Ministrul Justiţiei cere de urgență desfiinţarea SIIJ: Nu putem aştepta de la CJUE să ne rezolve problemele

MCV
Getty

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a subliniat că este important ca politicienii să găsească soluţii pentru desfiinţarea "grabnică" a Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

Reacția sa vine după publicarea raportului MCV de către Comisia Europeană. Executivul comunitar a salutat progresele României în privinţa recomandărilor asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, dar a precizat că ”aşteaptă cu interes” ca autorităţile române să transpună acest angajament în măsuri concrete.

Îndeplinirea tuturor recomandărilor care nu au fost încă puse în aplicare este esenţială pentru procesul de reformă şi pentru ca România să încheie procesul MCV, a atras atenţia Comisia Europeană.

"Au fost monitorizate toate mişcările noastre în plan legislativ. Raportul, ca de obicei, reprezintă o imagine fidelă şi obiectivă asupra a ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă. Aş sublinia în termeni generali că nota în care este scris acest raport este o notă pozitivă. Se remarcă progresele şi din anul 2020 şi de la începutul acestui an şi suntem încurajaţi să mergem pe această linie în continuare, stabilind foarte clar că avem ca obiectiv, noi, România, ideea de a ridica cât mai curând MCV. Este important să păstrăm această linie care este una corectă", a afirmat, într-o conferinţă de presă, Stelian Ion.

Ministrul Justiţiei a reiterat necesitatea desfiinţării Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie, amintind că instanţele din România au început deja să dea soluţii în baza deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Citește și
Statuia justitiei
Curtea de Justiție a UE: Decizia de instituire a MCV are caracter obligatoriu pentru România
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

"La subiectul desfiinţării SIIJ, este de remarcat faptul că, în cadrul raportului, Comisia apreciază proiectul de lege propus de Guvern şi trimis către Parlament. Se observă că nu se referă în acest raport, în niciun fel, membrii Comisiei, la necesitatea impunerii unor garanţii suplimentare odată cu desfiinţarea SIIJ. Este o chestiune pe care aş vrea să o pun în context local, pentru că, în urma deciziei CJUE din 18 mai 2021, deja instanţele noastre judecătoreşti au început să dea anumite soluţii. Mă refer la Curtea de Apel Piteşti, potrivit căreia înfiinţarea SIIJ nu se justifică şi chestiunile acestea implică foarte multe complicaţii pe viitor. Nu putem aştepta de la CJUE să ne rezolve problemele interne. Ni s-a lăsat toată libertatea să facem acest lucru. De asemenea, nu putem aştepta doar de la Justiţie de a ne rezolva aceste probleme. Ca atare, este foarte important, ca politicieni, să găsim soluţii pentru desfiinţarea grabnică a acestei SIIJ. Eu consider în continuare că proiectul Guvernului este cel corect şi voi încerca să îi conving pe colegii parlamentari să meargă pe această soluţie. Este important să reuşim să desfiinţăm această secţie", a afirmat Stelian Ion.

Potrivit acestuia, propunerea legislativă de desfiinţare a SIIJ trebuie să aibă în vedere reîntregirea competenţei DNA cu lupta împotriva corupţiei pe zona de Justiţie.

Ministrul Justiţiei a subliniat că în raportul MCV se face referire şi la cauza Kovesi contra României şi a dat asigurări că această chestiune se va regăsi în forma finală a proiectelor de modificare a Legilor Justiţiei, aflate acum în dezbatere.

Stelian Ion a explicat că proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ s-a blocat la Senat deoarece, "într-o opinie", a fost promovată ideea că ar trebui să fie însoţită desfiinţarea SIIJ de garanţii suplimentare pentru magistraţi, astfel încât să nu fie abuzuri împotriva acestora.

Curtea Constituţională a decis marţi că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) funcţionează constituţional în raport cu hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene care a hotărât că reprezintă o opţiune a legiuitorului naţional de a verifica dacă reforma care a condus în România la înfiinţarea unei secţii specializate. Instanţele naţionale nu pot fi puse în situaţia de a decide aplicarea prioritară a unor recomandări din MCV, mai arată Curtea Constituţională.

Prin urmare, CCR a respins două excepţii de neconstituţionalitate formulate în legătură cu Legea 303/2004 privind organizarea judiciară şi a respins, ca inadmisibilă, o excepţie de neconstituţionalitate referitoare la ordonanţa de urgenţă a Guvernului 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

Pe 18 mai, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis, în legătură cu Secţia specială, că revine instanţelor naţionale sarcina de a verifica dacă reforma care a condus în România la înfiinţarea unei secţii specializate şi normele privind numirea procurorilor încadraţi în această secţie nu sunt de natură să facă secţia menţionată permeabilă la influenţe exterioare.

Reacția premierului Cîțu după publicarea MCV

 

Prim-ministrul Florin Cîţu susţine că raportul MCV publicat marţi de Comisia Europeană este unul "pozitiv" pentru România, iar coaliţia de guvernare trebuie să corecteze cât mai repede "greşelile legislative săvârşite cu intenţie de PSD".

"Raportul MCV publicat astăzi este unul pozitiv pentru România. Comisia Europeană apreciază faptul că în 2021 s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte toate recomandările rămase din cadrul MCV. Marea bătălie pentru o justiţie independentă este, de fapt, bătălia pentru normalitatea unei societăţi democratice. Legile şi instituţiile trebuie să garanteze eficienţa actului de justiţie pentru cetăţeni şi independenţa sistemului judiciar. În perioada următoare, trebuie să corectăm cât mai repede greşelile legislative săvârşite cu intenţie de PSD! Într-o guvernare eficientă, legile bune rezolvă probleme, nu generează probleme!", a scris Cîţu, marţi, pe Facebook.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Raportul MCV privind justiția. România, criticată pentru că nu a desființat SIIJ
Raportul MCV privind justiția. România, criticată pentru că nu a desființat SIIJ

Comisia Europeană a publicat raportul privind evoluția situației din România în materie de reformă a sistemului judiciar și luptă împotriva corupției, în contextul angajamentelor asumate în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare (MCV).

Curtea de Justiție a UE: Decizia de instituire a MCV are caracter obligatoriu pentru România
Curtea de Justiție a UE: Decizia de instituire a MCV are caracter obligatoriu pentru România

Decizia Comisiei Europene din decembrie 2006 de instituire a Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), prin care sunt monitorizate progresele înregistrate în domeniul Justiţiei, are "caracter obligatoriu în toate elementele sale" pentru România.

Florin Cîţu: Comisia Europeană susţine eliminarea MCV la finalul acestui an
Florin Cîţu: Comisia Europeană susţine eliminarea MCV la finalul acestui an

Premierul Florin Cîţu a discutat în detaliu cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Vera Jourova, despre Mecanismul privind Statul de Drept şi Raportul pentru România, iar CE susţine eliminarea MCV la finalul acestui an.

Recomandări
Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie
Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie

Doar trei zile mai sunt până când vom intra în spațiul Schengen cu frontierele maritime și aeriene.