Ana Birchall, despre Mazăre: Dosarul de extrădare a fost înaintat autorităților competente
Ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, a anunţat, luni, că dosarul pentru extrădarea fostului primar al municipiului Constanţa Radu Mazăre a fost predat autorităţilor din Madagascar.
Birchall a precizat că echipa din Ministerul Justiției care s-a ocupat de această procedură a lucrat ”contracronometru” și a trimis dosarul de extrădare către autoritățile din Madagascar ”în mai puțin de 48 de ore”.
"La ora 8,00, dosarul a fost predat Ministerului Afacerilor Externe, iar la ora 9,00 a fost predat Ministerului Justiţiei din Republica Madagascar. Dosarul cuprinde cererea de extrădare, precum şi toate documentele transmise de instanţele competente din ţara noastră, atât în limba română, cât şi traduse autorizat în limba franceză", a declarat Birchall, la sediul Ministerului Justiţiei.
Radu Mazăre a fost ridicat de autorităţile din Madagascar şi este ţinut în custodie, această măsură fiind luată ca urmare a mandatului de căutare emis de autorităţile române prin Interpol.
Fostul edil așteaptă acum să afle dacă până la finalizarea procedurii va rămâne în spatele gratiilor, pentru că există și posibilitatea ca el să fie eliberat și chiar plasat sub control judiciar.
Însă cel mai important lucru pentru Mazăre este să afle dacă autoritățile din Madagascar vor accepta procedura de extrădare în baza a 2 acorduri internaționale la care România și Madagascar sunt părți semnatare.
Sinteza declarațiilor ministrului Ana Birchall:
- Dosarul de extrădare a fost înaintat autorităților competente din Madagascar.
- Ministerul Justiției din România și-a îndeplinit competența legală.
- Măsura arestării a fost dispusă de autoritățile din Madagascar pe o perioadă de 6 zile, începând din 8 mai.
- Colegii mei au depus un efort contracronometru, practic, în mai puțin de 48 de ore.
- Biroul Interpol a confirmat Ministerului Justiției că întreaga documentație a fost primită.
Birchall a anunţat vineri că Ministerul Justiţiei a primit de la instanţele competente documentele prin care s-a constatat îndeplinirea condiţiilor legale pentru extrădarea lui Radu Mazăre din Madagascar şi că a cerut demararea de urgenţă a procedurii de extrădare.
Cadrul legal este reprezentat de Convenţia Naţiunilor Unite împotriva Criminalităţii Transnaţionale Organizate, semnată la Palermo în anul 2000, ratificată prin Legea nr. 565/2002; Convenţia Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei, semnată la Merrida în anul 2003, ratificată prin Legea nr. 365/2004. Republica Madagascar este parte la ambele convenţii.
În ceea ce priveşte cadrul legal intern, acesta este reprezentat de Titlul II din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, coroborată cu dispoziţiile Codului de procedură penală al României.
Ea a subliniat că la Ministerul Justiţiei se va lucra non-stop pentru că dosarul este foarte mare şi trebuie tradus în timp record.
”Avem un dosar cu peste şase sute de pagini care trebuie traduse de un traducător autorizat într-un timp extrem de scurt, având în vedere că durata arestului provizoriu dispus de autorităţile din Madagascar, termen care a început să curgă din data de 8 mai. Practic, Ministerul Justiţie are la dispoziţie cel mult două zile de lucru pentru a putea trimite în termen dosarul cu cererea de extrădare”, a mai spus ministrul interimar al Justiţiei.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!