Curtea Constituțională a decis că modificările aduse Codurilor penale sunt neconstituţionale
Judecătorii CCR au admis, luni, sesizările formulate de USR, PNL şi de preşedintele Klaus Iohannis privind modificările aduse de Parlament Codului penal şi Codului de procedură penală.
Știrea este în curs de actualizare!
Motivul: Parlamentul nu și-a exercitat atributiile de a efectua toate corelările textelor cu deciziile CCR. Prin urmare, proiectele se intorc în Parlament.
A fost a 7-a oară când cei 9 magistrați s-au reunit având pe ordinea de zi acest subiect amânat din aprilie.
Cele mai criticate articole din textele de lege se referă la prescripția faptelor și eliminarea articolului legat de neglijență în serviciu, măsuri ce afectează acum și cazul de la Caracal.
Aceste modificări la Codul Penal și Codul de Procedură Penală au fost în centrul atenției opiniei publice încă de la începutul anului. Trebuie spus că aceste modificări au fost adoptate pe ”repede înainte” de comisia parlamentară condusă de Florin Iordache.
Textele propuse de majoritatea parlamentară PSD-ALDE se referă, printre altele, la reducerea termenelor de prescripție și la înlăturarea sancțiunilor penale în cazul pedepselor mai mari de 10 ani. De exemplu, la pedepsele între 10 și 20 de ani termenul de prescripție se reduce la 8 ani, iar pentru cei care ar fi pedepsiți cu închisoare între 5 și 10 ani, termenul de prescripție se reduce la 6 ani.
O altă modificare se referă la eliminarea neglijenței în serviciu și la redefinirea articolului privind abuzul în serviciu și la sancționarea funcționarului public.
Toate aceste articole au fost contestate atât de PNL și USR, dar și de șeful statului. La momentul respetiv s-a spus că aceste modificări au fost făcute special pentru Liviu Dragnea, care acum se află în spatele gratiilor. În prezent, asociațiile de juriști atrag atenția asupra faptului că modificările pe care cei 9 judecători CCR trebuie să le analizeze se referă și la cazul de la Caracal. Astfel, principalul inculpat în acest dosar, Gheorghe Dincă, are 66 de ani, iar dacă noile modificări ale Codului Penal ar intra în vigoare, el nu ar mai putea fi condamnat pe viață, deoarece are peste 65 de ani.
Pe de alt parte, fapta funcționarului public, adică cei care au acționat deficitar în acest dosar, nu mai poate fi sancționată din moment ce fapta nu mai poate fi incriminată, cu excepția cazurilor în care a obținut pentru sine foloase cuvenite. De asemenea, dacă modificările codurilor penale ar fi fost menținute, ar fi interzise toate comunicările publice referitoare la acest dosar.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, CCR, USR, legi, PNL, Parlament, cod penal, sesizare, codul de procedura penala,
Dată publicare:
29-07-2019 07:38