Brazilia a dat startul Jocurilor Olimpice de la Rio cu un puternic mesaj eco. Ponor a dus steagul Romaniei pe Maracana

×
Codul embed a fost copiat

Deschiderea Jocurilor Olimpice de la Rio a fost un spectacol elegant, simplu, decent si cu cateva mesaje puternice, in special pe teme ecologice.

Fara stralucirea show-ului pus la cale de Danny Boyle la Londra in 2012. Fara megalomania spectaculoasa a chinezilor in 2008. Si cu o fractie din bugetul celor doua, chiar daca suma ramane mare. Asa cum capodopera lui Fernando Meirelles, Cidade de Deus, n-a avut nici pe departe bugetul unui blockbuster de Hollywood si nici efectele speciale ale unui astfel de film. Dar regizorul brazilian a reusit si in filmul sau despre viata in cele mai periculoase favele din Rio, si in spectacolul de deschidere a Jocurilor Olimpice, pe care l-a regizat de asemenea, sa transmita un mesaj puternic.

Ca de obicei, festivitatea a promovat mai intai tara gazda, Brazilia, istoria si prezentul acesteia, prin muzica, moda, dans si succese ale tarii sud-americane de-a lungul timpului. Mesajul cel mai puternic a fost insa altul si a fost transmis, in mai multe randuri, intregii lumi: nevoia de protejare a naturii, de respectare a mediului, inclusiv vazand riscurile uriase aduse de incalzirea globala. Impresionanta simularea zonelor care ar putea disparea de pe Pamant o data cu cresterea nivelului apelor oceanice. Un mesaj transmis si prin intermediul tuturor delegatiilor participante care au contribuit, simbolic, plin plantarea cate unui copac, la refacerea naturii, cu cei peste 200 de arbori urmand a se amenaja un parc in Rio. In finalul defilarii natiunilor, acestia au format cercurile olimpice, dar in premiera toate cinci verzi, transmitand inca un mesaj ecologic puternic.

Citește și
medalie
Elevii romani au castigat la Olimpiada Internationala de Fizica din Elvetia 2 medalii de aur si 3 de argint
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Defilarea celor peste 200 de natiuni a urmat ritualul obisnuit din ultimii ani, de data aceasta in ordinea alfabetica a limbii portugheze. N-au respectat-o doar Grecia si Brazilia care, asa cum se obsinuieste, au deschis, respectiv inchis defilarea. O parada inedita de moda de aproximativ doua ore, a unor super vedete, costumate fie cat mai elegant, fie cat mai traditional, fie ambele. Delegatii mai mici sau mai mari, aplauze din tribune mai zgomotoase sau mai putin. Suntem in America de Sud, asa ca sud-americanii si-au luat portia de urale, alaturi de marile natiuni ale lumii.

La ora 4:30 in Romania, delegatia noastra pasea pe Maracana. Undeva dupa Coreea de Nord si inaintea Rusiei, tot din "vina" denumirilor portugheze. Catalina Ponor nu si-a putut ascunde superbul zambet, bucuria de a fi port-drapel parand de nepretuit pentru cea mai titrata sportiva a noastra la Rio. A demonstrat ca e pe merit acolo, langa Michael Phelps si alte nume uriase ale sportului mondial. Romanii au zambit asa cum spera sa o faca si in concursurile care incep, majoritatea, sambata. Chiar daca va fi foarte greu, mult mai greu. Avem o delegatie mica, putine sanse reale de medalii, dar o traditie care ne obliga. Din tribunele Maracanei, Nadia a vegheat defilarea.

Discursurile oficiale au incheiat festivitatea. Discursuri care au avut rolul oficial de a deschide Jocurile, dar si de a-i mai alina pe brazilieni, care platesc scump gazduirea Jocurilor. Presedintele CIO le-a multumit, recunoscand ca Brazilia face acest efort intr-un moment de criza. De altfel, presedintele actual al Braziliei, Michel Temer, a fost intampinat mai degraba ostil cand a marcat oficial deschiderea Jocurilor Olimpice. Insa a stiut sa fie scurt.

