Tăriceanu a fost achitat definitiv pentru mărturie mincinoasă. Prima reacție e liderului ALDE

calin popescu tariceanu

Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat luni de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în procesul în care a fost judecat pentru acuzaţia de mărturie mincinoasă. Decizia este definitivă.

Un complet de cinci judecători de la Instanţa Supremă a respins apelul declarat de DNA şi a menţinut decizia de achitare data de prima instanţă.

Reacția lui Tăriceanu

 

„Sigur că o astfel de decizie nu poate decât să mă bucure, dar bucuria mea este parţială, pentru că într-adevăr după avatarurile prin care am trecut începând din 2015 - purtat la parchet, purtat în instanţă, cu o presiune publică uriaşă asupra mea, care i-a afectat pe toţi cei din jurul meu, tot acest calvar astăzi s-a încheiat. Bucuria mea este umbrită de faptul că ştiu că foarte mulţi alţi oameni care au fost sau sunt în aceeaşi situaţie cu mine nu şi-au încheiat încă procesele”, a declarat Tăriceanu la un post tv, conform News.ro.

El a spus că judecătorii trebuie scoşi de sub „presiunea fantastică pe care o au din partea serviciilor”.

Citește și
Călin Popescu Tăriceanu
Tăriceanu, mesaj criptic pe Facebook: "Nu se ştie dacă Jon Snow trăieşte sau nu la final"
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

„În 2015, când s-a pornit acţiunea DNA, la vremea respectivă eram singurul care avea curajul să vorbească despre abuzuri”, a susţinut Tăriceanu.

„La noi instituţiile s-au transformat într-o încrengătură paralelă, care să impună regulile fără să aibă legitimitatea votului”, a susţinut preşedintele Senatului, adăugând că „lupta anticorupţie s-a transformat într-o luptă de răfuieli politice mai mult sau mai puţin mafiote, mai mult sau mai puţin la vedere”.

Acuzațiile din dosar

 

Tăriceanu a fost acuzat de procurorii DNA că a minţit în declaraţiile date ca martor în dosarul retrocedării unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a fermei Băneasa, în care sunt judecaţi prinţul Paul, Remus Truică, Tal Silberstein şi Dan Andronic.

La termenul din 25 februarie, instanţa a admis o probă cu înscrisuri solicitată de DNA şi a respins proba testimonială solicitată tot de procurorii anticorupţie, mai exact reaudierea unor martori, între care Şerban Mihăilescu, Dan Andronic, Victor Ponta. Instanţa a stabilit atunci un nou termen pentru 25 martie, la care să se prezinte şi Tăriceanu, la acea dată fiind amânată pronunţarea pentru 8 aprilie. Atunci, pronunţarea a fost amânată din nou, pentru 22 aprilie.

Procesul în care Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului a început iniţial în 14 martie 2017 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Dosarul a fost trimis instanţei în 6 iulie 2016, de către procurorii DNA Braşov, care îl acuză pe Călin Popescu Tăriceanu că a minţit în declaraţiile date ca martor în dosarul retrocedării unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a fermei Băneasa, în care sunt judecaţi prinţul Paul, Remus Truică, Tal Silberstein şi Dan Andronic.

Alături de preşedintele Senatului a fost trimis în judecată şi Dorin Marian, fost şef al Administraţiei Prezidenţiale în anul 2000, acesta fiind acuzat tot de mărturie mincinoasă.

Potrivit DNA, în 15 aprilie 2016, în cadrul anchetei privind retrocedarea unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, Călin Popescu Tăriceanu, în declaraţia luată sub jurământ, "a făcut afirmaţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin această îngreunarea tragerii la răspundere penală a mai multor inculpaţi din dosar". Astfel, preşedintele Senatului este acuzat că a menţionat în mod nereal că nu a avut cunoştinţă despre retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafeţe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) şi Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului) şi nici despre implicarea israelienilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi şi a altor persoane în procedurile de retrocedare. De asemenea, susţin procurorii DNA, preşedintele Senatului a făcut declaraţii mincinoase şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu relaţia avută cu Tal Silberstein, Dan Andronic şi Remus Truică, şi nu a spus nimic despre întâlnirile şi discuţiile purtate cu Truică referitor la taxele notariale privind tranzacţionarea terenurilor din Snagov şi modalitatea de dobândire şi valorificare a bunurilor revendicate.

Preşedintele Senatului a fost audiat în acest dosar în 11 aprilie 2017, când le-a spus magistraţilor instanţei supreme că a încetat relaţiile de consultanţă politică cu Tal Silberstein şi Dan Andronic în 2008, când aceştia au început să îl consilieze pe Traian Băsescu, dar s-au mai întâlnit între 2008 şi 2014, doar pentru a discuta politică.

Tăriceanu a spus că nu a minţit când a spus că nu a vorbit cu Remus Truică despre tranzacţionarea terenurilor Fermei Băneasa şi a Pădurii Snagov, iar prinţul Paul probabil că i-a făcut plângere penală pentru că l-a considerat potrivnic acţiunilor sale şi după ce aflase că foloseşte în public faţă de el epitetul "bastard”.

În 22 mai 2018, magistraţii instanţei supreme au dispus achitarealui Tăriceanu, în dosarul în care este acuzat de mărturie mincinoasă şi în care DNA ceruse o pedeapsă de trei ani de închisoare. Decizia instanţei nu era definitivă.

Atunci, Tăriceanu declara că pentru el este o zi aparte pe care nu şi-ar fi imaginat că o va trăi vreodată. "Este o zi aparte pe care nu mi-aş fi imaginat că o să o trăiesc vreodată, pentru mine şi pentru familia mea, dar demersurile mele publice din ultimii patru ani, de a demasca gravele abuzuri ale statului paralel, nu au izvorât din problemele mele personale. Mă gândesc la soarta multor români care au devenit ţinte şi victime ale sistemului paralel care a funcţionat nestingherit în România vreme de peste 10 ani, fără să ne putem apăra", declara Tăriceanu.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Tăriceanu, despre Lazăr și Iohannis: „Final cu happy-end pentru două personaje patetice”
Tăriceanu, despre Lazăr și Iohannis: „Final cu happy-end pentru două personaje patetice”

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că pensionarea procurorului general Augustin Lazăr prin decretul semnat, vineri, de şeful statului, Klaus Iohannis, reprezintă un "final cu happy-end pentru două personaje patetice".

Tăriceanu, mesaj criptic pe Facebook:
Tăriceanu, mesaj criptic pe Facebook: "Nu se ştie dacă Jon Snow trăieşte sau nu la final"

Călin Popescu Tăriceanu are o postare pe Facebook despre Game of Thrones, în finalul căreia precizează că nu se ştie dacă acest Jon Snow trăieşte sau nu la final şi că nu are altă variantă decât să se uite sau să citească toate volumele.

Tăriceanu: Avem în vedere această posibilitate de a face o restructurare a Guvernului
Tăriceanu: Avem în vedere această posibilitate de a face o restructurare a Guvernului

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că actuala Coaliţie are în vedere o restructurare a Guvernului în Parlament prin care "să evite" eventuale "piedici" puse de şeful statului în numirea unor miniştri.

Tăriceanu, despre prezidențiale: Vedem după europarlamentare cine e cel mai bine plasat
Tăriceanu, despre prezidențiale: Vedem după europarlamentare cine e cel mai bine plasat

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat miercuri, că ALDE şi PSD au decis să aibă un candidat comun la Preşedinţie, iar după alegerile europarlamentare vor lua o decizie în funcţie de candidatul cel mai bine plasat.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.