Predoiu, despre propunerea de retragere a lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneţia: E un caz fără precedent

Ultima actualizare: 07-05-2020 22:14
Tudorel Toader
Pro TV

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat, joi seară, că a înaintat Executivului propunerea de a solicita Comisiei de la Veneţia retragerea fostului ministru al Justiţiei Tudorel Toader, în urma deciziei CEDO în favoarea Laurei Codruţa Kovesi.

"Am înaintat propunerea de a solicita Comisiei să facă aplicarea prevederilor statutare, există o procedură mai specială acolo. Din nefericire este un caz fără precedent şi o premieră, motivaţia fiind aceea că, în considerarea efectelor deciziei CEDO, se pune în cauză credibilitatea angajamentului Guvernului României faţă de independenţa procurorilor”, a afirmat Cătălin Predoiu joi, la începutul şedinţei de guvern, potrivit News.ro.

Acesta a arătat că motivaţia invocată în propunere constă în faptul că iniţiatorul acţiunilor care au dus la decizia luată de CEDO în cazul fostului procuror şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a fost un membru al Guvernului.

"Acest guvern nu va atenta în niciun fel la independenţa justiţiei, la independenţa procurorilor şi îşi va urma obiectivele în domeniul justiţiei în acord cu standardele europene, deci este un semnal această cerere pe care înţeleg că Guvernul României o va face către Comisia de la Veneţia de a face aplicarea prevederilor statutare ale Comisiei”, a mai spus Predoiu.

Orban: "Cu siguranţă o vom face"

 

La rândul său, premierul Ludovic Orban a adăugat: "Cu siguranţă o vom face, domnule ministru".

Ministerul Justiţiei propune Guvernului eliberarea lui Tudorel Toader din funcţia de membru al Comisiei de la Veneţia ca urmare a implicaţiilor Deciziei CEDO în cauza Kovesi împotriva României în ceea ce priveşte credibilitatea angajamentului Guvernului României faţă de independenţa procurorilor şi respectul regulilor de drept.

Mandatul lui Tudorel Toader în cadrul Comisiei de la Veneţia a fost prelungit în anul 2018, în timpul exercitarii mandatului de ministru al Justiţiei.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, în unanimitate, că revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA s-a făcut cu încălcarea mai multor articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces echitabil şi dreptul la libertatea de exprimare.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO