Fostul președinte al Senatului Teodor Meleșcanu a fost audiat la DNA


Ultimul update: Joi 13 Februarie 2020 20:06
Data publicarii: Joi 13 Februarie 2020 10:18
Categorie: Stiri Justitie

Teodor Meleșcanu a ajuns joi la Direcţia Naţională Anticorupţie.

Fostul ministru de externe a fost audiat ca martor în ancheta legată de poziţia agentului guvernamental al României în faţa Curţii europene a drepturilor omului, în procesele intentate de fostul lider PSD Liviu Dragnea.

„Nu este prima oară, am mai dat o declarație de martor și am fost invitat din nou astăzi. Fiind o declarație de martor, nu pot să fac niciun fel de comentarii sau declarații”, a declarat Meleșcanu la ieșirea din sediul DNA.

Reporter: În perioada în care ați fost ministru al Afacerilor Externe ați fost îndreptățit să cenzurați oarecum concluziile puse de agentul guvernamental la Curtea europeană de la Strassbourg?

Teodor Meleșcanu: „În niciun caz nu se pune problema cenzurării, pentru că agentul CEDO este numit de guvern și are deplina capacitate să reprezinte interesele României. Nu există niciun fel de cenzură. Nici înainte când erau alții în această poziție, nici după numirea d-lui Mocanu.”

Marţi, el a spus că nu ştie nimic despre dosarul în care va fi audiat.

El a fost întrebat despre citaţia pe care a primit-o de la DNA în dosarul fostului agent guvernamental Viorel Mocanu.

"În primul rând, nu ştiu despre ce este vorba. E o citaţie, am primit-o, dar, din câte ştiu eu, nu este din dosarul lui Mocanu", a spus Meleşcanu.

Liderul PFN a menţionat că se va duce pentru audieri zilele următoare, având calitatea de martor, însă a subliniat că nu ştie nimic despre dosar.

Teodor Meleşcanu a mai spus că nu a primit informații despre dosarele de la CEDO in care era implicat Liviu Dragnea.

„Nu primeam informații despre dosare, ei îşi făceau treaba. Dacă era nevoie puteam să discutăm, dar niciodată nu m-am implicat în formularea întâmpinărilor”, a spus senatorul

Reporter: Nu vi s-a părut nepotrivit că s-a schimbat acea opinie a agentului, radical de la unul la altul, o dată în defavoarea domnului Dragnea, odată în favoarea dumnealui?

Teodor Meleșcanu: Asta ţine de modificările care au avut loc în legislaţie şi practica judiciară, care au necesitat, din câte am înţeles în discuţiile cu domnul Mocanu, au necesitat o aducere la zi a problemelor juridice şi de practică judiciară.

Senatorul a mai precizat că nu știe dacă acele concluzii sunt în detrimentul României şi de natură să îl favorizeze pe Liviu Dragnea.

„Nu ştiu să vă spun. Am acces la aceste informații, dacă sunt necesare, dar nu a fost cazul”, a spus Meleșcanu.

Meleșcanu a mai spus că nu s-a întâlnit niciodată cu Liviu Dragnea pentru a discuta despre procesul de la CEDO. 

"Potrivit legislaţiei, agentul pentru CEDO este responsabil şă-şi asume toate responsabilităţile pentru memorandumurile pe care le face. Dacă a greşit sau nu a greşit, asta va stabili până la urma ancheta şi în justiţie, dacă se va ajunge până acolo," mai spus Melescanu.

Teodor Meleșcanu și-a dat demisia din funcția de președinte al Senatului
Tăriceanu: ”O palmă pe obrazul domnului Meleșcanu. Dacă vrea să o aștepte și pe a doua..”
Prima reacție a lui Teodor Meleșcanu după decizia CCR. Deocamdată nu demisionează
VIDEO PROTVPLUS.RO