Criza completurilor de 5 judecători continuă la instanța supremă. Toate dosarele, amânate

×
Codul embed a fost copiat

Zeci de inculpați, între care Elena Udrea și Alina Bica, se văd nevoiți să aștepte să le fie judecate cazurile, după ce Curtea Constituțională a decis că vechile completuri au fost nelegale, iar cele trase la sorți de curând au fost suspendate.

Astfel, magistraţii au dispus ca toate dosarele să fie amânate pentru anul viitor, până când se vor trage la sorţi noile completuri de judecată.

”Dacă instanța de judecată va constata că decizia de condamnare este nulă și va dispune anuarea acesteia, dispare motivul pentru care s-a dispus arestarea preventivă, în vederea extrădării din Costa Rica” - a declarat avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu.

Elena Udrea și Alina Bica, aflate în Costa Rica, sunt în fierbere, mai ales după ce au aflat că, după decizia Curții Constituționale, există șanse mari ca ele să fie eliberate și să fie stopată cererea de extrădare a autorităților de la București.

Judecătorii CCR au stabilit foarte clar, pe de-o parte, faptul că toate completurile de 5 judecători de la instanța supremă, compuse după 2014, au fost nelegale și, pe de altă parte, faptul că toți cei care au fost afectați de aceste completuri, mai ales cei care au primit decizii definitive de condamnare, pot cere printr-o contestație în anulare judecarea apelurilor.

Citește și
judecatori
25 de dosare au fost amânate pentru 2019. Printre cei vizați: Dragnea, Greblă, Ponta sau Hrebenciuc

Trebuie îndeplinită o condiție, și anume: decizia respectivă să nu fi produs efecte în întregime, să nu fi fost motivată, așa cum se întâmplă în cazul celor două, fostul ministru al Turismului și fosta șefă a procurorilor DIICOT, care nu au primit încă această motivare.

Și astăzi, la completurile de 5 judecători au fost programate multe dosare penale, nu doar cele ale Elenei Urrea și Alinei Bica, care, însă, nu au putut fi judecate. Cel puțin în acest moment, la nivelul de vârf al instanței supreme, nu există astfel de instanțe.

Pe de o parte, în urma deciziei CCR, iar pe de altă parte după decizia Curții de Apel București care a decis suspendarea acelor complete care au fost trase la sorți în luna noiembrie. În acest moment se așteaptă o nouă tragere la sorți, sub atenta supraveghere a Consiliului Superior al Magistraturii, care a stabilit că, începând de acum, vor fi câte 3 completuri de 5 judecători.

Nu doar dosarele penale sunt în stare de nejudecare - în absența unor completuri de judecată - ci și cele de la civil. Astăzi a venit degeaba la sediul instanței supreme fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, care este vizată de Inspecția Judiciară.

În aceeași situație se află și fosta judecătoare Camelia Bogdan, care, pe de o parte, se luptă să fie reintegrată în sistemul magistraturii, de unde a fost exclusă, iar pe de altă parte se luptă cu Inspecția Judiciară și CSM-ul, din dorința de a-și apăra reputația.

Potrivit unor surse neoficiale este foarte posibil ca această tragere la sorți a noilor completuri de 5 judecători să fie programată marți sau miercuri la sediul instanței supreme.

Judecătoarea Camelia Bogdan va contesta în instanţă decizia CSM

Judecătoarea Camelia Bogdan, în prezent suspendată din funcţie, a anunţat luni că va contesta în instanţă decizia CSM privind tragerea la sorţi a completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Camelia Bogdan s-a prezentat luni la Instanţa supremă, unde avea la completul de 5 civil mai multe procese cu Inspecţia Judiciară.

"Niciodată în istoria ţării nu s-a întâmplat ca un complet să nu judece. Este imposibil ca cineva să vină în faţa unei instanţe şi să nu aibă parte de proces. Este o premieră în istoria României. Voi ataca decizia Colegiului de conducere de la Instanţa supremă şi voi ataca inclusiv hotărârea CSM (...) Curtea Constituţională nu a delegat CSM să legifereze în materia completurilor de 5 judecători. M-am consultat şi cu alţi colegi şi această hotărâre adaugă la lege. Noi eram hotărâţi să sesizăm CJUE, să facem o trimitere preliminară, deoarece prin această hotărâre a CSM se încalcă principiul separaţiei puterilor în stat. Curtea Constituţională nu putea să delege aceste atribuţii CSM. Completurile se stabilesc prin lege organică (...) Niciodată nu s-a întâmplat ca un justiţiabil să vină în faţa instanţelor pentru a se judeca şi să spui că nu ai o instanţă stabilită de lege. Se încalcă dreptul la un proces echitabil. Doresc să se anuleze acea hotărârea a CSM, deoarece este o hotărâre adoptată în afara cadrului legal", a declarat Camelia Bogdan, potrivit Agerpres.

Săptămâna trecută, Secţia pentru judecători a CSM a recomandat ca Instanţa supremă să efectueze o nouă tragere la sorţi a completurilor de 5 pentru anul 2018, dar şi mărirea numărului acestor completuri de la 4 la 6 (3 în materie penală şi 3 în materie civilă).

Tot atunci, Secţia CSM a explicat procedura pe care Instanţa supremă trebuie să o urmeze în privinţa tragerii la sorţi a completurilor de cinci judecători.

Tragerea la sorţi se realizează cu ajutorul unor bile cu numele tuturor judecătorilor, introduse în urne separate, corespunzătoare completurilor în materie penală şi civilă.

După efectuarea tragerii la sorţi, toate dosarele aflate în prezent pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de competenţa completurilor de cinci judecători se repartizează aleatoriu, în sistem informatizat, completurilor nou înfiinţate de cinci judecători. Preşedintele fiecărui complet ia măsurile urgente în vederea judecării cauzei, inclusiv sub aspectul stabilirii termenului.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
CSM discută situaţia creată în urma deciziei CCR privind formarea completurilor
CSM discută situaţia creată în urma deciziei CCR privind formarea completurilor

Secţia pentru judecători a CSM discută de la ora 12:00 "Efectele Deciziei nr. 685 din data de 7 noiembrie 2018 a Curţii Constituţionale a României", acesta fiind primul punct de pe ordinea de zi a şedinţei.

25 de dosare au fost amânate pentru 2019. Printre cei vizați: Dragnea, Greblă, Ponta sau Hrebenciuc
25 de dosare au fost amânate pentru 2019. Printre cei vizați: Dragnea, Greblă, Ponta sau Hrebenciuc

Activitatea instanţei supreme este paralizată. Toate procesele completurilor de 5 judecători, inclusiv cel al lui Liviu Dragnea, în dosarul în care în prima instanță a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare, au fost amânate.

CCR a motivat decizia cu privire la completurile de 5 judecători de la Curtea Supremă. DOCUMENT
CCR a motivat decizia cu privire la completurile de 5 judecători de la Curtea Supremă. DOCUMENT

Curtea Constituţională a publicat motivarea hotărârii prin care a stabilit că există un conflict de natură juridică între Parlament şi Guvern pe tema formării acestor completuri.

ÎCCJ: ”Există un blocaj în funcţionarea completurilor de 5 judecători”
ÎCCJ: ”Există un blocaj în funcţionarea completurilor de 5 judecători”

Adunarea Generală a judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a transmis că există un blocaj în funcţionarea completurilor de 5 judecători, care nu-şi pot desfăşura activitatea.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.