Ungaria vrea sa introduca taxa pe Internet. Cat va costa fiecare gigabyte consumat in tara vecina
Ministrul maghiar Economiei a prezentant Parlamentului de la Budapesta un proiect de taxare a utilizatorilor de Internet in functie de traficul consumat
Potrivit portofolio.hu, ministrul Economiei Mihaly Varga, vrea ca incepand din 2015 toti utilizatorii de Internet din Ungaria sa plateasca o taxa pe Internetul consumat. Potrivit proiectului de lege trimis la vot in Parlament, fiecare gigabyte va fi taxat cu 150 de forinti (un pic peste 2 lei) – pe langa costul normal al traficului platit de utilizatori providerilor de Internet.
Ministerul Economiei estimeaza ca taxa va aduce in jur de 20 de miliarde de forinti la buget (280 milioane lei). Propunerea a starnit insa critici din partea companiilor telecom, care spun ca nu au fost consultate. O astfel de taxa “ameninta dezvoltarea internetului broadband in Ungaria si a societatii digitale”, sustine Magyar Telekom intr-un comunicat trimis Reuters. Potrivit estimarilor, doar aceasta companie ar avea de platit 18 miliarde de forinti. Iar Wall Street Journal afirma ca per total, taxa va aduce la buget nu 20, ci 100 de miliarde de forinti, veniturile totale ale providerilor de internet din Ungaria fiind estimate la 164 de miliarde.
De ce exista site-uri cu extensia .budapest, dar nu si .bucharest
Taxa pe Internet a fost primita cu reticente si de Fidesz, partidul majoritar in Parlamentul de la Budapesta. Liderii acestuia spun ca ar trebui introduse amendamente pentru ca taxa sa nu se reflecte in facturi, ci sa fie platita din profitul companiilor. Pentru duminica s-au anuntat deja pe retelele sociale proteste de strada impotriva proiectului ministerului Economiei.
Ungaria a mai avut probleme in trecut din cauza taxei "de criza" impusa operatorilor de telecomunicatii. Comisia Europeana chiar a reclamat Budapesta la Curtea Europeana de Justitie, considerand ca e o vorba de o incalcare a legislatiei UE care permite ca sectorul telecom sa fie impozitat doar pentru a acoperi costurile de reglementare, dar nu si pentru a genera venituri suplimentare la buget.