351 de persoane au depus plângeri în cazul protestului din 10 august, înregistrate până luni
Procurorii militari au înregistrat, până luni, 351 de plângeri din partea persoanelor care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor la protestul din 10 august, au declarat pentru Agerpres oficiali din Parchetul General.
În cursul zilei de luni au fost depuse 60 de plângeri, majoritatea fiind trimise la Parchet prin email.
Tot luni, la Parchetul General a venit şi noul şef al Jandarmeriei Române, Ionuţ Cătălin Sindile, pentru a discuta cu procurorii despre modalităţile de indentificare a celor care au comis violenţe la protest.
"Cu privire la prezenţa în sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a col. Ionuţ Cătălin Sindile, împuternicit inspector general al Jandarmeriei Române, arătăm că vizita dumnealui a avut ca scop stabilirea modalităţilor de cooperare pentru identificarea persoanelor care se pot face responsabile de comiterea violenţelor, în contextul evenimentelor petrecute în zilele de 10 şi 11 august 2018", se arată într-un răspuns al Parchetului General transmis la solicitarea jurnaliştilor.
Procurorii militari au deschis un dosar penal în care s-a început urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu în legătură cu modul de intervenţie al jandarmilor în timpul protestului din 10 august.
Pe 14 august, procurorul general Augustin Lazăr a dispus ca Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General să preia de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar ancheta în dosarul privind modul de intervenţie al jandarmilor şi incidentele petrecute la manifestaţia din 10 august din Piaţa Victoriei.
"Preluarea dosarului are ca temei cercetarea unitară a evenimentelor, avându-se în vedere şi formularea unor plângeri împotriva ministrului Afacerilor Interne, prefectului municipiului Bucureşti, conducerii Jandarmeriei Române şi Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, constituindu-se dosar penal la nivelul Secţiei Parchetelor Militare - PÎCCJ, dosar în care s-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi purtare abuzivă.
Precizăm că dosarul preluat de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a fost constituit ca urmare a sesizării din oficiu a procurorului militar de serviciu al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, care a constatat din imaginile prezentate în spaţiul public că există suspiciunea posibilei comiteri a unor fapte de natură penală de către cadrele militare", susţine Parchetul General.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agerpres
Etichete: proteste, parchetul general, plangere, protest 10 august,
Dată publicare:
20-08-2018 18:02