Finalul a fost rezervat steagului olimpic si, bineinteles, flacarii olimpice. Brazilienii si-au celebrat cu aceasta ocazie cativa dintre cei mai mari sportivi si personalitati ale sportului.

A venit si punctul culminant. Ultimii metri ai tortei olimpice au fost parcursi de tenismenul Gustavo Kuerten, jucatoarea de baschet Hortencia Marcari si Vanderlei Cordeiro de Lima, medaliat cu bronz la maraton la Atena 2004. Lui i-a revenit onoarea de a aprinde flacara olimpica. Mult mai mica decat la ultimele editii si cu atat mai impresionanta, inconjurata de o lucrare artistica menita sa o evidentieze.

A fost o festivitate de deschidere ceva mai atipica fata de ultimele editii. Dar pana la urma cel mai mult conteaza intrecerile. Sa inceapa Jocurile!

UPDATE 5:50: S-a aprins si flacara olimpica. Jocurile pot incepe! 

UPDATE 4:28: Delegatia Romaniei a defilat pe stadionul Maracana. Catalina Ponor nu si-a putut masca fericirea de a purta drapelul Romaniei

 

UPDATE 3:50: Defilarea a ajuns la jumatate, Romania se afla mai aproape de finalul festivitatii care se face, ca de obicei, in ordine alfabetica. Este vorba insa despre numele tarilor in limba portugheaza.

UPDATE 3:00: Grecia deschide, ca de obicei, parada natiunilor. Tara vecina, Argentina, a produs primele momente de entuziasm in tribune. Apoi tot stadionul a aplaudat delegatia sportivilor independenti, care participa sub steag olimpic. Statele Unite il au ca port-drapel pe omul cat o tara in ce priveste titlurile olimpice, inotatorul Michael Phelps. Chinezii, o alta forta mondiala, au alta delegatie foarte numeroasa. Franta, Spania, Germania si Marea Britanie strang si ele aplauze puternice.

UPDATE 2:50: Incepe cel mai important moment al festivitatii de deschidere: defilarea sportivilor. Momentul vine dupa o declaratie deschisa a organizatorilor prin care Jocurile Olimpice sustin lupta impotriva poluarii. De altfel, fiecare delegatia va planta simbolic un copac, toti urmand a face parte apoi dintr-un parc nou din Rio de Janeiro.

UPDATE 2:34: Modelul Gisele Bundchen este vedeta primei parti a festivitatii de deschidere. Gisele, la ultima plimbare pe catwalk la 36 de ani, a interpretat-o pe stadionul olimpic pe celebra "Fata din Ipanema", in cunoscuta melodie braziliana

 

UPDATE 2:04: Festivitatea de deschidere a inceput

Festivitate deschidere Jocuri Olimpice Rio

Show-ul va avea loc dupa miezul noptii, pe faimosul stadion Maracana. Totusi, dincolo de amenintarea virusului Zika si de diversele amenintari de securitate, scandalul de dopaj din jurul delegatiei ruse arunca o mare pata asupra acestei editii a Jocurilor Olimpice.

80.000 de oameni, intre care 11.000 de atleti si 45 de sefi de stat, vor urmari din tribune ceremonia pe ritmuri de samba, care va  oferi un rol si supermodelului de origine braziliana Gisele Bundchen.

In ultimii cinci ani, cat au durat pregatirile, organizatorii si-au vazut bugetul injumatatit, de la 113 milioane de dolari, la 55 de milioane de dolari, adica de 12 ori mai putin decat s-a cheltuit pentru ceremoniile de la Londra, din 2012, si de 20 de ori mai putin decat la Beijing, in 2008.

