Pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru românii care nu respectă carantina și îmbolnăvesc oameni
Guvernul înăspreşte pedepsele pentru cei care mint despre starea sănătăţii lor, ascund informaţii vitale despre îmbolnăviri, dar şi pentru cei care împrăştie noul coronavirus.
Executivul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care încearcă să descurajeze şi responsabilizeze în acelaşi timp oamenii, după ce au apărut mai multe cazuri în care persoane infectate au ascuns deliberat informaţii esenţiale, şi au raspandit boala.
Potrivit OUG de modificare a Legii 286/2009 privind Codul penal, adoptat de Guvern, la propunerea Ministerului Justiţiei, contextul național și internațional, privind răspândirea rapidă a coronavirusului, a impus "o intervenție inclusiv în planul legislativ al dreptului penal, prin sporirea, pe de o parte, a pedepselor pentru faptele deja incriminate, dar și prin incriminarea unor noi fapte precum nerespectarea dispozițiilor de spitalizare sau carantinare, respectiv incriminarea distinctă și sancționarea aspră a celor care, prin faptele lor, determină infectarea altor persoane, afectând grav sănătatea sau determinând moartea uneia sau mai multor persoane".
Proiectul OUG poate fi citit la finalul acestui articol
Noile pedepsele pot ajunge de până la 15 ani de închisoare pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, dacă fapta duce la decesul uneia sau mai multor persoane.
Premierul Ludovic Orban a anunțat, joi, că Guvernul a decis modificarea Codului penal privind infracțiunile care se petrec în contextul epidemiei de coronavirus.
"Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații. În cazul în care comite un fals și nu spune din ce țară vin, vor suferi consecințele legii. Înseamnă că ei comit o infracțiune care va fi pedepsită cu închisoare. Am majorat pedepsele pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cine nu respectă carantina sau măsurile dispuse de autorități, trebuie să știe că li se va întocmi dosar penal. Nu puteam accepta ca cetăţeni iresponsabili - izolaţi sau în carantină - să umble prin societate şi să infecteze alte persoane. Datoria Guvernului este să apare sănătatea cetățenilor, vom lua măsuri oricât de dure pentru a-i pedepsi pe cei care nu respectă regulile", a spus Orban, joi, într-o declarație de presă.
Noile pedepse privind falsul în declarații
Astfel, potrivit noului proiect de OUG, falsul în declarații se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
De asemenea, fapta săvârșită pentru a ascunde existența unui risc privind infectarea cu o boală infectocontagioasă, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.”
Noile pedepse privind infracțiunea zădărnicirii combaterii bolilor
(1) În ceea ce privește infracțiunea zădărnicirii combaterii bolilor, nerespectarea măsurilor de carantină sau de
spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.
(3) Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care știe că suferă de
această boală se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
(4) Dacă fapta prevăzută în alin. (2) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
(5) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) și alin. (2) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
(6) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) și alin. (2) s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
(7) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (3) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor 3 persoane, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
(8) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (4) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
Omisiunea declarării unor informații, o nouă infracțiune
Potrivit OUG, omisiunea persoanei de a divulga cadrelor medicale sau altor persoane autorizate sau unei unități în care acestea își desfășoară activitatea a unor informații esențiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată cu o boală infectocontagioasă se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.