Un artist german a instalat stick-uri USB ascunse in peretii cladirilor din intreaga lume. Unul exista si in Romania

Dată publicare: 04-02-2015 13:01
Dată actualizare: 07-02-2015 07:14


USB

In urma cu cinci ani, Aram Barthol, un artist din Berlin, a avut o idee inedita: a pus stick-uri USB in peretii unor cladiri, la dispozitia oricui vrea sa le foloseasca pentru a impartasi imagini sau fisiere, sub protectia anonimatului.

Proiectul numit "Dead Drops" permite oricui are la indemana un laptop sa-l conecteze la stick-ul USB si sa imparta cu alti utilizatori fisiere sau sa vada fiserele puse de altii. Intre timp, proiectul sau a capatat amploare internationala, iar in prezent exista peste 1600 de USB stick-uri bine mascate in peretii cladirilor din intreaga lume.

De curand, Adam Barthol a realizat o baza de date care contine toate locurile in care astfel de stick-uri USB au fost instalate, precum si cate dintre ele mai functioneaza inca. Potrivit bazei de date, un astfel de stick exista si in Romania, in centrul orasului Odorheiu Secuiesc, la biblioteca orasului.

Citeste si: Jumatate dintre stickurile USB din lume va pot distruge calculatorul. Care sunt cele cu probleme

"Dead Drops este o retea anonima, offline, de file-sharing in spatiul public. Oricine poate accesa un punct Dead Drops si oricine poate instala unul in cartierul sau in orasul in care locuieste. Un punct Dead Drop trebuie sa fie accesibil publicului. Daca este amplasat in interiorul cladirilor inchise sau locuri private cu acces limitat sau temporar, nu este un considerat un punct Dead Drop" - arata manifestul Dead Drops.

Sursa: 9gag.com