Augustin Lazăr transmite un "mesaj de încredere" în anchetele privind violenţele din Piaţa Victoriei

Augustin Lazar la prezentarea Raportului anual de activitate al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA)
Inquam Photos / Octav Ganea

Augustin Lazăr transmite un "mesaj de încredere" în profesionalismul şi imparţialitatea procurorilor în anchetele privind violenţele din Piaţa Victoriei, pentru clarificarea faptelor şi soluţionarea dosarelor în termen rezonabil.

Procurorul general Augustin Lazăr dă asigurări că vor fi luate toate măsurile legale pentru realizarea unor anchete imparţiale şi efective în cauzele penale aflate pe rolul parchetelor şi care vizează agresarea unor persoane din rândul participanţilor sau al forţelor de ordine, la protestul de vineri seară din Piaţa Victoriei, pentru clarificarea modului în care s-au derulat evenimentele, el afirmând că anchetele vizează lămurirea tuturor suspiciunilor privind modul în care au acţionat persoanele cu funcţii de decizie, dotarea şi folosirea echipamentelor, armament şi muniţie, îanaliza ordinelor şi a modului de executare a acestora. El precizează că investigaţiile vizează, în acest stadiu, clarificarea eventualelor fapte de neglijenţă în serviciu şi a suspiciunilor de purtare abuzivă, pe parcursul acţiunii jandarmilor, respectiv folosirea, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, de expresii jignitoare, ameninţarea şi lovirea sau alte violenţe, scrie news.ro

Procurorul general a transmis, miercuri, un mesaj în contextul dezbaterilor publice privind evenimentele violente din noaptea de 10 spre 11 august, din Piaţa Victoriei.

"Domnul Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, doreşte să asigure opinia publică cu privire la luarea tuturor măsurilor legale pentru realizarea unor anchete imparţiale şi efective în cauzele penale aflate pe rolul parchetelor şi care vizează vătămarea unor persoane din rândul participanţilor sau al forţelor de ordine, în scopul clarificării modului în care s-au derulat evenimentele, al aflării adevărului despre faptele şi persoanele implicate, precum şi al stabilirii responsabilităţilor legale. Anchetele au ca obiectiv analiza şi clarificarea tuturor suspiciunilor privind modul în care au acţionat persoanele având funcţii de decizie, dotarea şi uzul categoriilor de echipamente, armament şi muniţie, în contextul unei manifestări publice, analiza ordinelor şi a modului de executare a acestora. Investigaţiile vizează, în acest stadiu, clarificarea eventualelor fapte de neglijenţă în serviciu şi a suspiciunilor de purtare abuzivă, pe parcursul acţiunii jandarmilor, respectiv întrebuinţarea, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, de expresii jignitoare, ameninţarea şi lovirea sau alte violenţe", transmite procurorul general.

Augustin Lazăr precizează că anchetele vizează, de asemenea, orice violenţe, furturi, distrugeri, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, comise de persoane participante la manifestaţie.

Citește și
Tudorel Toader (stg.), ministrul Justitiei, si Augustin Lazar (dr.), procurorul General al Romaniei
Tudorel Toader, despre o posibilă cerere de revocare a procurorului general. ”Nu ar fi corect”
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Procurorul general transmite "un mesaj de încredere în profesionalismul şi imparţialitatea procurorilor angrenaţi în anchete, cărora li se asigură resursele necesare pentru clarificarea faptelor şi soluţionarea dosarelor într-un termen rezonabil".

Prim-procurorul Parchetului Militar, Ionel Corbu, a anunţat miercuri că au fost depuse 192 de plângeri penale la Parchet, după intervenţia în forţă a Jandarmeriei, la protestul din data de 10 august din Piaţa Victoriei.

De asemenea, prim-procurorul Parchetului Militar a afirmat miercuri că Jandarmeria a trimis o mare parte din documentele solicitate, dar "se impune cu necesitate solicitarea în mod suplimentar şi a altor date de referinţă necesare şi utile cauzei".

Corbu a mai anunţat că, din datele analizate până acum, peste 160 de militari jandarmi au participat la intervenţia din Piaţa Victoriei, pe 10 august. El a precizat că Prefectura încă nu a trimis ordinul de intervenţie, transmiţându-le anchetatorilor să îl solicite Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti.

Întrebat dacă din documentele prezentate până acum de Jandarmerie există dovezi că s-a impus acea intervenţie în forţă, prim-procurorul a spus că sunt elemente care să dovedească aploarea evenimentelor, dar, după părerea sa, “sub nicio formă actele de agresiune exacerbate nu se justifică”.

În mare parte, da, există elemente şi indicii doveditoare privitor la amploare evenimentelor ce urmau să se desfăşoare, însă, în opinia mea, sub nicio formă actele de agresiune exacerbate nu se justifică atâta vreme căt existau multiple modalităţi de estompare a unor demersuri care au degenerat sau care urmau să degenereze”, a mai explicat acesta.

Dosarul violenţelor din Piaţa Victoriei a fost constituit în urma sesizării din oficiu a procurorului militar de serviciu al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, care a constatat din imaginile prezentate în spaţiul public că există suspiciunea posibilei comiteri a unor fapte de natură penală de către cadrele militare, precizează Parchetul General, marţi după-amiază, referindu-se la procurorul militar Bogdan Pîrlog.

Parchetul General a anunţat marţi că procurorul general Augustin Lazăr a dispus preluarea de către Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a dosarului privind incidentele violente din Piaţa Victoriei, pentru ca cercetarea evenimentelor să poată fi făcută unitar.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Augustin Lazăr, după întâlnirea cu Toader: Avem un deficit de 450 de procurori, nu putem închide parchetele
Augustin Lazăr, după întâlnirea cu Toader: Avem un deficit de 450 de procurori, nu putem închide parchetele

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a transmis, marți, în urma întâlnirii avute cu procurorul-șef interimar al DNA, Anca Jurma, și ministrul Justiției, Tudorel Toader, că 6 procurori delegați la DNA au revenit la fostele parchete.

Tudorel Toader, despre o posibilă cerere de revocare a procurorului general. ”Nu ar fi corect”
Tudorel Toader, despre o posibilă cerere de revocare a procurorului general. ”Nu ar fi corect”

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a transmis, marți, că evaluarea procurorului general al României, Augustin Lazăr, va fi prezentată când ”va veni vremea”.

Anca Jurma și Augustin Lazăr, întâlnire cu Tudorel Toader la Ministerul Justiției. Subiectele abordate
Anca Jurma și Augustin Lazăr, întâlnire cu Tudorel Toader la Ministerul Justiției. Subiectele abordate

Întâlnire crucială la ministerul justiţiei între Tudorel Toader, Anca Jurma, procurorul şef interimar al DNA, şi Augustin Lazăr, procurorul general al României.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.