Dosarul prăbuşirii elicopterului SMURD în lacul Siutghiol, clasat de procurori

Ultima actualizare: 16-12-2019 13:43
Dosarul prăbuşirii elicopterului SMURD în lacul Siutghiol, clasat de procurori

Procurorii militari au clasat dosarul privind prăbuşirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol din judeţul Constanţa, în decembrie 2014, accident soldat cu moartea a patru persoane - doi piloţi şi două cadre medicale.

Potrivit ordonanţei întocmite de Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-a dispus clasarea cauzei sub aspectul infracţiunii de ucidere din culpă, cu privire la acţiunile/inacţiunile pilotului şi copilotului elicopterului, care au avut ca urmare decesul medicului Laura Vizireanu şi al asistentei medicale Gabriela Camelia Harton, "întrucât a intervenit decesul făptuitorilor".

De asemenea, s-a dispus clasarea cauzei sub aspectul infracţiunii de ucidere din culpă, cu privire la activităţile desfăşurate de operatorii din cadrul Biroului Răspuns Apel Unic de Urgenţă 112 Constanţa, vizând preluarea apelurilor de urgenţă şi alertarea structurilor specializate de intervenţie.

A fost clasată și cauza cu privire la măsurile dispuse pentru căutarea și salvarea victimelor şi activităţile de intervenţie desfăşurate de lucrătorii din ISU "Dobrogea", Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratul General de Aviaţie, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" Constanţa, Ministerul Apărării Naţionale - Centrul 39 de Scafandri şi UM 01921 Baza 86 - Aeriană Borcea, Autoritatea Navală Română, Direcţia Hidrografică Maritimă şi Instituţia Prefectului Constanţa.

Motivul clasării: "aceste acţiuni nu s-au interpus în lanţul cauzal care a determinat decesul victimelor, nefiind întrunite elementele de tipicitate ale acestei infracţiuni".

Totodată, s-a dispus clasarea cauzei sub aspectul infracţiunilor de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, "întrucât faptele nu există, nefiind constatate încălcări ale dispoziţiilor legale sub acest aspect".

Parchetul menţionează că împotriva soluţiilor de clasare nu au fost formulate plângeri în procedura prealabilă.

Doi piloți și două cadre medicale și-au pierdut viața

 

Un elicopter SMURD cu patru persoane la bord, doi piloţi de la Inspectoratul General de Aviaţie şi două cadre medicale ale SMURD Constanţa, s-a prăbuşit pe 15 decembrie 2014 în lacul Siutghiol. Toţi membrii echipajului au murit în urma accidentului.

În momentul producerii accidentului, elicopterul se întorcea dintr-o misiune aeromedicală, după ce transportase un pacient la Spitalul Judeţean Constanţa.

Conform MAI, temperatura apei lacului Siutghiol, în momentul prăbuşirii elicopterului, era de 2 grade Celsius, iar supravieţuirea conştientă a victimelor accidentului ar fi putut fi de cel mult 12 minute, iar supravieţuirea generală de cel mult 20 de minute.

Aeronava nu îndeplinea condiţiile tehnice pentru a opera pe mare, nefiind dotată cu pilot automat şi baliză pentru semnalizare în caz de accident aviatic pe mare, ceea ce făcea inutilă utilizarea flotoarelor.

Potrivit informaţiilor furnizate de MAI, pilotul elicopterului, comandor Petre Corneliu Cătuneanu (47 de ani), era angajat al Ministerului Afacerilor Interne de 10 ani. Avea la activ 2.900 de ore de zbor, dintre care aproximativ 2.000 pe elicopter de tip EC 135.

Copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel (42 ani), avea la activ 1.600 de ore de zbor, dintre care 500 pe acest tip de elicopter. Era angajat al Ministerului Afacerilor Interne de 7 ani.

Medicul Laura Vizireanu de la SMURD Constanţa avea 39 de ani, iar asistenta medicală Gabriela Camelia Harton avea 38 de ani.

Imaginile contestate de Raed Arafat

 

 

Un filmuleţ de câteva secunde, care se află în posesia anchetatorilor, a arătat ultimele momente de zbor ale elicopterului SMURD. În momentul în care s-a lovit violent de apă, coada aparatului s-a rupt, iar elicopterul s-a răsucit și s-a scufundat. Doar coada a rămas la suprafață. Imaginile au fost surprinse de sistemul de supraveghere video instalat pe unul dintre blocurile de pe malul lacului, în zona Butoaie.

Mai mult, patronul unui magazin de la Butoaie a filmat cu telefonul mobil cum pilotul a ieșit la suprafaţă și a strigat după ajutor preţ de câteva minute, după care a dispărut sub apă. Imaginile au fost contestate de secretarul de stat MAI, Raed Arafat, care a afirmat că nimeni nu ar fi putut supraviețui după impact într-o apă atât de rece.

Pilotul şi doctoriţa rămasă prinsă de coada elicopterului, sub apă, au fost recuperaţi din afara epavei, în timp ce copilotul şi asistenta au rămas prinși în interior.

Conform informațiilor din anchetă, copilotul avea cele mai vizibile leziuni, iar asistenta era prinsă în chingile de siguranţă dins caunul ei.

Toate cele patru victime aveau copii, iar asistenta era însărcinată din nou.

Întrebări fără răspuns

 

După clasarea dosarului, câteva întrebări nu și-au găsit și nu-și vor găsi răspunsul. Nu știm dacă avionul era corespunzător tehnic, cine a autorizat planul de zbor peste lac, deși traseul obișnuit Kogălniceanu-Tuzla se desfăşura doar deasupra uscatului, dar și cine este răspunzător de intervenţia haotică a pompierilor şi scafandrilor de la ISU Dobrogea.

Demiteri după tragedie

 

Imediat după tragedie, MAI a luat câteva măsuri, primele fiind o serie de demiteri: prefectul județului Constanța, şeful ISU Dobrogea şi şeful Aviaţiei MAI.

De asemenea, Nicuşor Constantinescu, preşedintele de la acea vreme a Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), a fost condamnat la închisoare pentru abuz în serviciu în formă continuată pentru achiziţia elicopterului cumpărat de CJC, care intrase în operarea SMURD și, conform declarațiilor sale, fusese dezechipat de flotoare, care i-ar fi asigurat plutirea.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO