Mergeti la medic, de indata ce observati modificari ale pielii. Pot fi semnul unor boli grave
Mergeti la dermatolog daca ati remarcat descuamari ale pielii. In multe cazuri, nu este vorba despre o afectiune cutanata, ci de boli metabolice sau alergii.
Va confruntati cu descuamari la nivelul pielii? Atunci mergeti la dermatolog pentru un diagnostic diferentiat. Acestea pot indica afectiuni dermatologice, dar si intoxicatii.
Pielea se descuameaza la 28 de zile in mod natural, dar reactiile nu sunt vizibile. Cand apar insa la un copil si sunt evidente, mergeti rapid la dermatolog.
"Trebuie sa ne gandin daca nu cumva e o infectie cu streptococul slarlatiniform", spune medicul primar dermatolog Ioan Nedelcu.
Scarlatina trebuie sa fie tratata, ca sa nu lase sechele in organism.
Dar descuamari la nivelul palmelor apar si in viroze sau alte infectii frecvente la copii. In cazul adultilor, de multe ori tradeaza intoxicatii cu diverse produse chimice sau reactii alergice.
"O persoana care isi igienizeaza casa fara manusi considera ca e normal sa tina in mana un burete si un detergent, dar nu se gandeste ca inselisul protector al mainii este mai putin rezisten decat materialul din care e facuta chiuveta si normal ca mina protesteaza", avertizeaza medicul Luminita Marinescu.
Uneori insa e voba de o boala dermatologica severa, cum este, de exemplu, psoriazisul.
La nivelul scalpului, decuamarile sunt de obicei trecute cu vederea. Sau se considera ca reprezinta matreata. Insa pot semnala boli metabolice sau alergice.
"Uneori avem de-a face cu un pacient atopic sau alegic sau cu tulburari de metabolism, cu diabet. La aceste categorii speciale de pacienti se produc modifiari, care ne semnaleaza noua probleme, inclusiv la nivelul pielii capului, prin decuamari", adauga Luminita Marinescu.
Si dermatita seboreica, adica o conditie particulara a pielii capului, produce de asemena descuamari. Concluzia: nu treceti cu vederea nici o ractie atipica a pielii.