CSM: Declarațiile lui Tudorel Toader în legătură cu dosarul „Belina” au afectat independența Justiției
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a admis, marți, sesizarea formulată de șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), privind declarațiile ministrului Justiției, Tudorel Toader, în dosarul „Belina”.
Potrivit unor surse din CSM, citate de Agerpres, plenul a stabilit că afirmaţiile acestuia au afectat independenţa sistemului judiciar. Sursele citate au arătat că decizia a fost luată cu 9 voturi „pentru” şi 7 „împotrivă”.
În 26 septembrie, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat CSM să analizeze dacă afirmaţiile ministrului Justiţiei referitoare la dosaru „Belina" sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„În cursul zilei de 26 septembrie 2017, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a făcut o serie de consideraţii de natură juridică, în contextul unor întrebări ale reprezentanţilor mass-media despre o cauză aflată în lucru la procurorii DNA, cunoscută drept 'dosarul Belina'. Astfel, ministrul Justiţiei a afirmat, între altele, că legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorii, ci judecătorii de contencios administrativ", preciza DNA.
Potrivit șefei DNA, declaraţiile ministrului Justiţiei cu privire la o anchetă penală în curs, ar reprezenta o formă de imixtiune în activitatea procurorilor.
„Sub acest aspect, procurorul şef al DNA a solicitat CSM să analizeze dacă aceste afirmaţii sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar, întrucât, prin declaraţiile din data de 26 septembrie 2017, domnul ministru al Justiţiei a indus ideea (...) că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal", mai informa DNA.
Totodată, Laura Codruța Kovesi a apreciat că „exprimarea publică a unui punct de vedere trebuie, în mod obligatoriu, să respecte principiul responsabilităţii, deontologia profesională şi buna credinţă".
„Acreditarea ideii că procurorii DNA nu investighează fapte ce reprezintă încălcări ale legii penale este de natură să afecteze încrederea opiniei publice în activitatea desfăşurată de DNA. Preluarea afirmaţiilor şi de către alte publicaţii a contribuit la amplificarea acestor consecinţe, cu afectarea independenţei întregului sistem judiciar şi manipularea opiniei publice", a mai precizat sursa citată.
Totodată, DNA a făcut referire și la problema de drept invocată în declaraţiile ministrului Justiţiei, precizând că a fost tranşată în mod definitiv de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a stabilit că fapta ministrului care promovează o hotărâre de guvern având ca obiect trecerea în mod nelegal a unui bun imobil din domeniul public al statului într-o altă formă de proprietate publică, producând un avantaj patrimonial unei societăţi comerciale, constituie infracţiunea de abuz în serviciu.
„În ceea ce priveşte decizia Curţii Constituţionale a României nr. 68 din 27 februarie 2017, precizăm că aceasta este aplicabilă unor acte normative de nivelul legilor şi ordonanţelor de urgenţă, şi nu actelor administrative emise prin hotărâri de guvern", se mai menţiona în comunicatul DNA.
Ce a declarat Tudorel Toader
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că legalitatea unei hotărâri de guvern este verificată de judecătorul specializat în contencios administrativ, şi nu de către procuror.
„De principiu, hotărârile de guvern sunt acte normative infralegale cum se spune, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, că e hotărâre de guvern, că este un ordin de ministru, verificarea legalităţii actelor normative infralegale se realizează de către instanţa de contencios administrativ. Ştiţi că multe hotărâri de guvern au fost atacate la instanţele de contencios administrativ, spre a se verifica de către judecător legalitatea unui act normativ inferior legii. Prin urmare, în opinia mea, legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorul, ci o verifică judecătorul specializat în contencios administrativ", a spus Toader, întrebat cum comentează decizia DNA de a ancheta emiterea unei hotărâri de guvern în dosarul „Belina".
Sursa: Agerpres
Etichete: dna, tudorel toader, CSM, dosarul belina,
Dată publicare:
19-12-2017 15:14