CSM: Declarațiile lui Tudorel Toader în legătură cu dosarul „Belina” au afectat independența Justiției

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 19 Decembrie 2017 15:14
Categorie: Justitie
tudorel toader

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a admis, marți, sesizarea formulată de șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), privind declarațiile ministrului Justiției, Tudorel Toader, în dosarul „Belina”.

Potrivit unor surse din CSM, citate de Agerpres, plenul a stabilit că afirmaţiile acestuia au afectat independenţa sistemului judiciar.  Sursele citate au arătat că decizia a fost luată cu 9 voturi „pentru” şi 7 „împotrivă”.

În 26 septembrie, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat CSM să analizeze dacă afirmaţiile ministrului Justiţiei referitoare la dosaru „Belina" sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar.

„În cursul zilei de 26 septembrie 2017, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a făcut o serie de consideraţii de natură juridică, în contextul unor întrebări ale reprezentanţilor mass-media despre o cauză aflată în lucru la procurorii DNA, cunoscută drept 'dosarul Belina'. Astfel, ministrul Justiţiei a afirmat, între altele, că legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorii, ci judecătorii de contencios administrativ", preciza DNA.

Potrivit șefei DNA, declaraţiile ministrului Justiţiei cu privire la o anchetă penală în curs, ar reprezenta o formă de imixtiune în activitatea procurorilor.

CCR dă undă verde DNA în cazul dosarului Belina. Reacția lui Dragnea

Sub acest aspect, procurorul şef al DNA a solicitat CSM să analizeze dacă aceste afirmaţii sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar, întrucât, prin declaraţiile din data de 26 septembrie 2017, domnul ministru al Justiţiei a indus ideea (...) că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal", mai informa DNA.

Totodată, Laura Codruța Kovesi a apreciat că „exprimarea publică a unui punct de vedere trebuie, în mod obligatoriu, să respecte principiul responsabilităţii, deontologia profesională şi buna credinţă".

„Acreditarea ideii că procurorii DNA nu investighează fapte ce reprezintă încălcări ale legii penale este de natură să afecteze încrederea opiniei publice în activitatea desfăşurată de DNA. Preluarea afirmaţiilor şi de către alte publicaţii a contribuit la amplificarea acestor consecinţe, cu afectarea independenţei întregului sistem judiciar şi manipularea opiniei publice", a mai precizat sursa citată.

Totodată, DNA a făcut referire și la problema de drept invocată în declaraţiile ministrului Justiţiei, precizând că a fost tranşată în mod definitiv de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a stabilit că fapta ministrului care promovează o hotărâre de guvern având ca obiect trecerea în mod nelegal a unui bun imobil din domeniul public al statului într-o altă formă de proprietate publică, producând un avantaj patrimonial unei societăţi comerciale, constituie infracţiunea de abuz în serviciu.

„În ceea ce priveşte decizia Curţii Constituţionale a României nr. 68 din 27 februarie 2017, precizăm că aceasta este aplicabilă unor acte normative de nivelul legilor şi ordonanţelor de urgenţă, şi nu actelor administrative emise prin hotărâri de guvern", se mai menţiona în comunicatul DNA.

Ce a declarat Tudorel Toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că legalitatea unei hotărâri de guvern este verificată de judecătorul specializat în contencios administrativ, şi nu de către procuror.

„De principiu, hotărârile de guvern sunt acte normative infralegale cum se spune, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, că e hotărâre de guvern, că este un ordin de ministru, verificarea legalităţii actelor normative infralegale se realizează de către instanţa de contencios administrativ. Ştiţi că multe hotărâri de guvern au fost atacate la instanţele de contencios administrativ, spre a se verifica de către judecător legalitatea unui act normativ inferior legii. Prin urmare, în opinia mea, legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorul, ci o verifică judecătorul specializat în contencios administrativ", a spus Toader, întrebat cum comentează decizia DNA de a ancheta emiterea unei hotărâri de guvern în dosarul „Belina".

tudorel toader Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Procurorii DNA reiau ancheta în dosarul Belina, în care Sevil Shhaideh e suspectă de abuz în serviciu

Procurorii DNA reiau ancheta în dosarul Belina, în care Sevil Shhaideh e suspectă de abuz în serviciu

CCR dă undă verde DNA în cazul dosarului Belina. Reacția lui Dragnea

CCR dă undă verde DNA în cazul dosarului Belina. Reacția lui Dragnea

Iohannis, despre Dragnea: Persoane care sunt cercetate penal nu trebuie să fie în conducerea statului

Iohannis, despre Dragnea: Persoane care sunt cercetate penal nu trebuie să fie în conducerea statului

Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că luni sesizează CCR în cazul Belina

Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că luni sesizează CCR în cazul Belina

sigla DNA FOTO AGERPRES

Florin Diaconescu, nepotul vicepremierului Paul Stănescu, trimis în judecată de DNA

Interlopul Ionelaș Cârpaci, prins la graniță. Credea că poliția a uitat de condamnarea lui

Deținuți evacuați la Poarta Albă. Sindicate: Batista ținută pe țambal de Tudorel Toader e una mare

Alina Bica învață de la prietena sa, Elena Udrea. Și ea susține că e refugiat în Costa Rica

Primarul din Ghimbav, Dorel Toma, reţinut de procurorii DNA pentru abuz în serviciu

Un ieșean a jucat la păcănele fondurile europene pentru o fermă. Vestea pe care a primit-o acum

Augustin Lazar la prezentarea Raportului anual de activitate al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA)

Procurorul general, despre propunerile de modificare ale Codurilor Penale

Motivare CCR: Datele obținute de SRI pe mandat de siguranță națională nu sunt probe

Iordache, despre modificare Codurilor Penale: ”Normalizăm o viață în România”

CCR a admis sesizările PNL, USR și ICCJ pe modificarea Statutului magistraților

Comisia Iordache a amânat pentru 2 mai dezbaterile privind modificarea Codurilor Penale

Instanța Supremă ar putea da sentința în dosarul în care Ponta și Șova sunt acuzați de corupție