Adina Florea, admisă la secţia pentru investigarea magistraţilor
Procurorul Adina Florea, propunerea ministrului Justiției pentru șefia DNA, ar putea lucra la noua secție de investigare a magistraților.
Ea nu a mai așteptat decizia președintelui Klaus Iohannis și s-a înscris pentru un alt post, în Parchetul General, iar în urma interviului a fost declarată admisă. Și pentru că de săptămâna viitoare nu va mai cerceta procurori și judecători, DNA a finalizat vineri ultimul dosar cu magistrați: cel al judecătoarei Elena Burlan, acuzată de luare de mită.
Procurorul constănţean Adina Florea este unul dintre cei opt candidaţi pentru recent înfiinţata secţie de investigare a infracţiunilor din Justiţie care va activa la Parchetul General. Ea a revenit în faţa Consiliului Superior al Magistraturii la doar câteva săptămâni după ce secţia de procurori îi avizase negativ candidatura pentru a o înlocui pe Laura Codruța Kovesi la şefia DNA.
Secţia de investigare a magistraţilor trebuie să devină operativă din 23 octombrie. Iar printre cei care vor să îşi ancheteze colegii se numără şi Elena Iordache, o fostă colega de facultate a ministrul Tudorel Toader.
Elena Iordache, procuror: „Sunt şeful pe care am vrut să îl am.”
Reporter: „Aveţi un exemplu de urmat?”
Elena Iordache: „Da, am.”
Şi un fost şef din DNA a încercat să convingă comisia specială de la CSM că poate coordona lupta împotriva corupţiei din magistratură. Viorel Cerbu se numără printre procurorii care nu au criticat înfiinţarea noii secţii din parchetul general.
Viorel Cerbu, procuror: „Este oportunitate de a creşte probitatea, în egală măsură de a creşte încrederea oamenilor în obiectivitatea anchetelor.”
Ovidiu Oanță, corespondent Știrile ProTV: „DNA trebuie să predea până marţi toate dosarele cu magistraţi - procurori şi judecători deopotrivă, aflate în instrumentare sau în arhivă. Ultimul dosar de corupţie cu un magistrat este cel al Elenei Burlan de la Tribunalul Bucureşti ce tocmai a fost trimisă în judecată pentru patru capete de acuzare, patru acuzaţii de luare de mită.”
Plasată sub control judiciar şi cu interdicţia de a mai judeca, Elena Burlan este acuzată că ar fi primit în patru rânduri mită de la membrii unor grupări violente pe care le judecă. În total, susţin procurorii anticorupţie, judecătoarea ar fi primit 63.000 de euro, ca să dea măsuri preventive mai blânde ori pedepse cu suspendare. Decizii pe care ulterior Curtea de Apel le-a anulat şi a dat pedepse pe măsură.
Elena Burlan nu a dorit să comenteze trimiterea în juecata însă după declanşarea anchetei împotriva sa a afirmat în repetate rânduri că este nevinovată.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!