Rolul jucat de avocatul lui Trump în scandalul protocoalelor cu SRI. Reacţia ambasadorului României

×
Codul embed a fost copiat

Protocoalele de colaborare dintre Parchetul General şi SRI au ajuns să provoce un adevărat război între procurorul general, Augustin Lazăr, şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Corespondenţa pe care cei doi au purtat-o în legătură cu acest subiect a fost făcută publică, după ce Toader a susţinut că Lazăr se abate de la calea constituţională. În mijlocul scandalului, a apărut şi o scrisoare purtând antetul unei firme condusă de Rudy Giuliani, fostul primar al New Yorkului şi avocat al lui Donald Trump, care a criticat justiţia din România.

Procurorul general al României spune că se încearcă subordonarea Ministerului Public, după ce Tudorel Toader a anunţat că îi va evalua activitatea.

Tudorel Toader: "Eu am observat de-a lungul timpului cum Ministerul Public s-a îndepărtat treptat de la rolul constituţional pe care îl are.”

Ministrul Justiţiei s-a folosit de ultimul scandal apărut după ce au fost făcute publice două protocoale semnate intre Parchetul General şi SRI, în 2016. Aspru criticate de Liviu Dragnea, acestea, spune procurorul general, erau cunoscute de ministrul Justitei încă de atunci.

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Augustin Lazăr, procuror general: "Adevărul este riguros, concret, este unul singur. Ministerul Public a acţionat în mod transpartent prin informarea Ministerului de Justiție şi CSM cu privire la demersurile ințiate cu referire la protocoale."

Rezultatul evaluării a fost anunţat pentru începutul toamnei.

Între timp, din Statele Unite ar fi sosit o scrisoare purtând antetul Giuliani Partners, o firmă de consultanţă şi lobby apartiand lui Rudy Giuliani, fostul primar al New Yorkului şi avocatul lui Donald Trump.

"Guvernul României să înfiinţeze o comisie independentă formată din judecători internaţionali şi experţi legali care să examineze originile protocoalelor secrete... 

O amnistie ar trebui dată celor care au fost acuzaţi şi condamnaţi ca urmare a exceselor DNA făcute de la implementarea protocoalelor secrete, inclusiv mai multor oameni inocenţi care au fost trimişi la închisoare", se spune în scrisoare.

Nu este lămurita calitatea în care Rudy Giuliani se plânge de sistemul judiciar din România şi cere înfiinţarea unei comisii internaţionale care să investigheze pe fostul şef al DNA, Laura Kovesi , dar şi pe fostul şef al SRI, George Maior, actualul nostru ambasador în statele Unite.

George Maior: "Nu este o expresie oficială nici pe departe, este o părere a domniei sale care poate fi şi expresia unor interese de anumite lobby-uri care vor să pună într-o anumită perspectivă persoane care au probleme cu legea în România."

Afirmaţia lui George Maior a provocat reacţia Ministerului de Externe, care l-a chemat pentru explicaţii.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Ambasadorul României în SUA, George Maior, convocat pentru explicaţii. Reacția acestuia
Ambasadorul României în SUA, George Maior, convocat pentru explicaţii. Reacția acestuia

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a fost convocat pentru explicaţii în Centrala MAE, după ce a făcut declarații despre scrisoarea trimisă lui Klaus Iohannis de către Rudolph Giuliani.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.