Fiscul se plânge că e greu să aducă bani la buget, deși statul are de recuperat 1 miliard de euro

×
Codul embed a fost copiat

Peste un miliard de euro este suma ameţitoare pe care statul ar trebui să o recupereze de la românii condamnaţi definitiv în dosare de corupţie.

Cei de la Fisc  susţin, însă, că le este foarte greu să aducă banii în buget şi dau vina pe procurori ori pe procedurile greoaie, care necesită timp. În plus, cer mai multă vizibilitate atunci când scot la licitaţie diverse bunuri şi proprietăţi confiscate.

Toni Avram, director Direcția Operativă de Executare Silită ANAF:Nu o să scape nimeni să nu plătească, mai devreme sau mai târziu.”

Fiscul a recuperat puţin peste zece la sută din prejudiciul total, deşi există aproape o mie de hotărâri în urma cărora statul ar trebui să încaseze peste un miliard de euro.

Laura Codurka Kovesi, procuror-șef DNA: „DNA a sechestrat şi bunuri aflate pe teritoriul altor state. Au fost sechestrate două proprietăţi în Franţa - de peste 3,5 milioane de euro -, două în Spania - de peste 500.000 de euro - şi au fost blocate conturi în Cipru, Elveţia sau Germania. Procurorii au recuperat în natură 43.000 de hectare de pădure, estimate la 30 milioane de euro. Pădurea nu pleacă nicăieri."

Citește și
laura codruta kovesi
Petiţia online pentru susţinerea şefei DNA, semnată de peste 100.000 de persoane
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

În replică, cei de la Fisc susţin că aceste măsuri asiguratorii nu conduc întotdeauna la recuperarea prejudiciului.

Toni Avram, director Direcția Operativă de Executare Silită ANAF: „Bunurile sunt în coproprietate. Sunt ipotecate în favoarea altor creditori. În hotărârile judecătoreşti nu sunt trecute datele de identificare ale debitorilor. doar numele şi prenumele. Dacă dai în căutare în baza de date, apar o mie de persoane. Nu sunt trecute CNP-urile. De multe ori, constatăm că măsurile asiguratorii au fost aplicate scriptic şi nu faptic.”

Pe de altă parte, atunci când, în sfârşit, confiscă o casă ori bijuterii, tot cei de la FISC se plâng ca nu pot să facă publicitate bunurilor scoase la licitaţie, ca să atragă cumpărători.

Toni Avram: „Am încercat să facem totul transparent, să extindem publicitatea pe un site unde vizualizările sunt mult mai mari."

ŞI, după ce că sunt puţine proprietăţi executate, Fiscul păstrează unele dintre ele. Un exemplu este vila omului de afaceri Sorin Ovidiu Vinţu din cartierul Primăverii.

Camelia Bogdan, judecător: „Statul, când e proprietar, face ce vrea cu bunul lui. Există nişte proceduri care contestă.”
În prezent, Fiscul are 4000 de proprietăţi indisponibilizate şi doar 60 confiscate.

Fiscul se plânge şi că bunurile ce trebuie confiscate se devalorizează în timp, iar statul pierde astfel mulţi bani.

Șefa DNA este de părere că, dacă banii nu intră efectiv în bugetul statului, nu este o problemă legată de legislaţie, ci de modul în care se ţine cont de hotărârile judecătoreşti, care trebuie respectate.  

Am considerat întotdeauna că recuperarea prejudiciului este importantă. Trebuie să avem în vedere specificul investigaţiilor DNA, vorbim de fapte de corupţie la nivel înalt, persoane cu funcţii importante sau averi impresionante. Şi aşteptările noastre sunt mai mari când vorbim de recuperarea prejudiciului", a spus Kovesi la conferinţa desfăşurată la Centrul de Investigaţii Media.

Ea a afirmat că datele statistice indică faptul că această prioritate a fost îndeplinită, cel puţin de procurorii DNA.

„Sunt nişte cifre relevante. Dacă am depăşit etapa identificării bunurilor, am ajuns în etapa confiscării, dar trebuie să ne întrebăm ce se întâmplă cu aceste hotărâri. Noi, ca procurori, ne-am îndeplinit atribuţiile, mai departe este datoria organismelor financiare", a mai spus Kovesi.

