Raportul MCV privind justiția. România, criticată pentru că nu a desființat SIIJ
Comisia Europeană a publicat raportul privind evoluția situației din România în materie de reformă a sistemului judiciar și luptă împotriva corupției, în contextul angajamentelor asumate în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare (MCV).
Acest raport face un bilanț al progreselor înregistrate de România în cadrul MCV, din octombrie 2019 până în prezent, și evaluează progresele înregistrate în vederea îndeplinirii celor 12 recomandări din ianuarie 2017 și a celor opt recomandări suplimentare din noiembrie 2018.
Astfel, Comisia Europeana critică faptul că nu a fost desființată Secția specială de investigare a magistraților (SIIJ).
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
De asemenea, oficialii europeni critică și Consiliul Superior al Magistraturii pentru că nu a contribuit la modificarea legilor justiției și nu a dat puncte de vedere pe desființarea SIIJ decât foarte târziu, iar atunci când le-a dat, au fost negative, contrar recomandărilor Comisiei Europene, ale Comisiei de la Veneția și GRECO.
Pe de altă parte, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, de la ultimul raport MCV din 2019 (în 2020 nu s-a mai elaborat un raport, din cauza pandemiei) se înregistrează o tendință pozitivă, astfel cum arată parametrii obiectivelor de referință ale MCV.
”Comisia salută faptul că, în 2021, s-a dat un impuls reînnoit reformei și remedierii regreselor înregistrate în perioada 2017-2019. Ca urmare a acestui fapt, s-au înregistrat progrese în ceea ce privește toate recomandările din cadrul MCV care nu fuseseră încă puse în aplicare, iar multe dintre acestea sunt aproape de a fi îndeplinite dacă progresele rămân constante.
Comisia așteaptă cu interes ca autoritățile române să transpună acest angajament în măsuri concrete, legislative și de altă natură. Hotărârea Curții de Justiție din 18 mai 2021 oferă un cadru clar și o direcție clară pentru reformele în curs, în vederea îndeplinirii în mod satisfăcător a obiectivelor de referință ale MCV, cu respectarea deplină a statului de drept și a dreptului UE în general. Este esențial ca hotărârea să se reflecte în mod corespunzător în noua legislație care urmează să fie adoptată.
Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape evoluția situației prin intermediul MCV până la îndeplinirea obiectivelor de referință și, în paralel, va continua să colaboreze cu România, așa cum colaborează și cu celelalte state membre, în contextul mecanismului general privind statul de drept. Astfel cum s-a arătat în Comunicarea privind statul de drept din septembrie 2020, după încheierea MCV, monitorizarea va continua în cadrul instrumentelor orizontale. Mecanismul privind statul de drept oferă cadrul pentru monitorizarea acestor chestiuni în viitor.” - precizează Comisia.
Sursa: Comisia Europeana
Etichete: Comisia Europeana, justitie, MCV, raport,
Dată publicare:
08-06-2021 16:45