Ministrul Justiţiei a primit plângerea parlamentarilor la adresa lui Kovesi: "Vom face ceva"

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader
Inquam Photos / George Calin

Tudorel Toader a primit scrisoarea Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile din 2009 prin care este "pârâtă" şefa DNA, care nu s-a prezentat la audieri

 

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat marţi că a primit scrisoarea Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile din 2009 în care i se semnalează refuzul şefei DNA Codruţa Kovesi de a se prezenta la audieri, precizând că va fi luată o decizie după ce documentul va fi analizat.

"Da, a ajuns scrisoarea la Ministerul Justiţiei. Da, vom face ceva cu scrisoarea respectivă după ce o analizăm", a răspuns Toader, fiind întrebat dacă a primit scrisoarea şi ce sancţiune crede că ar trebui aplicată şefei DNA.

Tudorel Toader se află la sediul CSM, unde se discută raportul Inspecţiei Judiciare privind activitatea Parchetului General.

Citește și
laura codruta kovesi
Kovesi, despre statutul magistraților: ”Daca legea va fi aprobată, va afecta grav independenţa justiţiei”
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 i-a trimis luni o scrisoare ministrului Justiţiei prin care sesizează faptul că şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a refuzat pentru a patra oară să se prezinte la audieri.

Propunerea de sesizare a Ministerului Justiţiei a fost făcută, săptămâna trecută, de deputatul PSD Liviu Pleşoianu, care a acuzat-o pe Laura Codruţa Kovesi că nu respectă deciziile Curţii Constituţionale.

”Ca ministru al Justiţiei trebuie să aibă o poziţie publică, trebuie să ia o decizie în ceea ce o priveşte pe doamna Kovesi, pentru că altminteri înseamnă că putem să închidem şi Curtea Constituţională, înseamnă că putem renunţa şi la Constituţie şi, în general, putem să plecăm cu toţii acasă şi să lăsăm anumite persoane să facă ce vor în ţara asta în mod evident deasupra legii, deşi în Constituţie scrie că nimeni nu este deasupra legii”, a spus Pleşoianu.

Preşedinta comisiei de anchetă, deputata PSD Oana Florea, i-a atras atenţia lui Liviu Pleşoianu că jurisprudenţa CCR interzice comisiilor de anchetă să propună sancţiuni pentru cei care refuză să se prezinte la audieri.

”Cred că atunci când este vorba despre persoane care sunt într-o funcţie publică, sunt plătite din bani publici, este normal să colaboreze cu instituţia Parlamentului. Cred că vorbim de un principiu, cred că vorbim de respectul faţă de Parlament, faţă de autoritatea Parlamentului şi vă mărturisesc că am studiat legile de funcţionare a comisiilor de anchetă din alte ţări şi lumea nu poate să conceapă cum şi de ce cineva nu ar veni şi nu ar colabora cu Parlamentul”, a mai spus Florea.

La rândul său, deputatul USR Stelian Ion a solicitat respingerea sesizării Ministerului Justiţiei în cazul Laura Codruţa Kovesi.

”Instituţia Laura Codruţa Kovesi, pentru că înţelegem că e instituţie din moment ce s-a pronunţat Curtea Constituţională la modul personal, nu poate fi adusă cu forţa, indiferent că ne place sau nu ne place. S-au depus diferite răspunsuri pe care le putem avea în vedere, colaborarea poate fi făcută şi în scris. Diferenţa dintre a aduce fizic o persoană în faţa acestei comisii şi a avea un punct de vedere scris nu este alta decât de imagine. Este o chestiune de a pune presiune şi de a umili un magistrat în sensul în care să fie adus cu forţa în faţa acestei comisii. Chiar dacă ar veni nu ar putea să declare altceva decât doreşte şi consideră că trebuie să declare. Să nu faceţi nicio sesizare pentru că mie mi se pare total nepotrivită o asemenea sesizare”, a explicat deputatul USR.

Propunerea formulată de Liviu Pleşoianu a fost adoptată însă cu majoritate de voturi, urmând ca ministrului Justiţiei să îi fie adus la cunoştinţă faptul că şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a refuzat să se prezinte la audieri în comisie.

