Secția de investigare a magistraților, despre OUG 7 și plângerea împotriva lui Timmermans

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Joi 28 Februarie 2019 20:54
Data publicarii: Joi 28 Februarie 2019 18:54
Categorie: Justitie

Conducerea Secției de investigare a infracțiunilor din Justiție a oferit lămuriri, joi seară, despre activitatea pe care o desfășoară și dosarele aflate în lucru.

Deși Adina Florea și Gheorghe Stan au venit împreună, doar șeful Secţiei de anchetare a magistraţilor a făcut precizări.

Gheorghe Stan a citit o declarație de pe foaie, apoi cei doi au plecat în grabă și nu au vrut să le răspundă reporterilor, care i-au întrebat de ce o vor audia pe Laura Codruța Kovesi pe 7 martie, fix în ziua în care se stabilește, la Bruxelles, calendarul pentru numirea procurorului-șef european.

Gheorghe Stan a anunțat că Secția consideră OUG 7 necesară, deși a stârnit nenumărate proteste ale magistraților, și că au fost nevoiți să înregistreze plângerea împotriva liderilor UE Frans Timmermans și Vera Jourova deoarece îndeplinea toate condițiile.

Cu privire la dosarul Tel Drum, cerut de 4 ori de Secție de la DNA, Gheorghe Stan susține că solicitarea s-a întemeiat pe presupuse fapte comise de procurori și judecători. Detalii, AICI.

Gheorghe Stan l-a atacat și pe procurorul general, Augustin Lazăr, susținând că le-a pus ”obstacole”. Detalii, AICI.

Declarațiile lui Gheorghe Stan, șeful Secţiei de anchetare a magistraţilor, au fost live pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook Știrile ProTV.

Declarațiile lui Gheorghe Stan:

- La preluarea mandatului de procuror-șef al Secției, mi-am propus să fiu cat mai discret. Însă evenimentele derulate în ultima perioadă, preocuparea și interesul corpului magistraților, pentru corecta și deplina informare a celor interesați, conducerea Secției înțelege să facă această declarație de presă

- Cu privire la utilitatea înființării acestei secții, CCR a reținut că acească secție constituie o garanție a independenței justiției

- Este de precizat că în primele 3 și ultimele din cele 9 puncte Comisia de la Veneția reproduce îngrijorările transmise din țară și nu reprezintă propria opinie. Comisia de la Veneția a apreciat criteriile profesionale de selecție ale Secției

- Garanțiile de independeță și imparțialitate ale Secției sunt următoarele: vechime de 18 ani, selectarea procurorului șef de către CSM și nicidecum de către factorul politic, așa cum se speculează în spațiul public

- Este locul de precizat că, în cadrul Ministerului Public, au existat structuri specializate în anchetarea faptelor pretinse în cazul magistraților

- De exemplu, în cazul DNA a existat un serviciu de combatere a corupției în Justiție, înființat printr-un ordin al procurorului șef al DNA. De la data la care a devenit operațională Secția, a preluat 1422 de dosare aflate în curs de soluționare. 70% au fost înregistate ca urmare a unei sesizări din oficiu.

- Majoritatea sesizărilor din oficiu sunt în legătură directă de cauzalitate cu soluțiile date de magistrați

- Deşi au fost multe semnale pozitive din partea magistraţilor, de la momentul operaţionalizării, am întâmpinat obstacole din partea procurorului general în a asigura dotările, elaborarea organigramei şi interpretarea principiilor de funcţionare.

- OUG 92/2018 s-a impus pentru clarificarea unor norme privind modul de selecție al procurorilor din această secție

- În ceea ce priveşte OUG 7/2019, în ceea ce ne priveşte, aceasta a fost necesară, cu privire la activitatea secţiei, pentru corelarea normelor privind competenţa procurorului şef al secţiei cu privire la prevederile art. 339 alin (1) şi (3) din Codul de procedură penală, potrivit căruia plângerea împotriva măsurilor luate sau a actelor efectuate de procuror sau efectuate pe baza dispoziţiilor date de acesta se rezolvă de procurorul ierarhic superior

