Unul dintre cele mai populare site-uri pentru atacuri cibernetice, închis de poliţie
Un site responsabil de comiterea a peste 4 milioane de atacuri cibernetice a fost închis.
Site-ul Webstresser, cunoscut pentru faptul că s-a aflat la originea a peste 4 milioane de atacuri cibernetice în întreaga lume, a fost închis în urma unei anchete internaţionale, a informat miercuri National Crime Agency (NCA) din Marea Britanie, citată de EFE.
Operaţiunea, desfăşurată de agenţia britanică şi poliţia olandeză, a reuşit să blocheze pagina Webstresser.org, care permitea utilizatorilor să cumpere atacuri cibernetice împotriva paginilor online ale şcolilor şi ale băncilor.
Autorităţi din Olanda, Serbia, Croaţia şi Canada, cu sprijinul poliţiei scoţiene şi al Europol, au început să ancheteze 24 aprilie şase membri ai acestui grup infracţional.
Poliţia olandeză, cu sprijinul autorităţilor germane şi americane, a intervenit asupra serverelor acestui site care a fost utilizat pentru atacarea unor mari bănci britanice, fapt ce a cauzat pierderi economice şi pagube substanţiale.
Piraţi informatici din întreaga lume au utilizat site-ul webstresser.org, ale cărui servicii puteau fi închiriate cu doar 14,99 de dolari (12,30 euro), pentru a lansa peste 4 milioane de atacuri online", a anunţat într-un comunicat National Crime Agency (NCA).
Practic, aceste atacuri - numite DDOS - se bazează pe supraîncărcarea unui site cu un volum mare de trafic direcţionat împotriva lui, astfel încât să nu mai poată să funcţioneze.
În cadrul anchetei sale, NCA a identificat o adresă din Bradford (nordul Marii Britanii), unde a realizat o percheziţie şi a arestat un bărbat bănuit că ar fi efectuat atacuri informatice asupra "a şapte mari bănci britanice" în noiembrie 2017.
Băncile au fost nevoite să îşi limiteze operaţiunile, determinând costuri de sute de mii de lire sterline pentru a restabili funcţionarea normală a serviciilor lor online. Agenţia a identificat ulterior o "'infrastructură criminală" situată în Olanda şi a colaborat cu poliţia olandeză pentru a pune capăt acestor atacuri.
În Croaţia, Ministerul de Interne a anunţat că site-ul era administrat de un cetăţean croat în vârstă de 19 ani, care a fost arestat marţi. Prezentat ca proprietar al site-ului şi suspectat de infracţiune gravă împotriva securităţii informatice, tânărul croat riscă o pedeapsă de până la opt ani de închisoare.
În Serbia, doi tineri cu vârste de 19 şi 21 de ani, suspectaţi că ar fi administratori ai site-ului, au fost arestaţi. Potrivit Ministerului de Interne, Webstresser era considerat o placă turnantă pentru aceste platforme dedicate atacurilor cibernetice.