Procesul în care Liviu Dragnea a dat în judecată Instanța Supremă, amânat
Curtea de Apel Bucureşti a amânat, vineri, pentru 23 noiembrie, procesul în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, contestă decizia Instanţei supreme de a nu aplica noile reglementări privind formarea completurilor de cinci judecători.
Judecătorii au decis amânarea pe motiv că citaţia transmisă Florentinei Gabriela Barbir, intervenient în acest caz, s-a întors la Curtea de Apel Bucureşti, procedura de citare nefiind îndeplinită.
Pe 5 octombrie, Liviu Dragnea a depus în instanţă o cerere, prin care solicita anularea unei decizii a Colegiului de conducere al Instanţei supreme, prin care s-a hotărât să nu fie aplicată noua procedură de constituire a completurilor de cinci judecători, prevăzută de Legea 304/2004.
Dragnea susţinea, în cererea depusă, că Instanţa supremă şi-a asumat aplicarea selectivă a prevederilor Legii 304/2004, iar nerespectarea normelor privind compunerea completurilor de cinci judecători afectează legalitatea hotărârilor judecătoreşti, pronunţate după data de 23 iulie 2018, când au intrat în vigoare noile dispoziţii.
Vechea procedură prevedea că judecătorii din completurile de cinci de la Instanţa supremă sunt aleşi prin tragere la sorţi, cu excepţia preşedinţilor. În prezent, completurile de cinci judecători în materie penală sunt conduse de vicepreşedintele ÎCCJ - Iulian Dragomir şi preşedintele Secţiei Penale - Mirela Sorina Popescu.
Noua procedură introdusă prin modificarea Legii 304/2004 stipulează că sunt traşi la sorţi toţi membrii completurilor de cinci.
La începutul lunii septembrie, Colegiul de conducere al Înaltei Curţi a decis să nu aplice noile prevederi ale Legii 304/2004 în legătură cu alegerea completurilor de cinci judecători, pe motiv că legea nu are dispoziţii tranzitorii, care să impună, pentru anul 2018, tragerea la sorţi a acestora.
Liviu Dragnea este judecat în dosarul DGASPC Teleorman de un complet de judecată condus de Iulian Dragomir.