- Aducerea la cunoştinţa publicului a numărului de dosare privind pe doamna procuror Kovesi s-a făcut în considerarea interesului public şi a obligaţiei legale de informare. Niciunul din aceste dosare nu a fost întocmit din sesizarea din oficiu a Secţiei Speciale. Aceste dosare sunt preluate pe baza unor ordonanţe de declinare de la alte unităţi de parchet ori ale unor plângeri depuse de petenţi”

- Privitor la plângerea împotriva unor oficiali europeni, întrucât îndeplinea toate condițiile, trebuia înregistrată

- Începând cu 1 martie 2019, își încep activitatea în cadrul Secției un număr de 5 procurori, existând premisele unei mult mai bune organizări și funcționări

- În cadrul acestei Secții se respectă numai legea

Kovesi, citată pe 7 martie

Kovesi va fi audiată de Secția de investigare a magistraților fix în ziua când se stabileşte calendarul negocierilor pentru numirea procurorului-şef european.

Laura Codruţa Kovesi a fost citată pe 7 martie la Secţia specială de anchetare a magistraţilor. Ea urmează să fie audiată în dosarul penal deschis pe numele său în baza unui denunţ făcut de către fugarul Sebastian Ghiţă.

Fosta şefă DNA a confirmat pentru Ştirile ProTV că a primit citaţia. Tot pe 7 martie, liderii Parlamentului European şi cei ai Consiliului European vor stabili un calendar al negocierilor între cele două instituţii. Comisia de negociere va trebui să propună un candidat unic, care ar urma să fie validat prin vot atât de Parlamentul European, cât şi de comisia ambasadorilor Uniunii Europene.

Laura Codruța Kovesi este anchetată de nou înfiinţata secţie de investigare a magistraţilor, pentru acuzaţiile de corupţie pe care i le aduce fugarul Sebastian Ghiţă. Fosta şefă a DNA fusese citată la Parchetul General, chiar în ziua în care anunţase că pleacă la Bruxelles pentru ultimele proceduri înaintea votului din Parlamentul European pentru şefia Parchetului European.

“Nu este deloc o coincidenţă”, spune Kovesi, în timp ce Adina Florea, procurorul care o anchetează, susţine că nu o interesează cariera profesională a celei pe care îşi dorea să o înlocuiască în funcţia de procuror-sef anticorupţie.

De când a fost revocată din funcţia de şef al DNA, Laura Codruța Kovesi s-a ales cu 18 plângeri penale, însă abia după denunţul fostului deputat Sebastian Ghiţă, a fost citată oficial pentru a fi pusă sub învinuire. Citaţia i-a fost adusă acasă de un poliţist, la ceas de seară.

Adina Florea, despre dosarul lui Kovesi: ”Dacă nu se prezintă, există măsuri procesuale”
Adina Florea, despre dosarul lui Kovesi: ”Dacă nu se prezintă, există măsuri procesuale”
VIDEO PROTVPLUS.RO
Andreea Cosma
Procuror de la DNA Ploiești urmărit penal, după o plângere depusă de Andreea Cosma
Toader lucrează la o nouă OUG prin care vrea să modifice iar codurile penale
Prima reacție a lui Toader după ce a refuzat acreditarea pentru Ovidiu Oanță
Zi decisivă în procesul în care Cristian Boureanu a fost acuzat că a lovit un polițist
Ministerul Justiţiei amână interviurile pentru funcţia de procuror european
Marius Iacob a demisionat din funcția de adjunct al șefului DNA
Alina Bica
Condamnarea Alinei Bica a fost anulată de ÎCCJ. Dosarul va fi rejudecat în apel
Prima declarație a lui Augustin Lazăr după ce și-a anunțat candidatura
Reacția lui Toader, după ce Lazăr și-a depus candidatura pentru șefia Parchetului General
Martor în dosarul DGASPC Teleorman: ”Nu comenta nimeni de frică. Se știa că lucrau la PSD”
Omul de afaceri acuzat că i-a dat mită lui Sebastian Vlădescu și-a recunoscut fapta
CSM, după declaraţiile lui Tăriceanu: Depăşeste limitele discursului public acceptabil