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a refuzat marţea trecută, pentru a patra oară, să se prezinte în faţa comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, unde fusese chemată pentru miercuri dimineaţă, reluând explicaţia că nu deţine informaţii sau documente necesare clarificării împrejurărilor şi cauzelor în care s-au produs evenimentele supuse cercetării parlamentare.

”Vă aduc la cunoştinţă că nu deţin <<informaţii şi/sau documente necesare clarificării împrejurărilor şi cauzelor în care s-au produs evenimentele supuse cercetării parlamentare>>”, le-a transmis Laura Codruţa Kovesi marţi parlamentarilor din comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009.

Şefa DNA a fost chemată din nou, pentru miercuri, la audieri de către comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, după ce decizia Curţii Constituţionale (CCR) privind obligativitatea acesteia de a se prezenta în faţa comisiei a fost publicată în Monitorul Oficial.

”Nu am idei preconcepute, ne facem datoria în continuare. Este decizia dânsei dacă vine sau nu (...) Din păcate, România a inclus în Constituţie, după modelul altor state, posibilitatea de a avea comisii speciale de anchetă, dar nu a înţeles pe deplin importanţa acestei comisii şi greutatea lor”, a declarat preşedinta comisiei de anchetă, Oana Florea, întrebată ce se întâmplă dacă şefa DNA nu va da curs nici de această dată invitaţiei.

”CCR statuează obligativitatea oricărei persoane care deţine o funcţie publică de a veni la Parlament în virtutea principiului colaborării loiale şi în virtutea bunei credinţe pentru a lămuri aspecte şi evenimente semnificative din viaţa societăţii”, a mai spus ea.

Curtea Constituţională a admis, pe 3 octombrie, sesizarea formulată de preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, în ceea ce priveşte obligaţia şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a se prezenta sau de a răspunde în scris în faţa comisiei parlamentare de anchetă privind prezidenţialele din 2009.

Curtea Constituţională (CCR) susţine în motivarea deciziei prin care o obligă pe şefa DNA, laura Codruţa Kovesi să se prezinte în faţa comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 că aceasta a încălcat autoritatea Parlamentului prin refuzul de a se prezenta în faţa comisiei şi nu a dovedit loialitate faţă de valorile şi principiile consacrate de Constituţie. În schimb, trei dintre cei nouă judecători ai CCR, Livia Stanciu, Maya Teodoroiu şi Ştefan Minea, demonstrează contrariul şi spun că şefa DNA nu poate fi obligată să se prezinte în faţa unei comisii parlamentare de anchetă.

Laura Codruţa Kovesi a refuzat până acum de patru ori să se prezinte în faţa comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, explicând că nu deţine informaţii potrivit cărora în procesul electoral s-ar fi implicat persoane sau autorităţi cu scopul vicierii rezultatului scrutinului.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Kovesi refuză, pentru a patra oară, să dea explicații în fața Comisiei care anchetează alegerile din 2009
Kovesi refuză, pentru a patra oară, să dea explicații în fața Comisiei care anchetează alegerile din 2009

Șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a anunțat, într-o scrisoare trimisă, marți, Comisiei parlamentare care anchetează alegerile din 2009 că nu deține informații sau documente privind noaptea scrutinului.

Kovesi, despre statutul magistraților: ”Daca legea va fi aprobată, va afecta grav independenţa justiţiei”
Kovesi, despre statutul magistraților: ”Daca legea va fi aprobată, va afecta grav independenţa justiţiei”

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, joi, la un eveniment organizat la Viena că, dacă va fi aprobată de Parlament în forma propusă, legea vizând statutul magistraţilor va afecta grav independenţa justiţiei

Motivare CCR: Kovesi a încălcat autoritatea Parlamentului când a refuzat prezența în fața Comisiei de anchetă
Motivare CCR: Kovesi a încălcat autoritatea Parlamentului când a refuzat prezența în fața Comisiei de anchetă

CCR susţine în motivarea deciziei prin care o obligă pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi să se prezinte în faţa comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 că aceasta a încălcat autoritatea Parlamentului.

Ponta îl acuză pe Dragnea că s-a rugat de Kovesi și Coldea să-l ajute cu problemele penale
Ponta îl acuză pe Dragnea că s-a rugat de Kovesi și Coldea să-l ajute cu problemele penale

Fostul președinte al PSD Victor Ponta a lansat încă un atac verbal la adresa actualului lider al PSD Liviu Dragnea.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.