Ce făcea Tudorel Toader când senatorii trebuiau să dezbată moțiunea pe Justiție
Social-democraţii îl ţin în şah pe ministrul Justiţiei. Senatorii au amânat pentru a treia oară dezbaterea şi votul la moţiunea PNL împotriva lui Tudorel Toader.
„Sunt în Senat moţiuni care au rămas nediscutate din 1991", a replicat senatorul Claudiu Manda, când a fost întrebat de ce este tergiversat votul.
În acest timp, opoziţia acuză PSD şi ALDE că îl şantajează pe Toader, obligându-l să semneze legi controversate în domeniul Justiţiei.
Ministrul Justiţiei a trecut pe la Senat doar cât să le prezintă studenţilor săi de la Iaşi clădirea Parlamentului. Relaxat, şeful de la justiţie avea în plan să se întoarcă la şedinţa în care ar fi trebuit să se discute moţiunea scrisă de PNL împotriva sa. Nu a mai fost nevoie. Conducerea Senatului a amânat şedinţa cu totul.
Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului: „Nu trebuie o justificare, aici nu stăm să-i întrebăm pe fiecare ce justificări au.”
Cel care a propus amânarea votului, senatorul Claudiu Manda, este cel care i-a reproşat de mai multe ori lui Toder că nu a promovat modificările dorite de PSD la Legile Justiţiei. Manda a explicat că senatorii PSD nu sunt edificaţi încă şi nu ştiu cum să voteze.
Claudiu Manda, senator PSD: „Nu vorbim într-un mod extrem de concret de încălcarea regulamentului. Sunt moţiuni simple, una dintre ele este din 1991 care nu a fost dezbătută până astăzi. Intenţionăm să dezbatem şi intenţionăm să votăm moţiunea simplă, pro sau contra, vizavi de justiţie."
Moţiunea „Justiţia - victima sigură în mâinile lui Tudorel Toader" a fost anunţată în plenul Senatului pe 1 aprilie. Potrivit regulamentului Senatului, trebuia dezbătută şi votată în cel mult şase zile. Aleşii nu au reuşit să facă asta nici în două săptămâni şi au amânat votul, invocând prezenta slabă.
Reacția PNL
PNL a reclamat că moţiunea se transformă în mijloc de şantaj la adresa lui Toader, iar o decizie s-ar putea lua abia după 6 mai, când aleşii revin din concediu.
Alina Gorghiu, senator PNL: „Cred că nu mai este o surpriză pentru nimeni că se practică un fel de negociere ocultă între PSD şi liderul ALDE. Din păcate, pe tărâmul Parlamentului, din nou, Regulamentul este încălcat, două decizii ale Biroului permanent al Senatului sunt încălcate. PSD şi ALDE îl şantajează pe Tudorel Toader."
Pe de altă parte, conducerea Parlamentului a reactivat şi comisia Iordache. Fostul ministru al Justiţiei, cunoscut şi drept „altă întrebare", deputatul Florin Iordache, este mandatat să reia activitatea Comisiei.
Va modifica din nou Codul penal şi codul de procedura penală în acord cu deciziile curţii constituţionale, dar şi cu cerinţele impuse de colegii din PSD. Mulţi au declarat public de multe ori că îşi doresc adoptarea unor texte controversate, precum amnistia, graţierea sau anularea unor sentinţe ale completurilor de cinci judecători.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: PSD, PNL, senat, tudorel toader, ministrul justitiei,
Dată publicare:
15-04-2019 19:40