Cererea de pensionare depusă de Augustin Lazăr, avizată de CSM. Ce urmează


Ultimul update: Joi 18 Aprilie 2019 14:02
Data publicarii: Joi 18 Aprilie 2019 09:57
Categorie: Stiri Justitie

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, şi-a depus dosarul de pensionare, iar Cosniuliul Superior al Magistraturii a avizat cererea.

Asta după ce, iniţial, Augustin Lazăr şi-a dorit un al doilea mandat la conducerea Parchetului General, însă ulterior a renunţat.

Augustin Lazăr a motivat această decizie zicând că ar vrea să lase locul unor magistraţi mai tineri. Actualul procuror general se gândise să candideze pentru un nou mandat, dar Tudorel Toader a spus că, nici Lazăr, şi nici ceilalţi candidaţi la această funcţie, nu sunt potrivit şi a cerut reluarea procedurii.

Mandatul lui Augustin Lazăr la conducerea Parchetului General se termină pe 27 aprilie. Finalul mandatului este însă unul presat de mai multe acuzaţii, mai precis că în perioada în care făcea parte din comsiia de liberare condiţionată a Penitenciarului de la Aiud, în anii '80, ar fi refuzat liberarea unor deţinuţi politici.

Acuzaţiile au fost însă respinse categoric de Lazăr.

În ceea ce priveşte decizia lui de pensionare, ultimul cuvânt în va avea preşedintele Klaus Iohanis.

Procurorul general, Augustin Lazăr, a depus la Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o cerere prin care solicită să iasă la pensie. Mandatul său se încheie în 27 aprilie.

"Da, am depus cerere de pensionare la CSM. Mandatul se încheie pe 27 aprilie”, a declarat procurorul general.

Augustin Lazăr, procuror general din 28 aprilie 2016

 

Augustin Lazăr a fost numit în funcţie de către preşedintele Klaus Iohannis în 28 aprilie 2016, la propunerea ministrului Justiţiei de la acea vreme, Raluca Prună.

În 24 octombrie 2018, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că declanşează procedura privind revocarea sa din funcţie şi ulterior a trimis preşedintelui Klaus Iohannis o solicitare în acest sens. Şeful statului a refuzat, însă, în repetate rânduri să dea curs cererii de revocare, afirmând că este mulţumit de activitatea lui Augustin Lazăr.

Augustin Lazăr şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de procuror general, el fiind însă respins, alături de ceilalţi trei candidaţi înscrişi, iar procedura a fost reluată.

În ultima perioadă, Augustin Lazăr a fost acuzat că ar fi refuzat eliberarea înainte de termen a mai multor deţinuţi politici încarceraţi la Penitenciarul Aiud.

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat însă că Instituţii de presă i-au pus etichete de natură să îl decredibilizeze şi a precizat că nu este ofiţer, subofţer, colaborator al fostei Securităţi sau al oricărui alt serviciu de informaţii.

Întrebat dacă îşi va da demisia sau îşi va retrage candidatura pentru un nou mandat, Lazăr a spus: "Credeţi că ar fi în interesul societăţii? Care este rolul Ministerului Public şi rolul procurorului general? Nu este acela să reprezinte interesele societăţii? Eu ar trebui să reprezint interesele politice ale celor care vor să manevreze şi să exagereze în felul acesta? Nu ar fi în interesul societăţii şi de asemenea eu m-am înscris la această procedură nu să mă retrag, ci ştiind că am pornit nişte proiecte esenţiale pentru Ministerul Public şi am făcut nişte realizări pe care nu le-au făcut alţii înainte. N-ar fi bine ca aceste realizări să continue? N-ar fi bine ca proiectele, inclusiv rezolvarea marilor dosare şi aflarea adevărului, să fie scos la suprafaţă?".

În calitate de conducător al Ministerului Public, el a exprimat scuze instituţionale pentru practicile discutabile de dinainte de 1989, instituite prin lege, dar caracterizate printr-o componentă etică deficitară.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Augustin Lazăr a depus cererea de pensionare şi renunţă să candideze pentru un nou mandat
Augustin Lazăr a depus cererea de pensionare şi renunţă să candideze pentru un nou mandat
Tăriceanu, scrisoare deschisă către PNL: Convingeți-l pe Iohannis să-l revoce pe Lazăr
Tăriceanu, scrisoare deschisă către PNL: Convingeți-l pe Iohannis să-l revoce pe Lazăr
VIDEO PROTVPLUS.RO
Laura Codruța Kovesi
CSM discută acţiunea disciplinară a IJ împotriva lui Kovesi şi a lui Marius Iacob
CCR a admis parțial cererea Guvernului. Iohannis să revoce miniștrii, Dăncilă la vot în Parlament
Liviu Dragnea a fost scos din penitenciar și dus la tribunal. Ce le-a spus judecătorilor
Gheorghe Dincă, audiat pentru a cincea oară. Cine participă la discuții
Ministerul Public, anunț despre dosarul penal întocmit polițiștilor care au intervenit la Caracal
Traian Băsescu a recunoscut că a dat note informative cu titlu conspirativ ”Petrov”
ant
Scandal de corupție la ANT. Fosta conducere a instituției, denunțată la DNA
Dana Girbovan rămâne în magistratură. Secția pentru judecători a CSM a acceptat cererea sa
Reacția CSM după ce Iohannis a respins-o pe Gîrbovan la Ministerul Justiției
OUG pentru înăsprirea pedepselor după cazul Caracal, mutilată. Ce au decis politicienii
Cum va fi afectat dosarul Caracal de modificările codurilor penale anunţate de Guvern
Ministrul Justiției cere modificarea Codului Penal prin OUG după cazul din Caracal