O adolescentă din Galați a câștigat în instanță dreptul de fi tratată acasă pentru Covid-19.
O adolescentă de 16 ani, din Galați, a câștigat în instanță dreptul de fi tratată acasă pentru Covid-19.
Sportivă de performanță, fata s-a prezentat la spital cu dureri în piept, iar testarea a confirmat prezența virusului. Mama ei a contestat la Judecătoria Galați decizia Direcției de Sănătate Publică de a o interna la Spitalul de Boli Infecțioase, pe motiv că era asimptomatică. Instanța a judecat cazul în regim de urgență și... i-a dat dreptate.
Tânăra, care face sport de performanță, a ajuns la Spitalul de Pediatrie din Galați pentru că simțea o durere în piept. Medicii au hotărât să o interneze și să o țină o noapte sub supraveghere și i-au făcut și testul pentru Sars-Cov-2.
Alice Comănescu, avocatul fetei: „I s-a adus la cunoștință faptul că fetița a fost testată pozitiv la testul Covid. Și că, în același timp, i-a fost adus la cunoștință faptul că va fi transferată la Spitalul de Boli infecțioase, în secția special amenajată, timp de 14 zile. Mama a fost, bineînțeles, surprinsă și de testarea pozitivă, pentru că fetița chiar nu avea simptome. Nu avea febră, nu avea dureri în gât”.
Avocatul fetiței spune că decizia DSP ar fi fost luată fără a fi făcută o analiză de caz. Pentru că avea la domiciliu condiții pentru a rămâne în izolare cât timp nu se simte rău, familia a apreciat că e mai bine pentru minoră să rămână acasă.
Specialiștii de la Direcția de Sănătate Publică spun că starea fetiței nu ar fi fost atât de bună pe cât știau părinții.
Liliana Iordăchescu, DSP Galați: „În urmă evaluării medicale, s-a constatat că aceasta era simptomatică, manifestând tuse, dispnee, parestezii și, în urma examinării radiologice, de asemenea, s-au constatat modificări pulmonare. Indicația medicului, documentația medicală și legislația în vigoare au stat la baza deciziei Direcției de Sănătate Publică ca pacienta să rămână internată în spital”.
Alice Comănescu, avocatul fetei: „DSP-ul are această posibilitate – și nu doar posibilitate, obligație, conform legii – să facă această analiză de caz, pe care nu a făcut-o, și de aceea judecătorul care a pronunțat soluția favorabilă a procedat dumnealui la această analiză și, în funcție de actele de la dosar și de probele pe care le-am administrat, a apreciat că în cazul respectiv izolarea la domiciliu era de natură să echilibreze și interesul societății, dar și libertatea personală a pacientei”.
Direcția de Sănătate Publică Galați nu a făcut recurs în termenul legal la decizia instanței. Fata se află în continuare la domiciliu și se simte bine.