Ea a precizat că atunci când se vorbeşte de indisponibilizarea bunurilor se face referire doar la cele de pe teritoriul României, însă este interesantă tendinţa infractorilor de a-şi deschide conturi în alte ţări.

Declarațiile procurorului-șef al DNA au fost transmise LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor ProTV.

Sinteza declarațiilor procurorului-șef al DNA Codruța Kovesi:

- Dacă ne gândim la imobile care sunt sechestrate în mod constant de către procurori, haideți să observăm că piața imobiliară nu a scăzut atât de drastic încât să nu poți să recuperezi măcar 70 sau 80 % din valoarea bunului sechestrat.

- Atunci când vorbim despre indisponibilizarea bunurilor, noi nu ne-am limitat doar la bunurile care se află pe teritoriul României și nici la conturile care sunt pe teritoriul României. Am observat în ultimii ani o tendință interesantă, și anume că inculpații obișnuiesc să-și ascundă bunurile în străinătate ori în conturi în off-shor-uri sau să-și cumpere proprietăți pe teritoriul altor state.

- Cred că întâlnirea de azi, care aduce la masă atât magistrați, cât și colegi din instituțiile financiare este importantă.

- În utlimii ani, valoarea bunurilor indisponibilizate de procurori a crescut.

- Am ajuns în punctul în care statul trebuie să primească 1 miliard de euro doar din investigațiile DNA.

- Noi suntem deschiși la colaborare, nu am primit niciun fel de informație scrisă prin care să ni se spună că sunt probleme cu aceste sechestre.

- Sunt peste 990 de hotărâri judecătorești în care s-a dispus confiscarea unei sume de peste 1 miliard de euro, mai departe acestea sunt transmise ministerului de Finanțe.

- Când vorbim de executarea bunurilor, de ce un imobil confiscat printr-o hotărâre judecătorească nu poate fi folosit de o instituție, pentru a economisi acei bani de chirire?

- Din acest miliard de euro trebuie să vedem cât s-a confiscat efectiv. 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Augustin Lazăr, despre revocarea șefei DNA: „Cred că președintele se va uita și la modul în care motivează cei de la CSM”
Augustin Lazăr, despre revocarea șefei DNA: „Cred că președintele se va uita și la modul în care motivează cei de la CSM”

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a precizat, luni, că așteaptă „cu mult interes” motivarea secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, care a dat aviz negativ solicitării privind revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

Petiţia online pentru susţinerea şefei DNA, semnată de peste 100.000 de persoane
Petiţia online pentru susţinerea şefei DNA, semnată de peste 100.000 de persoane

Peste 100.000 de oameni au semnat, într-o săptămână, petiţia prin care o susţin pe şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să respingă cererea de revocare a Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea instituţiei.

Tudorel Toader, marele absent de la bilanțul DNA. Iohannis: ”Asistăm la manifestări virulente”
Tudorel Toader, marele absent de la bilanțul DNA. Iohannis: ”Asistăm la manifestări virulente”

Revocarea Codrutei Kovesi de la șefia DNA este departe. Tot mai departe, după cum a spus președintele Klaus Iohannis, care i-a răspuns astfel ministrului de Justiție, la cererea de schimbare din funcție a șefei DNA.

Augustin Lazăr, la bilanţul DNA:
Augustin Lazăr, la bilanţul DNA: "Corupţia nu e un fenomen românesc, avem anticorpii pentru ea"

Procurorul general Augustin Lazăr afirmă că DNA este între primele cinci structuri europene care sunt recomandabile pentru schimb de bune practici, potrivit rapoartelor experţilor UE.

Kovesi a prezentat raportul de activitate al DNA pe 2017. 713 condamnări, 159,5 mil. euro confiscaţi
Kovesi a prezentat raportul de activitate al DNA pe 2017. 713 condamnări, 159,5 mil. euro confiscaţi

Procurorul şef al DNA a prezentat raportul de activitate al DNA pentru anul 2017, miercuri, la o zi de la şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM, care a dat aviz negativ solicitării ministrului Justiţiei de a o revoca din funcţie.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.