Ministrul Predoiu a anunțat propunerile pentru conducerile Parchetului General, DNA și DIICOT
Ministerul Justiției a anunțat, marți, rezultatele selecţiei pentru propunerile de numire a procurorilor-şefi ai Parchetului General, DNA şi DIICOT.
Declarația de presă a ministrului Cătălin Predoiu a fost LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.
Astfel, propunerile Ministerului Justiției pentru conducerile marilor parchete sunt:
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
-► procuror-şef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: Gabriela Scutea.
”Doamna procuror Gabriela Scutea a avut cea mai solidă prestaţie şi cel mai solid dosar profesional depus dintre toţi candidaţii. O prestaţie aplicată, concretă, pertinentă şi plină de hotărâri. Este un procuror pentru care Ministerul Public nu prezintă necunoscute. A demonstrat cunoaştere, viziune, forţă şi substanţă profesională. Proiectul de management al doamnei Scutea a fost cel mai bun dintre toate cele prezentate, acoperind complet atât partea de administraţie şi construcţie internă a Ministerului Public, cât şi partea de reprezentare externă. Cunoaşte bine MCV şi este foarte bine cunoscută a Bruxelles", a afirmat ministrul Predoiu.
-► procuror-şef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA): Crin Bologa.
”Domnul procuror Crin Bologa cunoaşte DNA, a lucrat în DNA şi nu a avut nicio intersecţie cu pasivele DNA. A prezentat un proiect de management complet, concret, cu soluţii aplicate. Prestaţia la interviu a fost impresionantă, puternică şi echilibrată în acelaşi timp. Aduce garanţia că lupta anticorupţie va continua energic în condiţii de deplin respect al drepturilor şi garanţiilor procesuale”, a motivat Predoiu.
-► procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT): Giorgiana Hosu.
"DIICOT prezintă particularitatea anchetelor transfrontaliere şi prin aceasta a cooperării interinstituţionale interne şi externe. Doamna procuror Giorgiana Hosu stăpâneşte cel mai bine aceste dimensiuni. Proiectul de management a fost comprehensiv şi prestaţia echilibrată, susţinută de o cunoaştere panoramică a problemelor şi a activităţii DIICOT", a declarat Cătălin Predoiu.
Aceste propuneri vor fi trimise în 22 ianuarie Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea obţinerii avizului acestei instituţii.
După obţinerea avizului CSM, ministrul Justiţiei va înainta propunerile către preşedintele României, în vederea numirilor în funcţiile de conducere.
"Am ales candidaţii care au prezentat simultan competenţă şi experienţă. M-am ferit de experimente, pentru că situţia în care se află Ministerul Public nu permite experimente", a declarat ministrul Predoiu.
Săptămâna trecută au susţinut interviul la Ministerul Justiției următorii candidați:
Pentru funcția de procuror-şef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: Ionel Corbu, Florin-Daniel Căşuneanu, Gabriela Scutea, Laura Oprean, Pompiliu-Marian Drilea-Marga, Daniel Horodniceanu, Sorin Săndel Vasilache şi Răzvan Horaţiu Radu.
Pentru şefia DNA: Mariana Alexandru, Crin-Nicu Bologa, Camelia Elena Grecu, Ionuţ Botnaru (care şi-a retras ulterior candidatura), Călin Nistor.
Pentru conducerea DIICOT: Teodor Niţă, Ioana Bogdana Albani, Elena-Giorgiana Hosu, Viorel Badea şi Daniel Horodniceanu.
Procurorul general interimar, Bogdan Licu, este singurul candidat admis la interviul pentru funcţia de prim-adjunct al procurorului general.
Înainte de susţinerea interviurilor, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, afirma, pe 14 ianuarie, că principala calitate a candidaţilor la conducerea PÎCCJ, DNA şi DIICOT trebuie să fie capacitatea managerială.
"Ceea ce este important este adecvarea la funcţie, dincolo de stăpânirea legilor, a tehnicilor profesionale, e importantă capacitatea de a conduce un sistem, forţa, echilibrul, viziunea de ansamblu. Sunt lucruri pe care le vom lua în considerare", spunea Predoiu, potrivit Agerpres.
El a adăugat că procedura de selecţie este una transparentă, ce urmăreşte realizarea unei selecţii obiective.
Membrii Comisiei de interviu au fost: procurorul Remus Damian Budăi (desemnat de Secţia de procurori a CSM); judecătorul Ioana Bogdan (desemnată de INM); psihologul Marius Babici (desemnat de CSM); prof. univ. dr. Răzvan Cătălin Dobrea (desemnat de rectorul ASE), Lidia Barac, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, avocatul Ştefan Ciurescu, consilier al Ministrului Justiţiei, şi ministrul Cătălin Predoiu (preşedintele Comisiei).
Ministerul Justiţiei a declanşat pe 2 decembrie anul trecut procedura de selecţie pentru propunerea de numire a procurorilor-şefi ai Parchetului General, DNA şi DIICOT.
Propunerile ministrului Justiţiei vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea obţinerii avizului acestei instituţii.
Ulterior obţinerii avizului CSM, ministrul Justiţiei înaintează propunerea preşedintelui României, în vederea numirii în funcţia de conducere.
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: justitie, dna, Parchet, diicot, ministerul justiției,
Dată publicare:
21-01-2020 07:51