Infectiile ORL pot duce la sinuzite in sezonul cald. Care sunt cele mai bune terapii

04-06-2013 07:43


CSID

Atentie la infectiile din zona ORL care par sa nu se mai vindece in sezonul cald. Pot degenera usor in sinuzite si, de multe ori, pot trada o alergie de care nu stiati.

Suferiti de sinuzita si afectiunea pare sa nu se mai vindece? O minima interventie va scapa de neplaceri dar si de medicatie. Atentie insa si la alergiile respiratorii care de asemenea se pot manifesta prin sinuzita. Sa vedem sfaturile specialistilor

In cazul copiilor, rinitele sunt extrem de frecvente si in sezonul cald. Acestea reprezinta inflamatia nasului si se trateaza cu antiinflamatoare date doar de medic.

"Antibioticele nu sunt de utilizat  pentru ca ele fac mai mult rau decat bine, cand se suprainfecteaza o viroza atunci intr-adevar avem argumente si explicam parintelui de ce administram antibiotic", spune Dr Liliana Calapod, medic primar pediatrie

Insa o banala manifestare poate degenera usor chiar daca afara e cald. "Daca terenul imunitar sau coexistanta unei alegii sau statul intr-un mediu cu particule, pulberi/, atunci aceste rinite se pot transforma in rino-sinuzite care deja inseamna o durere de cap puternica", spune Ioana Voda, medic primar ORL.

"Daca e vorba de o sinuzita si am ceritutude ca e indicutie sinuzita atunci tratamentul cu antibiotic este absolut necesar, 7-10 zile, dar e bine ca si aici sa izolez germenele care determina aceasta manifestare", a povestit Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie.

In cazul adultilor, cele mai multe sinuzite apar in sezonul cald. De multe ori, medicul trebuie sa restabileasca circulatia corecta a aerului in sinusuri printr-o minima interventie. "Se rezolva deja cu antibiotic sau cu tratamente mult mai invazive, cu punctii sinuzale sau cu interventii endocopice", spune Ioana Voda, medic primar ORL

Daca insa problemele se tot repeta, in cazul adultilor exista in proportie mai mare de 90% si o afectare alergica."Repetatele rinite si rinosinuzite chiar si in acest sezon cald trebuie sa ne duca cu ideea ca avem o patologie ascunsa si de multe ori nu trebuie sa consideram ca exista doar rino-sinuzite infectioase si sa ne cautam din punct de vedere alergologic de alergii nu neaparat sezoniere", spune dr Ioana Voda, medic primar ORL.

Astfel, alergiile la polen se suprapun peste cele la praf, de exemplu. Iar inflamatia locala devine severa si se poate suprainfecta usor.
 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO