Pedeapsa primită de un inginer din Vâlcea care lua mită pentru a trece mașinile de ITP. Cât costau „serviciile” lui
Un inginer tehnic auto din Vâlcea, cercetat pentru luare de mită, a semnat cu procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea un acord de recunoaştere a vinovăţiei.
Inginerul angajat al unei societăţi care realizează inspecţii tehnice auto a fost inculpat pentru că ar fi cerut şi primit diverse sume de bani pentru a nu constata anumite defecţiuni tehnice la maşinile verificate. Potrivit DGA Vâlcea, inginerul a primit pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendarea executării, sub supraveghere, pe durataa trei ani.
Serviciul Judeţean Vâlcea al Direcţiei Generale Anticorupţie a informat că, în 9 decembrie 2024, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu un inginer tehnic auto la o societate comercială care realizează inspecţii tehnice auto, inculpat pentru luare de mită. Acesta a primit doi ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.
„În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut că, în perioada aprilie-iunie 2024, inculpatul, inspector tehnic atestat R.A.R., în cadrul unei Staţii ITP, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în mod repetat, a pretins şi a primit diverse sume de bani, în afara tarifelor afişate, cuprinse între 50-150 lei sau a acceptat promisiunea unor astfel de foloase, care nu i se cuveneau, de la posesorii autovehiculelor, care solicitau verificarea tehnică periodică, pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu, cu privire la efectuarea inspecţiei tehnice periodice a vehiculelor rutiere şi pentru a efectua un act contrar acestor îndatoriri, astfel încât să nu constate anumite neconformităţi sau defecţiuni tehnice identificate la autovehiculele inspectate”, precizează DGA.
Potrivit DGA, dosarul a fost constituit ca urmare a sesizării din oficiu a lucrătorilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Vâlcea, fiind făcute şi două percheziţii domiciliare, ocazie cu care au fost „identificate şi ridicate mijloace de probă utile cauzei”.
Prin acordul de recunoaştere a vinovăţiei s-a dispus şi confiscarea sumei de 550 de lei.