Români arestați în SUA pentru înşelăciuni de 5 milioane de dolari. DIICOT şi FBI au descins la gruparea „Sandu Syndicate”
O operațiune spectaculoasă a procurorilor și ofițerilor de la Crimă Organizată a fost pusă zilele trecute la cale în Argeș și Teleorman.
FBI încearcă să pună mâna pe noi dovezi într-o anchetă de proporții în care investighează o fraudă cu ajutoare sociale obținute fraudulos de români în perioada pandemiei.
Peste 5 milioane de dolari ar fi ajuns astfel ilegal în buzunarele membrilor grupării. Operațiunea a avut loc marți, în timp în care erau descinderi și peste Ocean, acolo unde agenții FBI au și arestat trei suspecți despre care există bănuiala că sunt membri ale aceiași grupări „Sandu Syndicate”, o denumesc americanii. O grupare care în perioada pandemiei reușit să păcălească autoritățile din California cu documente false, cărora le-au cerut ajutoare de șomaj.
Erau fonduri suficiente pentru persoanele care nu puteau să muncească din pricina crizei medicale, iar statul californian, pe baza unor documente, dădea acestea ajutoare. Așa au operat românii care au furnizat, spun anchetatorii de peste Ocean, documente false și, în schimb, peste 200 de conaționali au primit aceste ajutoare financiare, iar parte din ele se întorceau la membrii grupării care se ocupau de această fraudă.
O fraudă ce a fost descoperită cât se poate de întâmplător, atunci când agenții FBI au investigat mai multe atacuri și furturi îndreptate împotriva unor vârstnici. Iar gruparea condusă de Sandu Constantin, arestat încă din primăvară, a devenit suspect, moment în care au ieșit la iveală și detaliile acestei fraude de proporții, care a dus la inculparea, cel puțin până acum, a 17 persoane. De altfel, descinderile făcute acum 3 zile în România, în județul Argeș, s-au soldat și cu capturarea unui membru, considerat așa de FBI, important a al acestei grupări.
Mașini și ceasuri de lux, descoperite în România
Este vorba despre fratele liderului acestei grupări, Constantin David. El a fost arestat provizoriu pentru că americanii vor ca suspectul să fie extrădat în Statele Unite ale Americii pentru a da socoteală în fața acuzațiilor de complicitate.
Pe de altă parte, la aceleași percheziții, ofițerii de la Direcția de Combatere a Crimei Organizate din România au descoperit numeroase bunuri de valoare. De pildă, o mașină de lux cărei valoare depășește 100.000 dolari, o colecție de ceasuri de lux impresionantă. O spun doar că două dintre ele valorează aproape 70.000 dolari, dar și bijuterii numeroase cam 300g. Sunt bijuterii din categoria celor despre care anchetatorii bănuiesc că provin din banii obținuți în urma acestei fraude și pe care, de altfel, anchetatorii din România le-au pus sub sechestru și, cel mai probabil, vor fi vândute la licitație.
Deocamdată, sunt în custodia Agenții Naționale de Administrare a bunurilor indisponibilizate, pentru a fi acoperite pagubele în Statele Unite ale Americii.