Eduard Martin, partener cu Radu Mazăre, reținut de procurorii DNA
Eduard Martin, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din Constanţa, partener cu Radu Mazăre în mai multe dosare penale, a fost reţinut, pentru 24 de ore, de procurorii DNA.
Surse judiciare spun că fostul deputat PSD este acuzat de fapte de corupţie şi de evaziune fiscală.
În decembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Eduard Martin, în dosarul în care Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei, era acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu. Eduard Martin este administratorul unei companii de salubrizare şi a fost reţinut, în noaptea de marți spre miercuri, de procurorii DNA Bucureşti.
Potrivit unor surse judiciare, fostul deputat PSD este cercetat pentru evaziune fiscală, dar şi pentru fapte de corupţie, într-un dosar din decembrie 2015, în care este implicat şi Radu Mazăre, fostul primar al oraşului Constanţa. Eduard Martin urmează să fie prezentat magistraţilor din Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă.
Suspectul este nepotul lui Dumitru Martin, cel care în urmă cu doi ani a fost pus sub acuzare şi arestat de FBI pentru încercarea de mituire a unui ofiţer american al Forţelor Aeriene.
Atunci Dumitru Martin, acţionar la firma condusă de Eduard Martin încerca să obţină un contract de peste 10 milioane de dolari, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu.
Precizările DNA
Procurorii DNA precizează, într-un comunicat de presă, că Eduard Martin, asociat și administrator al firmei Polaris, și Daniel Marcel Banaga, președintele Consiliului de Administrație al firmei, au fost reținuți pentru evaziune fiscală.
Potrivit DNA; din 2006 și până în prezent, principala sursă de venituri a firmei Polaris M.Holding ar fi reprezentat-o executarea contractului de salubrizare încheiat cu municipiul Constanța.
„Pentru executarea serviciilor de salubrizare, societatea Polaris M Holding a încasat tarife supraevaluate (împrejurare care a făcut obiectul unui alt dosar penal, trimis în judecată). Acest fapt a dus la acumularea unor venituri foarte mari de către societatea Polaris, neafectate de cheltuieli corespunzătoare (societatea Polaris M Holding încasa sume importante de la Primăria municipiului Constanța - în jur de un milion de euro lunar - în vreme ce cheltuielile reale aferente salubrizării prestate erau mult mai mici”, precizează DNA.
Potrivit procurorilor, menținerea unei astfel de situații ar fi dus la achitarea, către bugetul de stat, a unor taxe foarte mari (TVA și impozit pe profit).
„În consecință, asociații și conducerea societății Polaris M Holding au decis să înregistreze cheltuieli fictive prin care să diminueze valoarea obligațiilor societății Polaris M Holding către bugetul de stat și, totodată, să transfere din societatea Polaris M Holding sume importante de bani”, mai susțin procurorii DNA.
Astfel, în perioada decembrie 2006 – februarie 2017, în calitate de asociat al societății Polaris M Holding și, ulterior, administrator al acestei firme, Eduard Martin ar fi decis ca firma să încheie relații comerciale fictive cu alte nouă firme, dintre care șase controlate de asociații societății Polaris, și să înregistreze în contabilitatea firmei facturi emise pentru servicii fictive, prestate de ele.
„Cheltuielile fictive înregistrate au vizat presupuse achiziții de studii și consultanță, ori presupusa plată a unor chirii pentru mașini și utilaje. Prin aceste activități societatea Polaris M Holding s-a sustras de la plata obligațiilor fiscale către stat în sumă totală de 32,5 milioane de lei (18.9 de lei TVA și 13.6 milioane de lei impozit pe profit)”, mai informează sursa citată.
În aceeași perioadă, Daniel Marcel Banaga, în calitate de administrator, ulterior președinte al consiliului de administrație al societății Polaris M Holding, și apoi consilier al administratorului Eduard Martin, ar fi pus în aplicare decizia asociaților societății ca societatea să încheie relații comerciale fictive cu cele nouă firme.
Ei urmează să fie fie prezentați Tribunalului București, cu propunerea de arestare preventive, pentru 30 de zile.