Torta olimpica a sosit la Rio, nu fara peripetii, insa. Politia a folosit gaze lacrimogene si grenade de soc, intr-o suburbie saraca a oarasului, pentru a-i alunga pe protestatarii care incercau sa stinga flacara.

Sunt multi cei care au spus ca Olimpiada insemana o risipa de bani intr-o tara greu incercata de criza economica. Dar zarurile au fost aruncate. Vineri are loc ceremonia de deschidere; iar sportul este, din nou, marele ambasador al natiunilor.

"Aripa tanara" a familiei regale britanice, ducele si ducesa de Cambridge si printul Harry, au transmis un mesaj de incurajarea a sportivilor britanici: "Londra 2012 ne-a aratat cum pasiunea pentru sport insufleteste aceasta tara. Sportivii nostri sunt un exemplu pentru toti, si avem nevoie ca intreaga tara sa-i sutina si sa-i aclame cand urca pe podiumul olimpic."

Presedintele Hollande a venit la Rio pentru a-i incuraja pe sportivii francezi. Si, fara sa piarda timpul, a inceput deja sa faca campanie pentru Olimpiada din 2024, pe care Franta spera s-o organizeze dupa ce a pierdut, acum patru ani, in fata Marii Britanii.

Scandalul de dopaj care planeaza supra sportivilor rusi este o mare pata supra acestei Olimpiade. Un raport international a acuzat Rusia ca ar fi derulat un program de dopaj, sponsorizat de stat, intre 2011 si 2015. Pana la urma, Comitetul International olimpic a decis sa lase la latitudinea organismelor de conducere sportive decizia in privinta participarii sportivilor rusi. Dar suspiciunea nu s-a risipit.

MICHAEL PHELPS, campion olimpic la inot: "Pot sa afirm, cu mana pe inima, ca nu stiu daca, in intreaga mea cariera, am concurat intr-un sport "curat". Si asta ma deranjeaza."

CHARLES CONWELL, campion olimpic la box: "Eu am jucat mereu cinstiti si ma astepr ca si altii sa procedeze la fel. Nu m-am dopat niciodata.

Si sportiiii rusi s-au infuriat, multi dintre ei sustin ca au fost etichetati pe nedrept "la gramada".

DON RIDDELL, CNN: "Pregatirea acestei Olimpiade a fost afectata de o serie de probleme: economia, zika, masurile de securitate, ca sa numim doar cateva. Cele mai multe dintre acestea s-ar putea estompa, odata cu inceperea competitiei. Totusi, chestiunea dopajului, si felul in care este gestionata, ar putea "bantui" aceste Jocuri, in urmatoarele saptamani".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Principala rampa de lansare s-a prabusit cu o saptamana inaintea inceperii Jocurilor Olimpice. Ce s-a intamplat
Principala rampa de lansare s-a prabusit cu o saptamana inaintea inceperii Jocurilor Olimpice. Ce s-a intamplat

Noi incidente la Rio. Principala rampa de lansare de la Jocurile Olimpice s-a prabusit cu doar o saptamana inainte de inceperea competitiei.

Elevii romani au castigat la Olimpiada Internationala de Fizica din Elvetia 2 medalii de aur si 3 de argint
Elevii romani au castigat la Olimpiada Internationala de Fizica din Elvetia 2 medalii de aur si 3 de argint

Doua medalii de aur si trei de argint. Cu asemenea performanta se lauda elevii Liceului International de Informatica din Bucuresti, care au participat la Olimpiada Internationala de Fizica din Elvetia.

Probleme mari pentru Brazilia inaintea Jocurilor Olimpice. Rio de Janeiro a declarat
Probleme mari pentru Brazilia inaintea Jocurilor Olimpice. Rio de Janeiro a declarat "stare de calamitate financiara"

Cu mai putin de 2 luni inaintea Olimpiadei, Rio de Janeiro declara "stare de calamitate financiara", ca sa obtina finantare guvernamentala de urgenta pentru organizarea evenimentului sportiv.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.