Lovitura pregatita de Ungaria in Europa. E de asteptat sa provoace furia Uniunii Europene si a Statelor Unite

south stream

Parlamentul din Ungaria a pregatit un amendament legislativ care ar permite constructia gazoductului South Stream pe teritorul tarii fara sa fie nevoie de consultarea Uniunii Europene sau a altor institutii internationale, relateaza Portfolio.hu.

Comisia pentru economie a Parlamentului de la Budapesta, condusa de Antal Rogan, seful grupului parlamentar al Fidesz, a redactat o propunere de amendament la un proiect de lege al unui parlamentar al partidului de guvernamant. Amendamentul ar permite inceperea constructiei South Stream in pofida rezervelor si obiectiilor Uniunii Europene.

Portfolio.hu remarca faptul ca de cand premierul Viktor Orban s-a asezat la masa negocierilor cu directorul general al Gazprom, Alexei Miller, numarul actiunilor autoritatilor ungare care plaseaza grupul rus in avantaj si sustin interesele Rusiei au crescut in mod ciudat. Astfel, Ungaria a oprit livrarile de gaze catre Ucraina, apoi a permis Gazprom sa stocheze gaze pe teritorul sau, cea mai recenta initiativa fiind amendamentul din Parlament.

Amendamentul prevede ca orice companie de gaze care nu este operator al unor sisteme de transport al gazelor (transmission system operator – TSO) sa nu fie obligata sa respecte reglementarile la care este supus un astfel de operator.Reglementarile prevad ca acesti operatori nu pot decide singuri constructia unei conducte majore fara aprobari internationale, intrucat planurile nationale de dezvoltare trebuie armonizate si verificate. Companiile TSO pot incepe proiecte care sunt incluse intr-un plan de dezvoltare pe termen de 10 ani. Mai mult, odata aprobat planul, proiectele de dezvoltare trebuie puse in practica.

Citeste si: Incident diplomatic grav intre Ungaria si SUA. Mai multi inalti oficiali maghiari "au adus atingere intereselor americane"

Aceasta regula nu este intamplatoare, in conditiile in care gazoductele mari sunt intotdeauna transfrontaliere, proiecte uriase care influenteaza situatia geopolitica, fiind esential ca statele participante sa aiba pozitii comune. Daca amendamentul din Parlamentul ungar va fi aprobat, atunci orice companie de gaze ar avea dreptul sa construiasca conducte de gaze in Ungaria, in baza unui acord din partea Biroului Ungar pentru Eergie. In acest caz, diferitele organisme internationale de coordonare nu ar avea vreo jurisdictie.

Citește și
steagul Ungariei pe Parlamentul de la Budapesta
Incident diplomatic grav intre Ungaria si SUA. Mai multi inalti oficiali maghiari "au adus atingere intereselor americane"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Amendamentul propus nu mentioneaza un proiect anume, dar singurul aflat pe agenda in acest moment este South Stream, a carui constructie poate fi inceputa de Ungaria doar daca sunt ocolite organizatiile internationale. Daca modificarea legislativa are acest scop, atunci este de asteptat sa provoace furia Uniunii Europene si a Statelor Unite, care au sanctionat Rusia din cauza conflictului din Ucraina, se arata in articol.

Uniunea Europeana se opune tentativelor Moscovei de a-si extinde influenta imperiala, unul dintre mijloace fiind si gazoductul South Stream, in actuala forma a proiectului. Comisia Europeana a adoptat o pozitie ferma in acest subiect, sustinand ca nu va negocia constructia conductei inainte de rezolvarea conflictului ruso-ucrainean.
Chiar daca proiectul South Stream este oficial blocat, presedintele rus Vladimir Putin a cerut aliatilor sai sa actioneze "in spatele scenei".

Presedintele Gazprom Alexei Miller s-a intalnit cu premierul Orban in luna septembrie, la Budapesta, grupul anuntand intr-un comunicat ca discutiile s-au referit la aprovizionarea cu gaze a Ungariei in timpul iernii si la proiectul South Stream, care "progreseaza conform planului".

South Stream va livra gaze naturale rusesti catre Austria, tranzitand Marea Neagra, Bulgaria, Serbia si Ungaria. Actionarii South Stream sunt Gazprom (50%), grupul italian Eni (20%), Wintershall Holding din Germania si EDF din Franta (15% fiecare). Italia este unul dintre principalii clienti ai gazelor rusesti, importand anul trecut de la Gazprom 15,1 miliarde metri cubi de gaze, usor peste consumul anual al Romaniei. Pentru Gazprom, proiectul South Stream are rolul de a diversifica rutele de export catre Europa. În prezent, cea mai mare parte din gazul rusesc vandut în Europa trece prin Ucraina.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
"Mostenirea de constiinta nu ne-o poate lua nimeni". Din al doilea Tezaur al Romaniei ne-a mai ramas doar o capela ortodoxa

"Romania, te iubesc!" In vreme ce autoritatile de la Bucuresti si-au scos de pe agenda recuperarea averii Gojdu, pentru romanii din Ungaria aceasta continua sa fie vie intr-o mica biserica din centrul Budapestei

Incident diplomatic grav intre Ungaria si SUA. Mai multi inalti oficiali maghiari
Incident diplomatic grav intre Ungaria si SUA. Mai multi inalti oficiali maghiari "au adus atingere intereselor americane"

Zece oficiali maghiari cu functii guvernamentale au primit interdictie de a intra pe teritoriul american

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.