Tudorel Toader, marele absent de la bilanțul DNA. Iohannis: ”Asistăm la manifestări virulente”

×
Codul embed a fost copiat

Revocarea Codrutei Kovesi de la șefia DNA este departe. Tot mai departe, după cum a spus președintele Klaus Iohannis, care i-a răspuns astfel ministrului de Justiție, la cererea de schimbare din funcție a șefei DNA.

Tudorel Toader a fost miercuri marele absent de la bilanțul de activitate al Direcției Anticorupție, de unde i s-a transmis și că avizul negativ dat de CSM, este unul obiectiv şi argumentat.

Aflat la bilanţul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, preşedintele României a anunţat că aşteaptă de la Consiliul SUperior al Magistraturii, motivarea avizului negativ privind revocarea procurorului şef al DNA.

Klaus Iohannis: „Contrar unei evaluări subiective, tendențioase și partizane, prezentată opiniei publice de cineva săptămâna trecută, eficiența DNA este departe de a putea fi contestată.”

Citește și
Augustin Lazar la prezentarea Raportului anual de activitate al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA)
Augustin Lazăr, la bilanţul DNA: "Corupţia nu e un fenomen românesc, avem anticorpii pentru ea"
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

Dacă preşedintele României va refuza cererea de revocare a procurorului şef DNA, există posibilitatea ca decizia lui să fie atacată la Curtea Constituţională.

Reporter: Luaţi în calcul să contestaţi la CCR?
Liviu Dragnea: Să ajungem în acea realitate care deocamdată este virtuală şi atunci mai vorbim

Cel care a cerut revocarea Laurei Codruța Kovesi, ministrul justiţiei Tudorel Toader, a lipsit de la bilanţ. Este supărat că nu a primit cu cel puţin o zi înainte raportul de activitate pe 2017.

A fost prezent şeful statului care a susţinut din nou că DNA a devenit o ţintă pentru că luptă eficient împotriva corupţiei.

Klaus Iohannis: ”Asistăm în ultima perioadă la manifestări virulente ale disperării și la încercări de manipulare cu scopul de a decredibiliza DNA, activitatea DNA și cu încercarea clară de a subordona justiția politicului. Inadmisibil! Niște inculpați și condamnați penal, după ce au fost prinși de instituțiile statului încălcând legea, s-au unit pentru a-i discredita pe cei care i-au cercetat.”

"Este o declaraţie falsă. Dacă va continua aşa, va greşi", spune Liviu Dragnea.

Laura Codruța Kovesi a prezentat bilanţul activităţii DNA pe 2017. Peste 700 de inculpaţi anchetaţi de dna au fost condamnaţi definitiv, iar în bugetul statului trebuie să intre peste 150 de milioane de euro în urma condamnărilor.

Kovesi: "În cauze pe care le investigăm, deși dovedim că sunt fapte penale, există situații în care reprezentanții autorităților publice nu se constituie parte civilă pentru recuperarea prejudiciului. Există şi altfel de prejdicii: scade calitatea vieţii, servicii proaste, scade şi infrastructura comunităţii.”

Anul trecut, cei o sută de procurori operativi ai DNA au soluţionat un număr record de dosare: 3800. O treime din cei o mie de inculpaţi trimişi în judecată sunt persoane cu funcţii de conducere şi între ei regăsim miniştri şi parlamentari. Chiar şi pe fostul şef al Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea. Dar rămân alte 6.000 de dosare nesoluţionate.

Iar procurorul general al României care este un susţinător declarat al lui Kovesi a ţinut să le dea o lecţie de drept român şi ministrului Justiţiei şi şefului PSD. A vorbit despre legile emise de împăratul Mărcuş Aurelius.

Augustin Lazăr: ”Nu va deveni demnitar, chestor sau edil sau sacerdot cel care prin vicleşug a fraudat alegerile. Va plăti bugetului 10.000 sexterți amendă. Este pedepsit conform acestei constituţii votul multiplu, indicarea uni număr fals de voturi. De asemeneaa este prevăzută condiţia dignitas pentru cei care - de aici cuvântul demnitar, dacă nu are demnitate nu poate deveni nici chestor, nici demnitar al muncipiului. Credem că erau aşa de exigenţi străbunii noştri latini, erau chestiuni de moralitate juridică aşa cum a arătat doamn. Dacă nu avem un minim de moralitate, nu putem discuta despre drept.”

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Şerban Nicolae, după bilanţul DNA:
Şerban Nicolae, după bilanţul DNA: "Nu cred că am văzut vreodată o mizerie mai mare"

Fostul şef al comisiei juridice a postat pe Facebook un mesaj critic în urme prezentării bilanţului DNA.

Augustin Lazăr, la bilanţul DNA:
Augustin Lazăr, la bilanţul DNA: "Corupţia nu e un fenomen românesc, avem anticorpii pentru ea"

Procurorul general Augustin Lazăr afirmă că DNA este între primele cinci structuri europene care sunt recomandabile pentru schimb de bune practici, potrivit rapoartelor experţilor UE.

Dragnea, nervos din cauza lui Timmermans: ”N-aș putea să fiu arestat pentru acest demers?”
Dragnea, nervos din cauza lui Timmermans: ”N-aș putea să fiu arestat pentru acest demers?”

Președintele PSD Liviu Dragnea s-a arătat iritat de întrebarea unui jurnalist referitoare la acțiunea de revocare din funcție a șefei DNA Codruța Kovesi.

Semnalul lui Iohannis, că nu o va revoca pe Kovesi: ”DNA este o instituție care funcționează eficient”
Semnalul lui Iohannis, că nu o va revoca pe Kovesi: ”DNA este o instituție care funcționează eficient”

Preşedintele Klaus Iohannis a felicitat DNA pentru activitatea sa, arătând că această instituţie funcţionează eficient, contrar unei "evaluări tendenţioase" prezentate opiniei publice "de cineva".

Recomandări
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct

Unul dintre principalii aliați europeni ai Ucrainei a declarat că ar putea cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, din alte țări pentru a le trimite în Ucraina.

 

Scandal cu iz electoral. Un candidat la o primărie din Sibiu a fost bătut cu biciul de fratele edilului | VIDEO
Scandal cu iz electoral. Un candidat la o primărie din Sibiu a fost bătut cu biciul de fratele edilului | VIDEO

Scandal uriaș în localitatea Brădeni din juțelul Sibiu, după ce Dan Braga, candidatul PSD la primărie, a filmat în curțile familiei actualului edil, fără să-i ceară acordul acestuia.

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat.