sau contravenții.